06/07/2020 Unique Estates Галерия

Весела Илиева за Капитал: "Международните партньорства са ключови за компаниите"

"Вярвам, че навлизането на нов играч ще даде само позитивни ефекти върху местния пазар", коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. "За нас, които сме създали съвременното лице на българския пазар на луксозни имоти, това означава, че вече ще имаме партньор в налагането на високия стандарт. Показва, че сме достигнали определена зрялост на местно ниво, и е знак, че България има потенциал да се развива в тази насока. Вярвам, че това ще помогне на страната ни да стане по-разпознаваема в Европа и света", добави тя.

Илиева разказа, че докато са търсили позициониране в България, от Barnes са се обръщали към Unique Estates. Партньорството на франчайз обаче не съвпада с бизнес концепцията на българската компания. За нея приоритет е да налага собствения си бранд, за което помагат 15-годишният й опит и принадлежността към AG Capital - най-голямата група от компании за недвижими имоти на Балканите. Това дава опит в региона и познаване на местните пазари.

Международните партньорства са ключови за компанията, добави Илиева. Те са форма за обмяна на опит и практики от световния пазар и дават възможност на българските клиенти да купят или наемат имоти в най-престижните дестинации по света. Преди 13 години Unique Estates става първият партньор за Източна Европа на Christie's International Real Estate. Преди четири години сменят партньорството. Сега са част от Luxury Portfolio, глобална мрежа, която обединява компании, работещи само на премиум пазара. В рамките й през 2019 г. са сключени сделки за над 250 млрд. долара в над 70 страни по света.

По оценка на Unique Estates сделките в луксозния сегмент в България сега са около 2% от общия обем. Продажбите на висок клас жилища са концентрирани предимно в София, като активност има и по Южното Черноморие, част от зимните курорти, Варна, Пловдив. Ключова за дефинирането на един имот като луксозен е локацията.

За разлика от топ локациите по целия свят, в които предлагането е на международно ниво, българският пазар на луксозни имоти е затворен и разчита предимно на местния клиент. За да се отвори той, би следвало да се въведат някои облекчения и да се направят законодателни промени, казва Весела Илиева. И дава пример с държави, в които купувачите, придобили луксозен имот и ценни книжа, имат възможност да получат право на пребиваване. Като административна пречка вижда това, че руснаците, които си купуват имот в България, трябва да чакат за виза. А те са традиционен клиент на българския пазар на недвижими имоти.

Вижте целия материал ТУК.

Top