30/03/2021 Unique Estates Галерия

10.3 млн. домакинства по света планират да закупят луксозен имот на стойност над 1 млн. долара до 2023 г.

Търсене и предлагане

Интересът на заможните клиенти към недвижимите имоти е на забележително високи нива спрямо предходните години, показва проучването за състоянието на пазара на луксозни имоти през 2021 г. (SOLRE) на Luxury Portfolio International, чийто партньор за България е Unique Estates. Допитването обхваща 30,49 милиона домакинства с доходи около 250 000 щатски долара в местна валута чрез национална представителна извадка. Засиленото търсене от страна на купувачите е обвързано с ограниченията заради COVID-19 и желанието за инвестиции, алтернативни на финансовите инструменти. Според доклада, през следващите 3 години 10.3 млн. домакинства от целия свят планират покупка на имот на стойност над 1 млн. долара. А общо на пазара, като купувачи на жилища, ще се появят 15,5 милиона заможни домакинства. Жилищата доминират над водещи инвестиционни категории като акции, злато, частни фондове, социално отговорно инвестиране (Environmental, Social and Corporate Governance – ESG).

ПОТЕНЦИАЛНИ КУПУВАЧИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ГОДИНИ

В кой ценови диапазон си представяте следващото си жилище? Посочете вашата оценка за самия имот, без да включвате разходите за мебели, декорации, обновяване или движими вещи.

 

ЗАМОЖНИ КЛИЕНТИ

КУПУВАЧИ НА ЛУКСОЗНИ ИМОТИ

КУПУВАЧИ С ДОХОДИ

НАД $250K

Под USD $1M

34%

0%

100%

USD $1M–$1.9M

26%

39%

0%

USD $2M–$2.9M

15%

23%

0%

USD $3M–$4.9M

11%

17%

0%

USD $5M–$9.9M

10%

15%

0%

Над USD $10M

5%

7%

0%

Среднa цена (USD MILLIONS)

$2.62

$3.63

$0.63

Медианна цена (USD MILLIONS)

$1.75

$2.25

$0.65

 

“Пазарът на луксозни имоти доказа през последните 12 месеца своята устойчивост и инвестиционен потенциал. Цените на жилищата са стабилни, а засиленото търсене на ново строителство поддръжа активновстта на добри нива. Традиционно доверието към недвижимото имуществото е доста високо, а настоящата ситуация даде тласък на сделките с имоти, видим в ръста в края на 2020 и началото на 2021 г.“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.  

Почти половината от купувачите на луксозни имоти в света (45%) вярват, че пазарът ще расте нагоре, а на противоположното мнение са 31%, се посочва в доклада. Преминавайки към по-високите ценови категории обаче се забелязва промяна в нагласите на хората. Клиентите, готови да платят 10 млн. щатски долара или повече, виждат пазара много повече възходящ, отколкото низходящ (съответно 48% и 17%). Очакванията за растящата стойност на жилището също са в пряка зависимост от ценовата категория. Почти 1/3 от всички купувачи на луксозни имоти (29 %) вярват, че цената на сегашния им дом ще се увеличи с над 10% през следващите 12 месеца.
При собствениците на имоти за над 10 млн. долара подобни очаквания имат малко над 50%.

Въпреки това съотношението между купувачи и продавачи е 3:2 в полза на първите. До 2023 г. 10,29 млн. домакинства планират продажба на жилище, на фона на 15,5 млн. домакинства бъдещи купувачи. Потенциалният дефицит се очаква да доведе до краткосрочен ръст на цените и повишен интерес към новото строителство. Увеличаващото се търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция може да предизвика поскъпване в други свързани категории, като например суровини и строителни материали. Възможно е също да има отражение и върху цените на луксозни продукти за обзавеждане, като артистични декорации и произведения на изкуството.

Почти всички купувачи в луксозния сегмент (95%) предвиждат допълнителни покупки за своя нов дом, като общият бюджет за допълнителните инвестиции е много по-голям от стойността на самия имот. Списъкът с покупките започва с обичайните неща като мебели, уреди, електроника и декорации. Но колкото по-голяма е цената на бъдещия дом, толкова повече категории влизат в списъка. Купувачите във високия (5 млн. долара) и в ултралуксозния сегмент (10 млн. долара) нямат търпение да обзаведат свой домашен фитнес или да добавят още екстри към новия си дом, като например нов автомобил или произведения на изкуството.

ПОТЕНЦИАЛНИ КУПУВАЧИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ГОДИНИ

Освен бюджета за самия имот, предвиждате ли бюджет за покупка на някои от следните видове обзавеждане за вашия новозакупен дом?

 

КУПУВАЧИ НА ЛУКСОЗНИ ИМОТИ

USD

1 M – 4,9 M

USD

5 M – 9 M

USD

10 M +

Мебели

63 %

63 %

61 %

74 %

Уреди

58 %

59 %

55 %

62 %

Електроника

57 %

56 %

62 %

63 %

Декорации

51 %

48 %

59 %

61 %

Оборудване за домашен фитнес

43 %

40 %

52 %

45 %

Автомобил

38 %

36 %

44 %

55 %

Облекла и аксесоари

38 %

34 %

54 %

52 %

Произведения на изкуството

37 %

34 %

45 %

50 %

Спортно-развлекателно оборудване (велосипед, стикове за голф, ски и т.н.)

33 %

30 %

42 %

37 %

 

Потребителски тенденции

Голяма част от гражданите на Великобритания, които търсят висок клас имоти, се ориентират към покупка извън страната, за да се сдобият с втори паспорт след Брекзит. Мексико, Индия, Китай и Великобритания пък привличат международните купувачи от целия свят заради възможността за предоставяне на гражданство срещу инвестиции – т.нар „златни паспорти“. Те позволяват чужденци да бъдат натурализирани като граждани на дадена държава в замяна на инвестиции, при условие че са спазени определени критерии. Като друга причина за покупка на имот в чужбина клиентите посочват промяната в живота им, вследствие на COVID-19 и търсене на по-качествено образование за децата им.

Post-Covid ежедневието предполага повече време хората да прекарват у дома. Това създава нови тенденции при поведението и изискванията на купувачите на луксозни жилища.

 

ПЕТТЕ СТЪЛБА В НАГЛАСИТЕ НА КУПУВАЧИТЕ НА ЛУКСОЗНИ ИМОТИОтносно проучването STATE OF LUXURY REAL ESTATE 2021

Прогнозите на компанията са търсенето на премиум жилища да се задържи високо през 2021, докато предлагането все още е по-слабо, а икономическите условия, като силен фондов пазар и ниски цени на заемите, са налице. Луксозните проекти, които се изпълняват в момента, имат всички предпоставки за успешно реализиране заради големия брой запитвания за ново строителство. За собствениците на имоти, обмислящи продажба, сега е моментът да ги обновят и модернизират, за да отговорят на изискванията на купувачите.  

Проучването е проведено от Affluent Consumer Research Company чрез онлайн интервюта в 17 държави в периода 25 ноември – 16 декември 2020 г. Подбраните участници са сред първите 1–5% от най-заможните домакинства в техните национални икономики с доходи от около 250 000 щ.д. в местна валута. 30,49 милиона домакинства бяха обхванати чрез представителната извадка в страните, включени в допитването.

Относно LUXURY PORTFOLIO INTERNATIONAL®

Luxury Portfolio International® е луксозното лице на Leading Real Estate Companies of the World® - най-голямата световна мрежа от водещи компании за имоти. Марката е призната като луксозен стандарт за отлични постижения. Luxury Portfolio International® няма аналог, представя имоти в почти всички американски щати и в над 60 страни по света.

Top