25/08/2016 Ралица Стоянова Галерия

Как първите дами промениха интериора на Белия дом

Как първите дами промениха интериора на Белия дом

Построен през 1792 година, Белият дом е една от най-емблематичните сгради в света. Освен символ на властта, той е и дом на президентското семейство по време на мандата. Съпругите на държавните глави, първите дами на САЩ, обикновено са натоварени с редица обществени ангажименти и благотворителни каузи. Като истински жени, обаче, те не изоставят задълженията си към пространството, което обитават. Всяка от тях оставя своя отпечатък в интериора на Белия дом.

Мишел Обама (2008 - )

Семейство Обама вече е избрало къщата, в която ще се премести след края на мандата на Барак Обама – луксозна резиденция в квартал "Калорама", Вашингтон. Не може да се отрече обаче, че досега Мишел се грижи отлично за Белия дом. Тя се заема с обновлението на трапезарията, създавайки еклектичен интериор по образец - боядисва стените в сиво и поставя класически позлатени свещници редом до впечатляващи произведения на модерното изкуство. Сред тях е картина на Алма Томас от 1966 г., с която художничката става първата жена от афроамерикански произход, чието произведение е част от постоянната експозиция на Белия дом. След като приключва с предекорирането, първата дама отваря вратите на трапезарията, която досега не е била достъпна за посетители. Засаждането на зеленчукова градина в Белия дом пък е една от инициативите по кампанията на г-жа Обама срещу затлъстяването Let's move!.

Хилари Клинтът (1993 – 2001)
 
Водена от афинитета си към класическото американско изкуство, съпругата на Бил Клинтън събира забележителна колекция от картини, керамика и стъклени произведения на американски творци. Сред тях са маслени картини на Джорджия О'Кийф от трийсетте години на 20-и век, както и произведения на Хенри Осава Танер от осемдесетте години на 19-и век. Принос на Хилири Клинтън към интериора на Белия дом е и обновлението на овалния кабинет, трапезарията и спалнята на Линкълн. Тази задача първата дама изпълнява заедно с интериорния дизайнер Каки Хокерсмит.

Джаки Кенеди (1961 – 1963)

Тя завинаги ще остане първата. Макар и да не завършва мандата си, заради трагичната смърт на съпруга си, Джаки Кенеди започва мащабен проект по реставрирането както на интериора, така и на екстериора на Белия дом. С помощта на историци избира множество антики, картини и артефакти, чиито нов адрес става Белият дом. Парижката фирма за интериорен дизайн House of Jansen изпълнява идеята на г-жа Кенеди всяка стая да  представя различен исторически период. Синята стая е вдъхновена от Френската империя, стаята за преговори – от Викторианската ера, а зелената стая е във федерален стил. Проектът на Джаки вдъхновява Джон Кенеди да създаде Историческа асоциация към Белия дом.

Елизабет Бес Труман (1945 to 1953)

През 1948 Белият дом е изправен пред реалната опасност от срутване заради недобрата поддръжка и тежките строителни проекти. Доста хора смятат, че е удачно сградата да се разруши и изгради наново, но Бес Труман взима решението да я реставрира. Конгресът подкрепя амбициозния ѝ проект и определя бюджет от 5,4 млн. долара за изпълнението му.

Грейс Кулидж (1923 to 1929)

Съпругата на Калвин Кулидж реконструира верандата на Белия дом и й дава името Небесния салон, превръщайки я в любимото място за почивка на семейството. Голям е приносът на Грейс и към ландскейпа на президентския дом. По нейна идея са изградени езерца с водни лилии в градините.

Едит Рузвелт (1901 to 1909)

За да направи повече място за голямото си семейство, през 1902 година Едит Рузвелт започва изграждането на новата пристройка West Wing. В нея се местят кабинетите, които дотогава са на един етаж с жилищните помещения. С помощта на архитектурната фирма McKim, Mead & White Едит преобразява интериора на Белия дом - от тъмен и пищен към обран и елегантен. На първия етаж тя разполага галерия с портрети на предишните първи дами и богата колекция порцелан.

Каролин Харисън (1889–1892)

Най-големият й принос е инсталирането на електричество в Белия дом през 1891 година. Двамата с президента Бенджамин Харисън обаче се страхуват да използват електрическите ключове, затова оставят тази задача на домашните помощници. Като практична домакиня Каролин се заема с  подновяването на водопровода и подовите настилки, както и добавянето на няколко бани в Белия дом.
 

Top