25/06/2017 Ралица Стоянова Галерия

Исторически аукцион с вещи на Одри Хепбърн

„Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява“, казва легендарната актриса, модна икона и посланик на УНИЦЕФ Одри Хепърн. Именно неподправените елегантност и грация са причината повече от двайсет години след смъртта ѝ звездата на Хепбърн да  продължава да свети все така силно. Всички въздишаме по черната рокля на Холи Голайтли в „Закуска в Тифани“. Със своя съвършен минимализъм тоалетите на актрисата извън екрана са не по-малко впечатляващи. Ако винаги сте мечтали да облечете нейна рокля или да обуете нейни обувки, имаме вълнуваща новина за вас.

Christie's организира аукцион с лични вещи на актрисата, който ще се проведе в централата на аукционната къща в Лондон на 27 септември и онлайн от 19 септември до 3 октомври.

Невероятната колекция е своеобразна хроника на живота на една от най-забележителните личности в историята на Холивуд. За първи път вещи на Одри Хепбърн, които досега са били притежание на семейството ѝ, ще бъдат обявени за продажба.

„За нас е истинска радост да споделим духа ѝ чрез този аукцион“, казват синовете на актрисата Шон Хепбърн Ферер  и Лука Доти. „Ние загубихме майка си и най-добрия си приятел, а светът загуби една жена, истински символ на грация, елегантност и човечност. Всяка нейна вещ е олицетворение на житейските ѝ избори и лична философия. След 24 години решихме, че някои от тези предмети трябва да преминат в притежание на други хора, които се възхищават на нейните филми, усет за стил и хуманитарно наследство“, добавят те.

Аукционът включва около 400 вещи на актрисата. От гардероба на Хепбърн ще бъдат представени изключителни находки, сред които тренчкот Burberry, оценен на 6-8 000 паунда и балетни пантофки с първоначална цена от 1500 паунда. Един от най-желаните артикули несъмнено ще бъде синята сатенена рокля Givenchy, която Хепбърн облича за модна фотосесия по повод филма „Двама на пътя“ през 1966 година. Коктейлната рокля е оценена на между 10 000 и 15 000 паунда, но може да достигне в пъти по-голяма стойност по време на наддаването. Легендарната черна рокля от „Закуска в Тифани“, например, беше продадена на аукцион през 2006 година, организиран отново от Christie's, за впечатляващата сума от 456 200 паунда. Сътрудничеството между Одри Хепбърн и Юбер дьо Живанши е едно от най-знаковите в историята на модата и киното. То започва по време на втория холивудски филм на актрисата - „Сабрина“ - и прераства в дългогодишно приятелство. Чак до смъртта ѝ през 1993 година.

Освен дрехи, по време на аукциона почитателите на холивудската звезда ще мога да се сдобият и с копия от сценариите на легендарни филм като „Закуска в Тифани“ (60 000 - 80 000 паунда) и „Шарада“ (15 000 - 25 000 паунда). Те са истинска находка за ценители, защото са пълни със записки и илюстрации, правени от самата Хепбърн.

Почитателите на една от любимките на Холивуд ще наддават и за снимки от личния архив актрисата, както и с фотографии, правени от доказани имена в бранша като Бъд Фрейкър, Сесил Бийтън и Стивън Майзел в пиковите години от кариерата ѝ. Някой писма ще открехнат вратата към личния живот на тази изключителна жена.

„Сигурен съм, че Одри много би се зарадвала на аукциона“, казва последният партньор на актрисата Робърт Уолдърс, наричан от някои нейната „голяма любов“. Тя беше много практична и би харесала идеята нейните вещи да отидат при някого, който ще ги оцени. Както знаете, стилът ѝ беше минималистичен, затова всяка  дреха олицетворяваше специален спомен и имаше голямо значение за нея.

Макар и нелишен от изпитания и трудности,  Одри Хепбърн категорично определя живота си като щастлив. С този аукцион актрисата щедро ни предоставя частици от нейното щастие.

 

 

 

 

 

Top