10/03/2020 Силвана Василева Галерия

10 уелнес тенденции, които трябва да знаем за 2020 година

Динамиката и токсичността на света, в който живеем поставят като един от приоритетите за съвременния човек грижата за неговото физическо, духовно и емоционално здраве. Тази година акцентът е върху терапии и процедури, които се фокусират върху изгубената връзка с природата и пренебрегвани до сега области от тялото, както и практики, които стимулират дълбоки трансформации в живота на хората.

Ето някои от най-актуалните тенденции в уелнес индустрията за 2020 година:

Горски бани

За този тип терапии на открито не са ви нужни топъл климат и бански костюми. Всъщност, всичко, което наистина трябва да направите, е да свалите обувките и чорапите си. Това мащабно ново движение към осъзнатост, всъщност произлиза от японската култура, където се нарича shinrin-yoku. В директен превод означава просто „да поемете от горската атмосфера“. Изключете телефона си, отидете в гората и попивайте всичко. „Горските бани“ насърчават съсредоточаването върху сетивата и това да се наслаждаваме на простите удоволствия в живота, включително да ходим боси. Установено е, че тази терапия води до намаляване на нивата на хормона на стреса - кортизол и се възприема като прост, но много ефективен акт на самолечение. И ако се нуждаете от някакво допълнително доказателство, че това ще бъде хит, не забравяйте, че горските бани са получили кралския печат на одобрение – тази година херцогинята на Кеймбридж създаде нейната цветна градина в Челси, базирана на shinrin-yoku философията.

Семена за уши

Част от практиката на аурикулотерапията, включваща семената за уши се корени в китайската медицина. Традиционната техника е взета от френски невролог през 50-те години на миналия век и оттогава постепенно навлиза в западната култура. Семената за уши се използват от акупунктуристи за стимулиране на области в ухото, за които се смята, че имат терапевтичен ефект върху тялото. За целта, специалистът поставя малките семенца на различни точки на вашето ухо. Те приличат на малки мъниста и могат да бъдат много красиви, почти като мини обеци.

Хипнотерапевтичен масаж

Според експертите в областта, лечения, които действат както на тялото, така и на ума, ще продължават да набират популярност. Абсолютно олицетворение на този синтез несъмнено е хипнотерапевтичният масаж. Той е едновременно физическо и психическо изживяване, което успокоява мускулите и освобождава физическото напрежение, като ви оставя с усещането за лекота, позитивен заряд и хубава енергия. Използват се плавни и дълбоки движения, които се изпълняват в ритъм с глас, който води медитацията.

Звуков масаж

Звуковият масаж също набира своята популярност в уелнес култура. Това е едно ново явление, което се базира на древните знания, свързани с положителните ефекти на звука. По време на лечението специалните звукови купи се поставят върху части от тялото и се докосват така че вибрират с различни честоти. Това води до намаляване на стреса и напрежението и до пренасочване на енергията в тялото. Навлизането на звуковия масаж показва, че уелнес индустрията става все по-духовна, както и това, че хората са отговорни за собствената си трансформация и търсят трайна промяна в живота си.

Кегел Уелнес

Поддържането на здрави и стегнати мускули на тазовото дъно е фокусът на изцяло нов тип уелнес тенденция за 2020 година. Kerone Throne е проектиран така, че да даде на жените възможност да укрепят мускулите на тазовото дъно с минимални усилия и има за цел да премахне табуто около темата. Използва HIFEM технология, при което, една сесия от 28 минути се равнява на правенето на 11 000 от упражненията на Кегел.

Маникюр без токсини

Манията по декорациите при ноктите и трайния маникюр е на път да претърпи сериозна промяна през 2020 година, тъй като популярността на нетоксичните лакове продължава да расте. Когато влезете в традиционен салон за маникюр, обикновено ви удря силната миризма на ацетон и химикали. Това не е здравословна или релаксираща среда, нито за клиента, нито за човекът, който се грижи за ноктите ви. Все повече хора предпочитат да водят екологичен и устойчив начин на живот и този нетоксичен вариант на маникюра със сигурност ще бъде добре посрещнат от жените. Нетоксичният маникюр, при които се елиминират до 15 от най-вредните съставки в традиционните лакове за нокти, е особено привлекателен за бременни жени и такива, които са подложени на определени медицински лечения.

AI технология за кожата

В последното тримесечие на 2019 г. много козметични марки се заплениха от AI технологиите за кожата - от Vichy до La Roche Posay, която разработи собствено преносимо технологично устройство, наречено My Skin Track UV. То измерва персоналното излагане на източници на UV лъчи, замърсяване, топлина, влажност и полени и е свързано с мобилно приложение, което помага да се грижим за кожата си. Други технологии включват онлайн системи като Olay's Skin Advisor и приложения като TroveSkin. И двете позволяват на потребителите да заснемат и анализират изображения на кожата си, за да стигнат до същината на всички проблеми, преди да се установи какви действия да предприемат.

Инфрачервена сауна

Излизаме от формата на традиционната сауна в спа центровете и фитнес залите, която познаваме и обичаме, за да открием предимствата на инфрачервената сауна. Създадена, за да помогне в намаляването на нивата на стрес, тя има силно детоксикиращ ефект и ще става все по-популярна, казват уелнес експертите. Основната разлика между традиционната и инфрачервената сауна е, че при втората затоплянето става вътре в нас. Това от своя страна стимулира производството на колаген, освобождава ендорфините и помага да възстановим съня си.

Чист въздух

През 2019-та акцентът бе поставен върху дишането. Било то чрез йога практики или медитация, научихме колко е важно да го правим правилно. Тази година се фокусираме върху белите дробове и качеството на въздуха. По принцип, както чистото хранене, чистото дишане означава филтриране на това, което приемаме в телата си. То е свързано с качество на въздуха. Нужен ни е въздух, който не е замърсен с прахови частици и токсини. Наличието на чист въздух ще доведе до намален риск от инсулт, сърдечни и астматични пристъпи, както и до повишена концентрация, възможност за пълноценна почивка и сияеща кожа.

Синьо съзнание

В съответствие с тазгодишните уелнес настроения за връщане към природата, внимание върху дишането и сетивата, „синьото съзнание“ е свързано със силата на водата да пречиства ума и тялото. Обществените движения за опазване на океаните през последните години ни позволиха да оценим тяхното значение, както в глобален мащаб, така и по отношение на собственото ни здраве и чувство за спокойствие. Ако сме по-често край водата, независимо дали плуваме, сърфираме, плаваме или просто седим край някое езеро или океан, това може да помогне за намаляване на стреса в натоварения ни живот. А що се касае до цвета на водата, достатъчно е само да погледнете „Цвета на годината“ на института Pantone (класическо синьо), за да разберете напълно успокояващото въздействие на този нюанс.

Top