08/10/2016 Ралица Стоянова Галерия

Нов музей в Лисабон обединява архитектурата и технологиите

Проект относно водата, светлината, отраженията и хората. Така е описан Музеят на изкуството, архитектурата и технологиите (MAAT) в прессъобщение на архитектурното студио AL_A през 2011 г. Пет години по-късно проектът се е превърнал във футуристична сграда, която отразява водите на река Тежу в Лисабон. Откриването му на 5 октомври съвпадна със старта на Лисабонското триенале на архитектурата. Сградата на музея е първата част от нова галерия за съвременно изкуство, която студиото на британския топ архитект Аманда Левет изгражда. Разположен на крайбрежната алея, MAAT улавя есенцията на уникалното крайбрежие в квартал Белем. Културният център е проектиран така, че да бъде своебразно продължение на водната повърхност. Леко прегърбената му фасада е покрита с 15 000 керамични плочки и дава възможност на посетителите му да ходят и по покрива. Отраженията на водата си играят с изнесения покрив, създавайки неочаквани светлинни ефекти върху сградата. Разкрива се панорамна гледка към реката и квартала. Топографската форма на новия музей органично се смесва с обстановката.
“Дизайнът се съобразява с контекста на мястото, създавайки физически и концептуални връзки с бреговата линия и сърцето на града. Сградата буквално отразява водата. Надвисналият покрив, който създава сянка, пречупва светлината от водата и я отразява в главната галерия“, обяснява Левет. Според нея, културният център ще превърне неглижираното досега крайбрежие на квартал Белем във водеща дестинация.  
Арт центърът е финансиран от неправителствената организация EDP Foundation, като 3,8 хектара от арт кампуса са заети от наскоро реновираната електроцентрала Central Tejo. Втората част от проекта ще бъде завършена през март 2017 година с откриването на четири галерии, ресторант и допълнителни публични места. Планира се мост да свързва водата с покрива на сградата.
Сред останалите проекти, по които работи AL_A  в момента, са онкологичен център в Саутхемптън и разширяването на музея V&A в Лондон.  През март студиото на Аманда Левет спечели конкурс за изграждането на джамия с размер 2000 кв. м в Абу Даби.

 

Top