25/05/2021 Силвана Василева Галерия

Време е за вино и приятели

Градът разцъфва пролетно и във въздуха се носи предчувствието за нови срещи и преживявания. Чудесен момент да отдадем заслуженото на онези емблематични за градския бохемски лайфстайл места, където животът е наистина dolce. Срещаме се с Цветелина Николова, управляващ директор на винарска изба „Катаржина Естейт“, за да ни потопи в плановете на “La Maison de Katarzyna” за това лято. Подгответе се за хубаво вино, храна и музика, споделени с приятели в сърцето на София.

Новият дом на KATARZYNA ESTATE в центъра на столицата се наложи като предпочитана локация за всеки, който обича хубавото вино, поднесено в уютна атмосфера. Как ще обогати емоцията на града през лятото “La Maison de Katarzyna”?

Създадохме “La Maison de Katarzyna” с идеята за ново, модерно място в града, където хората да се забавляват и социализират по-лесно в приятна атмосфера. В големите европейски градове е традиция приятели да се срещат след работа за по чаша вино, просто така на улицата. В тази особена ситуация, в която живеем през последната година, някак естествено и у нас узря необходимостта от подобна концепция. Нещо извън традиционната вечеря в ресторант, място за по-спонтанни срещи, едно различно изживяване. И когато има хубаво вино и музика на живо, това се получава някак естествено. Ето защо в “La Maison de Katarzyna” сме предвидили различни събития – дегустации не само на вина, но и на други селектирани напитки и храни. Ще има тематични вечери, част от които с гост-готвачи в колаборация с други брандове и компании. Представете си охлюви по бургундски, дегустация на стриди, миди Сен Жак или crab sandwich, селекция сирена, колбаси, шоколад – всичко съчетано с различни питиета и поднесено с подходяща музика на живо. Имаме също чудесна градина, в която предстоят много интересни събития. Желанието ни е да предложим нещо различно.

Със своите проекти през годините вие се доказахте като успешен посланик на българското вино по света. Как се оценява то днес на големите международни конкурси и какви са тенденциите при вината в момента?

Всяка година KATARZYNA ESTATE участва само в най-големите конкурси за вино – общо пет в световен план. Това, че всеки път печелим награди, за нас означава постоянство в качеството и следене на новите трендове. Всъщност тези конкурси и уважаваното им жури с решенията си диктуват световните тенденции при вината и вкусовете. На две години посоката се сменя и ние трябва да се движим с нея, за да поддържаме високо ниво. Това е свързано с лека промяна в стила ни, за която предварително трябва да сме подготвили нашите клиенти, като постоянно развиваме винената им култура с информация за това, кое е актуално, защо и как вкусовете се променят. Повечето хора са отворени за новите тенденции и с интерес приемат промените. Разбира се, ние винаги предлагаме и вина, които отговарят и на по-традиционните вкусове на по-консервативните ценители. Като тенденция в момента мога да очертая добре балансираните вина с естествени аромати, по-малко дъб и по-ниски киселини. Харесват се по-свежите вина – бели и розета дори и през есента и зимата, както и по-леките червени, които се пият и през лятото, охладени. Не трябва да забравяме, че виното зависи много и от реколтата. Аз съм спокойна, тъй като по отношение на поддържане на качеството и стандартите в производството, с които сме се утвърдили, мога да разчитам напълно на нашите технолози. Това са Свилен и Иван Кисьови, които са се доказали като безупречни професионалисти в годините съвместна работа.

Как “La Maison de Katarzyna” поддържа винената култура?
Презентациите и дегустациите са част от начина да обогатим знанията и културата на потребление. В “La Maison de Katarzyna” имаме възможността да го правим чрез едно цялостно изживяване. Добре подготвени специалисти са на разположение на клиентите с информация за вината и всички продукти, които предлагаме като подходящо допълнение. Организираме също лични и корпоративни събития и специални дегустации, на които нашият бранд мениджър представя подобаващо избраните вина. Тук всъщност е събран целият асортимент на KATARZYNA ESTATE – над 100 артикула – вина, интересни храни и продукти собствено производство, които може да се консумират на място, вкъщи или да се приготвят за подарък в нашите елегантни подаръчни кошници. Друго, което предстои в тази посока, е изграждането на хотелска част към нашата изба. С това ни се иска да променим изцяло облика на винения туризъм у нас и обогатяването на винената култура. Това би било естествено продължение на нашата дългогодишна работа по утвърждаване имиджа на България като винопроизводител, така че тя да се нареди достойно сред топ 15 на винените дестинации в света.

La Maison de Katarzyna
София, бул. Патриарх Евтимий 86,
тел. за резервации: 0893 350542
фотограф Десислава Генкова – Елриша, за Dir.bg

Top