15/12/2018 Силвана Василева Галерия

Безвремие и разкош по Коледа - Marche Antique и Le Petit Salon

Някъде около Коледа, времето забавя своя темп и всички ставаме малко по-добри и по-щастливи. Отдаваме се на дома, на близките си и отделяме повече време за душата и мислите си.

Идват хубави дни. Решихме да ви потопим в разкоша и безвремието им с едни красиво разказани истории – тези на Marche Antique и Le Petit Salon. Селекцията от изящни антикварни мебели и предмети на Силвия Заимова е подредена в нов дом, с адрес ул. Герлово 3. Новината е, че красотата и аристократизма на колекцията й около празниците ще бъдат чудесно допълнени от деликатното присъствие на сестрите Тита и Лили. Познаваме техните кукли, акварели, картички и цялата магия, която витае около двете момичета от галерията им Le Petit Salon в Стария Созопол. Трите дами споделят любовта си към времето, когато всичко е създавано ръчно, с много любов и прецизност. Отношението към детайла на Тита виждаме в изящно изработените й кукли, които се оглеждат в античните френски огледала в магазина. Тя оформя ръчно порцелановите им лица, като придава различен характер на всяка. Дрехите им наподобяват котюрни театрални облекла които разказват загадъчните им истории.

Също както и всяка от вещите в магазина на Силвия Заимова. Интересни френски свещници, лампи, огледала, стени часовници, скринове, маси, кресла, килими, порцелан и малки скулптури от 19 век са подредени изкусно в Marche Antique. Идея за чудесен коледен подарък са автентичните сервизи от кристал и порцелан, малките скулптури, огледалата с богати рамки и картините, които биха намерили място във всеки съвременен дом.

"Напоследък има голям интерес към писалищата и огледалата с богати рамки, както и към отделните столове с автентична тапицерия,“ разказва Силвия. За нея, всяка вещ от селекцията, която е направила е като част от колекция с бижута, с които трудно се разделя, защото избира с много лично отношение и внимание. Това са предмети, които са създавани във времена, в които майсторите са влагали много любов и прецизност в направата им. „Смятам, че във всеки дом, независимо дали е решен в стилистиката на съвременния дизайн или е с класически интериор, има място за едно такова бижу,“ споделя Силвия. До колкото е възможно, тя проучва произхода на всяка вещ, която селектира. Продава я с разказа за историята й и с емоцията, с която я е открила за себе си. Щастлива е, когато тя намери точния си нов дом и живота й бъде продължен от новия й притежател.

Освен на сътрудничеството си с талантливите момичета от Le Petit Salon, Силвия се радва на възможността да работи и с Греди Асса, чиито картини са чудесен контрапункт в магазина й. Платна, които са били част от експозиции в Националната художествена галерия и Софийска градска галерия, сега дават душа на едно пространство като Marche Antique. И както всичко останало от колекцията в магазина, могат да донесат много хубава енергия и радост на някой, не само в дните около Коледа.

Top