07/08/2020 Силвана Василева Галерия

Keep calm and go travel

Как пандемията ще промени начина, по който пътуваме, почиваме и се храним навън

Световната туристическа индустрия е в режим на изчакване и няма ясен отговор за това кога ситуацията ще се успокои. Едно е сигурно - пътуванията, местата, където отсядаме и храненето в ресторантите вече няма да са такива, каквито бяха.

На ход е “новата нормалност”

Пътуването ни дава възможност да се свържем с другите, да намерим вдъхновение, да опознаем чужди култури и да подкрепим местните икономики по света. Същевременно обаче, не можем да не отчетем негативното му въздействие върху околната среда. Сега, когато коронавирусът принуди милиони хора да останат вкъщи, видяхме как Земята буквално си отдъхва.

Ето какви са прогнозите на лидерите в туристическата индустрия за това как ще се промени начина, по който ще пътешестваме в бъдеще.

Бавно завръщане

Всички експерти са категорични, че пътуванията ще се възобновяват постепенно в течение на месеци, ако не и години. Първоначално  хората, вероятно, ще се придържат към локални дестинации, няма да се отдалечават много от дома си, като ще предпочитат да пътуват до по-близки локации, с личния си автомобил, за да избягват контакт с непознати.

Нови стандарти за хотелите

Всички, които започнат отново да пътуват, в началото ще бъдат особено предпазливи.  Много вериги като Marriott и Hilton обявиха завишени стандарти за хигиена и чистота. За да бъдат успешни в момента, хотелите трябва ясно да съобщят какво правят, за да запазят клиентите си в безопасност.

Експертите са категорични, че ще е необходимо да се предвидят нови процедури за регистрация и напускане, с нови санитарни протоколи, задължителни за всички обществени дейности, като се спазват всички указания на здравните власти. Предвиждат се също мерки като дигитализиране на процесите, намаляване на употребата на хартия и намаляване на количеството обслужващ персонал, който е в контакт с клиентите. Так ще се предостави повече пространство и възможност за социално дистанциране с гостите.

Възходът на вилите 

Дори при толкова стриктни мерки, все повече хора ще се стремят да странят от непознати, поради което търсенето на вили, които се отдават под наем за почивка ще се увеличава.

Големи промени за авиацията

След терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември 2001, мерките за сигурност на летищата по света бяха драстично подобрени. Времето, необходимо за престой на летището преди полет също ще се увеличи.

Според експерти, в момента се очаква да се прецизират здравните прегледи на пътуващите. Скенери за безконтактно измерване на температура вече се използват на някои от големите летища по света.

Наскоро Emirates стана първата авиокомпания, която прилага бързи тестове за COVID-19. JetBlue, American, Delta и United обявиха, че пътниците и стюардесите ще трябва задължително да носят маски за лице при полетите. Предстоят още големи промени - от местата за проверка на багажа, до зоните за качване в самолета и разстоянието между пътниците на борда.

Лондонското студио Factorydesign проектира сет от разделителни екрани, с които социалната дистанция по време на полет е напълно възможна. Това ще позволи на авиокомпаниите да предлагат по-добра защита за пътниците, като временно разделят местата в салона. Преградата е проектирана така, че да се почиства лесно, като включва също личен комплект от маска, дезинфектант и кърпички.

Проблем за круизната индустрия

Круизната индустрия ще се изправи пред огромно предизвикателство. Ще се наложи сериозно преосмисляне на бизнес модела „круизи с голям обем“. Експертите виждат в това възможност за пристанищните дестинации да въведат предпазни мерки срещу “свръхтуризма”.

“Свръхтуризъм” и устойчивост

В допълнение към ограниченията за броя на пътниците в круизните пътувания, може да видим ограничения и за броя на посетителите, на които е разрешено да влизат в исторически обекти, както и за времето, което им е позволено да останат в тях. Като при всяка трудна ситуация, и сега вероятно хората ще бъдат по-разумни относно това как използват времето и парите си. Очаква се те да спестяват повече и да предприемат по-малко, но по-смислени пътувания.

Ресторантите

Коронавирусът ще доведе до промени и в ресторантьорския бизнес. Физическите менюта, плащанията в брой, бюфетите и общите оливерници до голяма степен ще бъдат изоставени, прогнозират експерти от бранша.

Относно пространствата – ще се търси повече оригиналност в декадентски интериори, които гарантират усамотение. След пандемията, ще виждаме все повече отворени кухни, тъй като те насърчават „прозрачността“. Очаква се възникването на нова форма на архитектурен модернизъм, която се изразява в прости линии, строга геометрия, съвременни антибактериални материали и повърхности.

Преди пандемията се препоръчваше ресторантите да предвиждат за всяка маса по 1,4 квадратни метра пространство. На фона на кризата обаче Световната здравна организация препоръча тази площ да бъде увеличена до 2,5 квадратни метра.

Най-голямото предизвикателство за бранша се оказват тоалетните. Предвижда се повечето врати в тях да бъдат премахнати, с изключение на тези на индивидуалните кабини. Вратите, които остават, ще бъдат отваряни и затваряни с крак или чрез сензори. Така роботизираните тоалетните в японски стил ще се превърнат в задължителни и клиентите рядко, ако изобщо някога, ще докосват отново кран, сапунен дозатор или сушилня за ръце.

Вижте целия текст в дигиталния брой на списанието ТУК.

Top