04/05/2016 Unique Estates Галерия

В гардероба на кралицата

"Кралицата позволява на дрехите й да вдъхновяват модата, но не и да и диктуват правила!", с тези исторически думи Каролин де Гуто, куратор на изложбата "Модата в царуването: 90 години стил в гардероба на Кралицата", която се провежда в Palace of Holyroodhouse, деликатно напомни за значимостта и силата на Нейно Височество. Поводът са официалните празненства, с които британската кралица Елизабет II отбелязва своя 90-и рожден ден. Над 150 аутфита от гардероба на любимия владетел на Великобритания са изложени за първи път пред публика, някои от тях са дори със значима историческа стойност и са спомен за важни събития, както в живота на кралицата, така и на цялата империя. "Както всеки детайл от живота на кралицата, така и гардероба на кралицата, е нещо, върху което тя работи с най-добрите съветници в империята. Водещи британски дизайнери й представят скици и идеи, но тя е единствената, която има право да одобри или да отхвърли предложенията, свързани с въшния й вид. Пословнично елегантна, тя предпочита да се облича в светли, но не натрапващи се цветове, които задължително се носят с шапка. Но, забележете шапката почти никога не е комбинирана цветово с дрехата й!", добавя Де Гуто.

Силни акценти в експозицията са червената рокля на кралицата, създадена от Харди Еймис в средата на 50-те години, както и няколко изящни рокли, ужити от британската модна легенда Норман Хартнел. През 1960-а, за сватбата на сестра й - принцеса Маргарет, кралицата се спира на тюркоазена рокля на Хартнел с болеро от копринена тафта - материя, която се използва изключително рядко в модната индустрия по онова време, защото лесно се разгражда. Роклята е с почти историческо значение, защото е последният път, в който кралицата е видяна да облича дълга, класическа рокля на дневно събитие. Шотландското каре, известно още като тартан, дълго време е синоним на кралското семейство. За да демонстрира респект и почит към короната и символите, които носи, кралицата облича красива рокля с тартан на специален бал в двореца "Балморал" през 1971-а. За да покаже вярата си в силата на кралското семейство, за роклята, с която се появява на този празничен бал, кралицата избира тартан, който е носила кралица Виктория в периода 1835-1837-а. "Бродериите са силен акцент в облеклото на кралицата. Нейните дрехи трябва да бъдат освен красиви и практични, но почти никога няма да забележите да носи рокли с джобове или колани, които стоят доста обикновено. Ципове и басти са позволени, но много често кралските шивачи им намират място на гърба на кралицата, така че само деликатно да оформят фигурата й, а да не се натрапват на очи!", коментира де Гуто.

"Модата в царуването: 90 години стил в гардероба на Кралицата" е в Palace of Holyroodhouse, до 16 октомври, Buckingham Palace, 23 юли - 2 октомври, и двореца Windsor 17 септември - 8 януари 2017.

Top