07/01/2021 Силвана Василева Галерия

Новият етикет

Спазването на социална дистанция се превърна в начин на живот през последните месеци. “Новата реалност” постави нови правила за поведение, които промениха общуването и бизнеса в глобален мащаб. Заради Covid-19 се появиха безброй инструкции как да кашляме, кихаме и мием ръцете си, заедно със съветите за спазване на задължително безопасно разстояние и безупречна хигиена. За кратко време, поведението и реакциите, които са се превърнали в наш инстинкт от ранна детска възраст, вече се приемат за неприемливи и опасни.

Кои са промените, които наложихме в ежедневието си и какво повелява етикета в контекста на новата реалност? Ето съветите на експертите:

Поздрав и ръкуване

Здравите хора, без симптоми на Covid-19 могат да излизат, да работят, да спортуват и да се разхождат свободно. Това, неизбежно, е свързано със срещи и се налага да бъдем внимателни в общуването си. Докато пандемията не бъде напълно овладяна

Прегръщането и ръкостискането се приемат за неприемливи

Най-важната препоръка на експертите е да намалим физическия си контакт с околните. При начините за поздрав, като най-нехигиенични в момента се разглеждат целувките по бузите, ръкостискането и прегръдката, поради потенциално опасните бактерии и вируси, които могат да бъдат предадени. Вместо това се препоръчва да поздравим с поклон в стил намасте, с кимване с глава, с докосване на лакти или с далечно помахване с ръка, придружени с лъчезарна усмивка.

Свалянето на обувките

В много култури е прието гостите да свалят обувките си, преди да влязат в дома на домакина. Ситуацията с Covid-19 разшири по естествен начин географията на този обичай. Вече е напълно прието да помолите всеки посетител в дома ви да свали обувките си на прага, да ползва еднократните чехли, или да постави защитни калцуни преди да влезе.

Носенето на маска

С развитието на ситуацията около пандемията, проучванията показаха, че има хора, които са с положителен тест за вируса, но все пак не показват никакви грипоподобни симптоми. Поради това маските се приеха като препоръчителни и трябва да се носят от всички, когато напускат домовете си, за да бъде предотвратено разпространението на вируса.

Носенето им на брадичката, врата, лакътя или китката е не само неефективно, но и естетически неуместно. Всъщност, маската се превръща в носната кърпа на нашия век. За да спазим етикета, използвайки този нов “аксесоар”, експертите съветват да ги поддържаме в изряден вид и да не ги оставяме на масата или висящи на ръцете или ушите си по време на хранене. Ако се случи да кихнете в маската си по време на разговор, извинете се, излезте и сменете маската, след това измийте ръцете си.

Покани: RSVP от Да на Не

Според дългогодишната традиция, спазването на етикета включваше правилото, ако сте отговорили, че ще присъствате на дадено събитие, то непременно да го направите. Въпреки това, в условията на коронавируса, промяната на вашия отговор и пропускането на събитието днес се приема за допустимо, ако е направено навреме. За целта можете да изпратите бележка до домакина, в която обяснявате, че съжалявате, че сте пропуснали да посетите събитието, но сте го направили в името на безопасността на всички.

На 2 метра разстояние

Здравните експерти са на мнение, че в момента всичко е свързано със социалното дистанциране, защото това е единственият начин за смекчаване на разпространението на болестта. Преди пандемията, в някои общества и култури, би било обидно да помолите някого да се отдръпне или да спазва вашето лично пространство. Днес обаче това се очаква от всички и ако не сте готови да го спазвате, то със сигурност очаквайте някой друг да го направи.

Важно условие е социалното дистанциране да се случва като се избягват обиди към хората. „Мисля, че трябва да има по-голямо разстояние между нас” е учтив начин да напомните на някого да спазва социална дистанция без да го злепоставите и разгневите.

Безконтактни плащания и изказана благодарност

Все повече компании, ресторанти и магазини по света предпочитат безконтактното плащане като по-безопасен метод пред разменянето на банкноти и монети. Целта е да се защити здравето на всички по веригата – клиентите, персонала и служителите в търговските обекти и институции. Добрият тон изисква да предвидите към преведената сума и бакшиш за доброто обслужване. Ако не можете да го направите предварително, можете да поставите пари в чист плик с кратко благодарствено съобщение: „Благодаря! Оценявам вашата работа. “

Предлагане на помощ при носене на пакети и чанти с покупки

Ако в миналото беше напълно естествено да предложим помощ, когато наш съсед или приятел се бори с тежки пакети или чанти с покупки, то ситуацията днес е по-различна. Оказа се, че вирусът може да живее върху повърхности, така че освен ако не носим ръкавици и маска, трябва внимателно да преценим дали да помогнем на другите с пренасянето на техните принадлежности и покупки. Всъщност, това афектира и тяхната собствена безопасност.

Споделяне на храна и вдигане на тост

За повечето хора по света никога не е било подходящо да се поставя десерта в средата на масата и да се използват няколко вилици, с които да бъде споделен между приятели. Въпреки това, има държави и култури, при които тази практика е част от ежедневието на хората. Ситуацията с Covid-19 повдигна глобално въпроса за спазването на хигиенните правила и неизбежно промени навиците и бита ни. Консумирането на храната от собствената ви чиния и отказът от споделяне се прави от хигиенни съображения и етикета изисква да използвате отделни чинии и прибори за хранене.

Докосването на чашите не е най-разумният начин да вдигнете тост днес. По време на Covid-19 пъти, а дори и след това, етикетът повелява да вдигаме чашите си за “наздравеот разстояние, за да спазваме необходимото разстояние и хигиена

На живо или виртуално

Преди Covid-19, поддържането на важните бизнес отношения изискваше непременно личен контакт в общуването. Срещите лице в лице бяха в основата на изграждането на доверие, показваха уважение, ангажираност и добро отношение и се приемаха като важна предпоставка в изграждането на дългосрочни партньорства. Днес въпросът за безопасността се оказва приоритет за всички. Появиха се множество алтернативи на личните срещи и общуването се пренесе онлайн и по телефона.

Ето защо, да откажете лична среща сега не е в разрез с добрия тон тъй като новите форми на общуване и правене на бизнес се превърнаха в общоприети начини за комуникация, които гарантират безопасността за всички.

Top