03/05/2017 Силвана Василева Галерия

Домовете на хората, които продават домове - Весела Илиева

Една красива къща се е настанила грациозно на улица „Асен Златаров“ 1 в спокойствието и уюта на един от най-хубавите райони в центъра на Стара София. Изящната сграда е издигната, за да стане дом на полковник Иван Мотикаров, а проектът е на именития архитект Кирил Маричков. Симетричните фасади на елегантната постройка са украсени с извити гибели над главния корниз, а в средата на сградата може да се види малък романтичен балкон. Весела ни очаква, за да ни посрещне на адреса, който с нейното семейство са избрали да бъде техният дом. 
 
Десетте години работа за компанията променят вкуса и желанията на Весела Илиева относно пространството, в което иска да живее и да отгледа децата си. През годините семейството сменя дома си няколко пъти, като решението при избора на имот за тях е било по-скоро прагматично и бизнес ориентирано. Първоначално предпочитат апартаменти в нови, модерни сгради, които са атрактивни и бързо ликвидни на пазара. Когато децата им са малки, избират спокойствието на къщата с двор в кв. Бояна, в която се местят. Близостта до планината и природата ги радва, но усещането за отдалеченост от социалния живот в града и изолираност ги кара да преосмислят този избор. 
Преди време семейството купува аристократичен имот в центъра на  Бургас, който реновират и възстановяват в автентичния му вид. Тогава Весела усеща, че започва да харесва къщи, които носят именно този аристократичен дух и богата история. Домове, в които някога е живял българският културен и политически елит в страната. 
Последните няколко години семейството търси точно такава къща в центъра на столицата. Сграда, която е паметник на културата, построена от именит архитект в артистичния и културен център на града. Избират района „Докторски паметник“ именно поради онова специално усещане, което кварталният живот там носи. Удоволствието да отидеш пеш до пекарната за хляб, до парка или Операта привлича с очарованието си. Да си в центъра на София, където се случва всичко, и въпреки динамиката на големия град да можеш да се насладиш и на уюта и спокойствието на кварталния живот.
 
В един чудесен ден семейството намира този изключителен имот в любимия си район.
 
Заедно със съпруга си Николай Пехливанов, който е строителен предприемач, се заемат със сложната и трудна реставрация на къщата, която е паметник на културата. Първоначално ремонтират един от етажите й и се нанасят да живеят, докато тече реставрацията на цялата сграда. Искат да опознаят и усетят мястото в процеса на превръщането му в дом. Така във времето търсят най-добрите решения за интериора и визията му, обживяват го постепенно.
„Усещам, че това е къщата, в която искам да израснат децата ми, на това място, което наистина харесваме! Това я отличава от всички останали имоти, които някога сме имали“, признава  Весела. Начинът на живот в стария център на София е ново усещане за цялото семейство. Всеки ден те откриват своите неща в района, като се наслаждават на кварталния дух и атмо­сфера. Харесва им да вървят пеша до любимите си ресторанти или малки магазинчета и кафенета наоколо. Обичат да карат колелета в парка и да срещат все повече познати лица. Чувстват се уютно именно тук и са щастливи от това.
За това, дали има вещи в дома си, които винаги пренася със себе, когато се мести, Весела споделя, че през последните години семейството живее много динамично и досега не са имали дом, в който наистина да събират любими предмети. Пътувайки, никога не са купували неща за къщата. Сега обаче, когато имат дома, който истински харесват, им се иска да виждат в него специални за тях вещи и произведения на изкуството. Все пак тя ни показва двата си любими полилея Мурано и един сервиз Limoges, които много обича и взима със себе си навсякъде. Сантиментална стойност за семейството имат и два прекрасни килима, наследени от майка й, които също възнамеряват да донесат в новия си дом. 
„Сега разбирам колко време и усилия отнема да създадеш един истински дом. Всичко това е едно пътуване за нас. Изживяване, на което с радост се отдаваме сега, когато наистина открихме дома, който обичаме“, споделя Весела с усмивка. 
Top