18/02/2019 Краси Генова Галерия

Поле на мечтите

Китайският милиардер Джордж Уонг намери формула за успешното съжителство на изкуството с търговията

Когато на 2 декември 2017 г. семейството на прочутия китайски бизнесмен Джордж Уонг обявява неочакваната му кончина, стотиците служители в най-артистичния мол в Пекин – Park View Green и многобройните му бизнес партньори с тъга приемат факта, че след неговата смърт рецептата за успешно съжителство между изкуство и търговия ще претърпи сериозна трансформация. И се оказва точно така. Няколко месеца по-късно наследниците на Уонг, който е обявен за един от най-богатите бизнесмени в Хонг Конг и индустриалец – иноватор, разпродават ръководния пакет акции на китайска компания, близка до правителството, която в настоящия момент променя завещаната от Уонг естетика и бизнес посока. „Известен съм с това, че не следвам правила. Измислям нови!“, казва приживе човекът, който създаде един от най-интересните мол-ове в световен мащаб, превърна го в гигантска галерия, а като бонус към красивото си творение добави и хотел - истинско бижу, наречен Hotel Eclat. В него отсядат всички големи звезди, които не пропускат Китай в световното си турне – промоция на филмите им и има защо. Хотелът се намира в сърцето на най-светлата, приветлива и енергоспестяваща сграда в Пекин, Park View Green, известна като „перлата на Уонг“.

Историята

Джордж Уонг е изключение сред съвременните китайски богаташи. Проявява завиден вкус, не пести средства, за да направи нещата красиви и не се страхува да се самоиронизира. Приживе определя себе си като „черната овца“ на хотелиерската индустрия, макар притежанието на няколко вериги хотели в Хонг Конг, Пекин, Тайван и Сингапур да е малка част от фамилния бизнес, който наследява от прочутия си баща Хуан Чоу-Шъюан. „Когато разработвам една идея, независимо дали става въпрос за сграда, имот или изложба, винаги търся различния ъгъл. Не следвам правила, измислям такива. Не се страхувам да рискувам. По някакъв начин моята тактика в бизнеса напомня много за езика на съвременното изкуство. Опитвам се да не повтарям онова, което са направили или правят другите – единственият сигурен начин някой ден да направиш революция!“, коментира в интервю бизнес стратегията си покойният Джордж Уонг. Най-големият син на една от легендите в строителния бизнес и безспорно най-богатият човек в Хонг Конг, Уонг наследява фамилното ДНК за добро управление на парите и умни инвестиции, а към това прибавя и нещо, което е негов патент – намирането на успешната формула за перфектно съжителство между изкуство и бизнес. Първата стъпка в това начинание прави като инвестира много пари в събирането на колекция. Той е най-големият колекционер на Салвадор Дали в Азия, притежава платна на най-известните китайски майстори, над 10 000 картини на съвременни китайски артисти и няколко стотин свещени древни камъни с будистки надписи.

След като в началото на 2014 г. отваря врати неговата гордост – необичайна като замисъл, вътрешен декор и изцяло захранвана от слънцето сграда – комбинация, нетипична за китайската столица, Уонг взема решение да добави към този толкова екзотичен мол още една интересна инвестиция, в случая собствената си арт колекция. Така мястото, в което всеки модерен човек прекарва завидна част от времето си, се превръща в артистично преживяване. Щрих, който според Уонг добавя много към чувството за естетика и морала на всеки един от посетителите му. „Всеки човек, когато се докосне до красивото, става една идея по-добър и мъдър. Вярвам в това и поради тази причина създадох Park View Green като друг тип мол. Мол - галерия. Успехът на тази формула ми даде сила да продължа проекта с отварянето на врати на хотел в Тайван, който има музей, както и на подобен мол в Сингапур. Имам планове за разгръщането на такава империя в гигантски мащаб, но само времето ще покаже дали съм успял!“.

Именно времето, категория, така любима на артистите, в които Уонг инвестира възхита и средства, изневерява на китайският бизнесмен, който се разделя с този свят и мечтите си в една ранна декемврийска утрин, когато умира в съня си, покосен от инфаркт. Сред многобройните му завети, ще остане и прочутата фраза „Не съм подходящия човек за работа в публичния сектор. Твърде много се наслаждавам на живота и забравям да правя пари за някой, който седи над мен!“.

Арт колекцията

„Хората често ме питат „Защо инвестираш толкова пари в Дали?“. Отговорът е простичък и неочакван: „Сред ценните притежания в моята колекция, които са хиляди, Дали е възможно най-евтиният и е най-доброто, което може да се намери на арт пазара на разумна цена. А противоречивият му характер, лудостта и ексцентричността му, само повишават интереса на основната ми публика в мола – китайската. Представете си, че сте попаднали в една от най-големите галерии в света, при това напълно безплатно. Това е тайната на успеха тук!“.

„Всеки път, когато продам нещо от колекцията си – съжалявам. Взех решение да не го правя повече. За сметка на това увеличих колекцията си и добавих към изкуството вино, пури, уиски и часовници. Аз съм просто скроен човек, който обича бизнеса и живота си, и има рядката възможност да ги събере в една съвършен съюз!“.

Top