22/05/2020 Лора Петрова Галерия

Макроикономика, имоти, кредити – накъде след COVID-19? Състояние, ефекти, тенденции и очаквания: уебинар на НСНИ

На 21 май се проведе онлайн дискусия между експерти макроикономисти, банкери и колеги, представители на бранша на недвижими имоти, на която се обсъдиха ефектите вследствие на Covid-19, тенденциите в момента и предстоящите прогнози на имотния пазар. Модератор на събитието беше Ирена Перфанова, Заместник-председател на НСНИ, а специално участие в панела взе Весела Илиева, Управляващ партньор на Unique Estates.

Тя сподели, че март месец имаше инерцията на предишните месеци от тримесечието, защото дори след средата му все още имаше сделки и изповядвания. През месец април отчетохме спад на запитванията, поради тревожността на собствениците, които се притесняваха да показват жилищата си и на клиентите - да ги посещават. Ние работим с по-малък кръг от хора и се чухме с всеки един от тях. Голяма част от тях са управители на фирми или са на ръководни позиции в компании лидери. Сега, те имат повече време и желание да коментират с нас какво се случва на пазара, каква е реалността, какво предстои и как да се погрижим за бюджета им.

Нашият офис продължи да работи с всички необходими мерки и се постарахме да се мобилизираме и подготвим напълно за новото ежедневие. Отбелязахме 50% спад на купувачите и 30% спад на посещенията в сайта, като постепенно тези стойности се покачват отново. Клиентът трудно се решава на покупка само при видео оглед, след това обмислят и разглеждат допълнително. Наблюдаваме завръщане на българи от чужбина, които търсят имоти под наем. Поради тази причина, проведохме кампания към наемодателите, както и към продавачите, като очакваме, че при всяка криза те имат необходимост от доходи, когато бизнесът им страда или имат кредити и са по-мотивирани от всякога. Другата част от продавачите са финансово стабилни и изчакват цените на имотите отново да се повишат и тогава да реализират имуществото си.

Купувачите сега търсят конкретни имоти в конкретни сгради до определен бюджет, имат изисквания и търсят най-добрия дом за себе си. Миналата седмица отчетохме повече оставени депозити, отколкото за същия месец през 2019 година, което е положителен знак за нас. Много активно развиваме внедряването на услугите ни за средносрочни наеми и преговаряме със собствениците на жилищата да свалят около 10-15% от стойността на имотите си. Пазарът сега е много интересен и има засилено търсене на къщи по морето. За българският клиент, имотът остава най-сигурната инвестиция в бъдещето и той внимава за вложението на парите си.

Луксозният сегмент реагира по-бавно и промените не са чак толкова осезаеми и стресиращи за нас. Цените на луксозните жилища падат значително по-малко в сравнение с останалите имоти от по-ниския клас. Все пак, ние съветваме клиентите ни да продават сега, вместо да изчакат, защото догодина ще има много ново строителство и техните имоти няма да бъдат толкова атрактивни. Ситуацията сега е много по-добра от тази през 2009 година, хората са подготвени, реагират по-спокойно и разсъждават, за да подсигурят бъдещето си. Не определяме обстановката като криза, а промяна в пазара, която беше наложителният урок, за да преразгледаме целите си и да видим положителните възможности, които можем да извлечем. Трябва да приемем реалността каквато е, да се научим да живеем с нея, да бъдем разумни и взимаме правилните решения за всичко, което ни предстои.

Добромир Ганев, Председател на НСНИ, откри събитието с оптимистичното становище, че пазарът на луксозни имоти няма да загине и това е видимо в началото на май. Според него, в момента има между 5 и 10 групи продавачи и различни по своята мотивация купувачи. Важното в ситуацията днес е бизнесите да се фокусират върху поведението на клиентите, които търсят добри възможности за инвестиция, като очакват перфектния момент за придобиване на собственост. Полезно за тях сега ще бъде да използват ценната експертиза на своя личен консултант. Владимир Сиркаров, Икономически анализатор на NOVA TV и Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България“ споделиха как се отрази извънредното положение върху макроикономическата обстановка в страната, какви са промените при банковите лихвени проценти и какви са техните прогнози за развитието на икономическия сектор. Георги Ангелов, Старши икономист „Отворено общество“ обобщи, че когато пазарът е устойчив има повече баланс, отколкото при засилено предлагане и занижено търсене. Поведението на инвеститорите сега е изключително разумно и той не очаква кризата да се повтори в същите размери и сътресения, дори да има втора вълна през есента.

Сформира се много полезна дискусия и обмяна на мнения и опит на професионалисти от водещите агенции за недвижими имоти в България. Всички те са единодушни, че пандемията даде шанс на технологиите да навлязат трайно в имотния бизнес и да го променят коренно. Успешните брокери са доверени партньори на своите клиенти и сега е моментът, в който да ги успокоят и предложат най-доброто на пазара. Оказа се, че се разкриват нови потенциални възможности, открихме начини да се справяме с предизвикателствата, да бъдем устойчиви в такива периоди и да продължим напред още по-мотивирани за високи резултати

Top