28/03/2017 Unique Estates Галерия

Домовете на хората, които продават домове - Галина Грудова

Входна врата с изящна дърворезба отваря дома на Галина Грудова. Така започва нашата разходка в една от най-емблематичните къщи в сърцето на Стара София - просторно фоайе с красива мозайка, запазена в автентичния си вид, масивни парапети от дърво, които се плъзгат елегантно в стълбището чак до петия етаж на къщата. Разположена в един от най-престижните квартали на София - „Докторска градина”, красивата сграда дълги години е приютявала посолството на Египет у нас. Обявена е за паметник на културата. 

„Със съпруга ми, който беше клиент на Unique Estates, десет години търсихме къща с идеалните параметри в този район. Вещите в занаята знаят, че такива имоти се появяват веднъж на пет години“, обяснява Галя. В София тези къщи се броят на пръстите на едната ръка, затова купуват бившето посолство, без да губят много време. Основна мотивация за такава голяма сделка е раждането на двете им деца. Семейството влага много труд и емоция в сложния процес по реставрирането и ремонта на къщата, който им отнема над две години. 

Камината от мрамор и паното с красивата сцена над нея също са запазили визията си от построяването на сградата. 

Интериорът е дело на няколко дизайнери и се върти около колекцията от ценни аборигенски платна, които семейството купува преди години на международен търг. Салонът е с еклектична визия - в него има както стари мебели с история, така и ултрамодерни предмети от цял свят. Друг водещ акцент, който определя стилистиката в дома, е вграденият шкаф в трапезарията, изработен от масивно дърво, инкрустиран с богати орнаменти. Намерен в сградата и възстановен напълно, днес той е едно от нещата, с които Галя трудно би се разделила. „Това е дом, който се гради с години. Всеки предмет, всеки детайл в интериора му има за нас сантиментална стойност, носи спомен и емоция“, казва тя, докато отваря тежките пердета от сурова коприна, зад които се разкрива разкошът на градината в задния им двор - хортензии под сянката на високи стари дървета и перфектно поддържана морава. В интериора на дома царстват орхидеите, които са другата страст на домакинята. Подредени в красиви кашпи, те цъфтят в различни цветове навсякъде в дома. В пурпурния плюш на антикварното кресло Галя ни разказва за страстта си към красивите вещи с история. Дълго е търсела своите, когато е подреждала пространството. Споделя, че с времето израства много и развива себе си както професионално, така и като личност. Изучава потребностите си и развива вкуса и усещането си за естетика и стил. След едно незабравимо пътуване със съпруга си до Антиб усеща истинска метаморфоза у себе си. Разчувства я очарованието на малките улички във френския Прованс, памучните пердета в баните на старите къщи и миризмата на уют в тези домове. Така открива себе си сред мебели и вещи, носещи история и стойност, и започва да се интересува от антиквариат. Вълнува се с всяка покупка на аукционите, на които участва. Показва с радост новото си венецианско огледало, сребърните рамки за снимки и любимите си ръчно изработени килими от коприна и вълна. Съпругът на Галя е французин и голяма част от мебелите у тях са дошли от дома на родителите му. 

Във всеки ъгъл от петте етажа на къщата са настанени мебели и вещи с история, които  разказват за семейните ценности, за емоционалните пътувания, за любовта и финеса, с които това пространство е обживяно. 

По стените е разположена част от колекцията от мечове, саби и оръжия, които съпругът на Галя е получавал от семейството си за всяка своя годишнина. Десетките награди и купи за нейните постижения като топ брокер са подредени в другия й дом - офиса на Unique Estates, в който тя работи от самото създаване на компанията. Живее с работата си и споделя желанието си да предава на клиентите своето усещане за стойността на сградите с история. „Когато говорим за емблематични здания, проектирани от именити архитекти, които носят духа на своето време и са били домове на някогашния елит на обществото, тези имоти трябва да бъдат продавани и купувани с отговорност и стойността им да се запазва при реконструкцията им“, казва тя, убедена, че топ брокерите по света трябва да работят в посока на това да възпитават вкус у клиента и да го насочват към това, кое е истински ценно и има  стойност в един имот.

Определя десетте години в Unique Estates като едни от най-важните в живота си. Години, през които е израснала и помъдряла в професионален и в личен план, срещнала е мъжа на живота си и е родила децата си. Щастлива е от всичко това, а ние сме щастливи, че имаме покана скоро да опитаме терин фоа гра, приготвен от самата нея, поднесен по всички правила на френската традиция. 

Top