16/12/2020 Теодора Николова Галерия

Имот извън града - новата тенденция

Това, което се случва на света през последните месеци, промени възприятието на така наречената втора или ваканционна къща. Тя става абсолютно равностойна на градската резиденция, а оттеглянето сред природата вече се превръща в лайфстайл не само за почивка, а за хармонична комбинация от почивка, работа и не на последно място - сигурност. „Колкото по-диво, толкова по-сигурно“, казва Франсоа Тиери, един от най-богатите французи днес. Тази максима е неоспорима във времето на пандемия, но със сигурност ще остави трайни следи и след нейния край. Именията по острови и планини тепърва ще разкриват своя потенциал и ще стават предпочитани за все по-дълги периоди от време през годината, при това, разбира се, без обитателите им да губят връзките си с градовете и живота в тях.

Говорим за трайна тенденция, която се налага в момента и предстои да става все по-определяща за пазара. Интересът към имоти извън града, но сравнително близо до него и с добра комуникация, така че да не губят връзката с него, става все по-голям и оформя нов тренд и ново разбиране за лукса. Цифрите подкрепят категорично това твърдение. За периода април-септември 2020 г. запитванията към Unique Estates за такъв тип имоти са 15% от всички запитвания, което е доста голям дял. (За сравнение, в периода преди пандемията те бяха само 3% от всички запитвания към компанията ни.) Заедно с това отново много актуални стават райони като Панчарево, Банкя, с. Лозен, Бистрица. Развоят е напълно логичен. На първо място подобни локации осигуряват така важната за момента социална дистанция, която особено големите градове правят почти невъзможна. Контактът с природата пък, който тези имоти предоставят, връща чувството за свобода, спокойствие, комфорт и защитеност. Всичко това оставя трайни следи в човешката емоционална памет и със сигурност то ще продължи да действа и след края на пандемията.
Да живееш извън града, в близост до природата, ще се превръща все повече не в контрапункт на градския живот и в част от опозицията ежедневие-ваканция, както до голяма степен беше досега, а в един много по-различен микс и по-различен баланс от градски-извънградски лайфстайл. Да си част от динамиката на града и в същото време ежедневно да се връщаш в своя извънградски остров – това ще е едно от новите лица на лукса. Имотите на особено красиви като природни дадености места ще съперничат все повече на имотите с перфектните градски локации. А изискванията към тяхното ландшафтно, архитектурно и дизайнерско решение все повече ще миксират изисквания за лукс, присъщ и на градското, и на извънградското живеене.
Новият лукс обичат града и е на час път от него.

Разгледайте част от нашите имоти извън София:

Красива извънградска също на 25 км. от София
Имение за продажба на 15 мин. от столицата
Уникално имение в Железница
Красива къща в Долна баня
Къща във Владая с прекрасен двор

Top