14/05/2019 Unique Estates Галерия

La Bottega Monte: чиста, интересна и изискана храна

Сякаш по силата на забравен и открит наново природен закон повечето добри и амбициозни ресторанти през последните години все по-активно търсят форма да работят с местни фермерски продукти и деликатеси – храни, които се произвеждат чисто и натурално възможно най-близо до тях. Какво по-хубаво? Всъщност такива храни са истински лукс.

La Bottega, известната софийска мрежа от италиански ресторанти с деликатесни и винени магазини, развиха идеята за локална храна в по-широк смисъл, без да излизат от същността й. Посветени са на Италия и голямата италианска кулинарна традиция. Но Италия е близо до нас, а идеята да предлагат храни и вино от малки грижовни ферми и изби, се спазва изцяло.

В най-новото заведение от групата, La Bottega Monte – в Драгалевци, на бул. Черни връх 191, чисто италианската концепция е разширена и включва богата селекция от най-качествени и натурално произведени български продукти от малки ферми – ще ги намерите както на витрината в магазина, така и като съставки на ястията.

Мястото е космополитно – обширен и удобен ресторант-винарна-бистро-кафене-гастроном – модерно обзаведено с много вкус. От друга страна – концепцията е изградена изцяло върху традициите на местните производители и ферми. Противоречие няма…

Може да влезете само за еспресо от Columbus, малка пекарна, зад която стои кафе експерт с 20-годишен опит в САЩ и Австралия – налице са всички предпоставки, за да опитате превъзходно кафе. С него си вземете сладкиш, приготвен тук или домашен италиански сладолед – тази зима сезонните сладоледи бяха с трюфел и с печени ябълки. Ако пък решите да занесете на гости парче вкусно отлежало сирене и бутилка добро италианско вино, също сте на правилното място.

Има интересен избор от продукти на италиански ферми редом с деликатеси, сирена и колбаси на малки български производители като „Слънчевата ферма“, „Бредас“, месата на „Омая Ранч“, вкусните млечни продукти на няколко мандри, хлябовете на Братя Хлебари и още много. Цяла стена е заета от стотици бутилки с вино от Италия – акцентът е върху великолепните вина на Сицилия, Сардиния и Пулия.

За солидна вечеря опцията е между основното меню с разнообразни италиански съблазни – от предястия и леки салати, през паста със сезонни продукти до истински и майсторски приготвен стек фиорентина; и другото – фермерско и био меню, в което ястията са приготвени изцяло от местни сезонни продукти с ясен произход и специално качество. Топлите ястия за вкъщи, приготвяни тук ежедневно, също са изцяло с фермерски съставки.

Без да използва авангардни техники, храната е изискана, често необичайна, сърцато приготвена, много вкусна и с подчертано преклонение към продуктите – те са душата на ресторанта. Те са и в дъното на философията на La Bottega.

Top