Силвена Роу е известна на световната кулинарна сцена като „кралицата на вкусното и здравословно хранене“. Родена е в България, но на 19 години се мести в Лондон, където стартира успешната си кариера. Бързо се нарежда сред топ имената на световната сцена, готви в ресторанти от Лондон до Дубай, а от ноември 2021 г. е ексклузивен Resident Wellness Chef в един от най-новите луксозни резорти JOALI Maldives. Съвсем скоро представи за българската публика книгите „Моята кухня“ и „Гурме бебе“ с авторски здравословни рецепти.
Изкуството на добрия живот се крие в респекта, който носим към себе си. Чудесно би било да притежаваш красив дом, частен самолет, луксозни стоки, да пътуваш, но най-великият лукс е да се храниш здравословно, с правилните храни, за да бъдеш най-добрата версия на себе си. Така човек е здрав, свеж и дълголетен. А дълголетието не съществува без здравословно хранене. Ако не си здрав, каква е ползата да живееш много години? Как ще се наслаждаваш на дома си, пътуванията и вещите си. Тайната е да самореспектираш тялото и духа си с храната, с която се храниш, и това да бъде екзистенциален приоритет.
Разбира се, свързва ги енергията. Работила съм за едни от най-известните хора в света, но съм готвила и по военни полета, за благотворителност. Била съм в различни кухни. Когато кухнята е добре оборудвана е лесно и организирано, храната е вкусна. Винаги съм казвала, че домът трябва да е организиран около кухнята, защото тя е сърцето на всеки дом.
За мен пътуването е удоволствие, креативност. Сама по себе си дестинация за почивка за мен не съществува. В момента съм в Малдиви, в JOALI Resort, където съм Resident Wellness Chef и изготвям специални ексклузивни здравословни менюта за шест ресторанта. Но не работя непрекъснато, имам време и за отдих, но не съм любителка на плажа. Любимата ми дестинация си остава Дубай, защото там средата е организирана, приятна и позитивна. Когато пътувам до други страни и се завърна в Дубай, ме завладява спокойствие. Любимо място ми е. Обичам да се завръщам и в България, обичам страната си. Не се застоявам на една и съща локация за дълго.
Аз се специализирам в т.нар. “longevity protocol” – протоколи за дълголетие, които са изцяло базирани на практиките на биохакинг. Винаги се запознавам с гостите, някой от които големи световни звезди от различни области. За мен изборът на здравословното хранене обаче, е не въпрос на слава и пари, а на кулинарна култура.
Малдивите носят константно спокойствие и усещане за радостта от живота. Когато си тук, се усещаш различен, сам, в частен рай. Усещаш комфорт, удобство, висококласен лукс. Бягаш от реалността. Лукс има навсякъде по света, но тук той е поднесен непретенциозно. Посетителят решава до каква степен иска другите да са въвлечени в престоя му.
Ястията ми са базирани на супер храни. Имам страхотно wellness breakfast menu – зелена шак-шука, пълна с полифеноли и фитонутриенти, тя е много различна от стандартната. Имам страхотен тост с тиквички, авокадо и чимичури. Залагам на различното, а „acai bow” е едно от най-предпочитаните сутрешни ястия, както и смутитата. Залагам на супер храни като спирулина, особено синя спирулина, боровинки, пчелен пръшеч, чия, овесени ядки и много чудесни зеленини от моята билкова градина на острова.
Много обичам да готвя в японския ресторант на JOALI, където приготвям най-вече риба. За мен малдивската риба тон е една от най-добрите. Залагам и на омарите, които са около 1,5 кг и са несравнимо вкусни, приготвени с правилната техника. Имам специални шест- степенни вечери, в които съм включила много хайвер. Приготвям различни видове севиче, карпачо или тартар от риба тон. Малдивите са близо до Шри Ланка и Индия, откъдето получаваме много пресни морски дарове. В билковата ми градина отглеждам пресни билки, ядливи цветя, листа. Залагам основно на тези продукти.
Със сигурност това са моите wellness менюта, защото те са безглутенови, десертите са без захар. Моите ястия са винаги и с морски продукти – мога да кажа, че най-любимото ми ястие е иконичният ми туна тартар, който наистина е unique вълшебство за небцето.
Тук вниманието към детайлите е неописуемо – впечатлена съм от интериорните решения, високи тавани, дървото, мрамор. Луксът е изумителен - модерно, семпло, комфортно. А леглата са невероятно комфортни и гарантират зареждащ сън.
Спокойствие, бягство от реалността, приключение, радост от живота и лукс... Интелигентен лукс!
Аз съм шеф и wellness consultant coach. За избрани ексклузивни клиенти създавам алтернативни wellness менюта, които са с wellness елементи и са по-различни. Не включват пържена храна, не съдържат сол, използвам алтернативна захар. Те са много по-леки и здравословни, но не са стриктен диетичен режим. Моето мото е „радост от живота“ и искам моите клиенти да бъдат щастливи, когато се хранят и да консумират полезна, вкусна, задоволителна и здравословна храна!