23/01/2017 Силвана Василева Галерия

Зелда - историите за една легенда

"Вгледай се отблизо и ще видиш нещо изключително, нещо мистериозно и истинско. Ние никога не сме били това, което изглеждаме, че сме!" Това са думи на Зелда Фитцджералд от романа на Терез Ан Фаулър. Енигмата около нейната противоречива личност, образът й на литературна муза, успешен писател, танцьорка и истинска легенда от бурните години на джаз ерата, я поставят в ролята на основен участник в редица разкази и биографии от 20-те години на миналия век.

Сега Зелда отново е в светлините на прожекторите. Цели три филмови продукции, в които тя е главен герой се подготвят в големите филмотечни студия. "Зелда" е биографичен филм за живота на легендата, базиран на творбата, написана от Нанси Милфорд, която разказва историята на красивата и трагична любов на Скот Фицджералд и неговата жена. Главната роля ще изиграе Дженифър Лорънс. По същото време е обявен старта на още един проект - "Красиви и прокълнати", базиран на едноименния роман на Скот, в който ролята на Зелда ще изпълни Скарлет Йохансон. В сериите на Amazon - "Z:The beginning of Everything about Zelda Fitzgerald" ролята получи Кристина Ричи. 

В същото време в музея на модата и текстила в Лондон тече изложба под името " 20-те години на миналия век - модата и фотографиите от ерата на джаза". Публиката вероятно наистина е зажадняла за фриволността и лекотата, блясъка и магията на онези времена. 
 
Ако някоя двойка е станала символ на цяла епоха, то това са именно Зелда и Скот Фицджералд. Те са ерата на джаза!
Зелда е една легенда, която обича и пише със силата на стихия. Почти винаги очерците и книгите, посветени на нейната личност се въртят около това, че е съпруга и най-голямата любов на Скот Фицджералд, че самата тя е талантлив творец, който страда от дълбока депресия и шизофрения. Диагнозата й е причина за драматичната и трагична любов между нея и съпруга й. Дългият престой в психиатричните клиники отприщват творческата енергия на Зелда. Там тя пише своите дневници, разкази и известните си писма до Скот. Тогава създав и "Запази ми този валс" -  нейният вариант на "Нежна е нощта".
Независимо от цялата драма, с която са изпълнени взаимоотношенията между Зелда и Скот, тя остава в историята като неговата муза и голяма любов. 
Попитан от журналист каква е най-голямата му амбиция в живота, Скот Фицджералд отговаря, че иска да напише най-добрия роман, създаван някога и да остане влюбен завинаги в любимата си жена. От самото начало двамата се възприемат един друг като потенциални съперници. С времето разногласията им стават все по-силни и болезнени. Търсят спасението в алкохола, цигарите и нощния живот, но това към което остават пристрастени е именно взаимната любов. В отношенията си Зелда и Скот се обожават, карат се и се иронизират взаимно. Правят бурни скандали, след което се озовават в колата и потеглят с бясна скорост по пътища с остри завои. Обичат да предизвикват съдбата. Такъв е целият им живот, една изпепеляваща любов. Като артистична, прочута и склонна към самоунищожение двойка, те постоянно попадат във фокуса на медиите. 
Този път обаче сцената е отредена за Зелда! Животът и магията около енигматичната личност на тази необикновена жена очакваме да видим по екраните много скоро.
Top