05/09/2016 Силвана Василева Галерия

Римска ваканция

Като в песента на Тони Бенет есента в Рим оставя в сърцето спомени за приказни фонтани и градини, в които се създават мечтите. Градини като топла кехлибарена прегръдка, в която са се скрили изящни барокови статуи на гениални артисти от миналото, забележителните им фонтани, колоритните кафенета и галерии. А въздухът е свеж, пейзажът- пъстър и наситен.
Вечният град винаги пленява с енергията и заряда, който носи, но през есента е някак друг - по-спокоен и уютен. Тълпите от туристи са отстъпили, заедно с горещините на лятото. Сега градът ще ни посрещне с топлина. Ще ни разходи из пъстрата програма с есенните си културни фестивали, концерти, опери и постановки и ще зареди душата ни с изкуство. Ще ни зарадва и с пословичните си специалитети от менюто и изтънчения винен лист на италианската кухня, но сега и виното, и трюфела, и кестените ще ухаят някак по-различно. 
Този път ще пропуснем трескавите обиколки по туристически забележителности. Ще заменим опашките пред Колизеума или Пантеона с порция от истинския "сладък живот", такъв, какъвто го поднесе някога Фелини. С фонтана ди Треви вече няма да сключваме сделки за завръщането си в града, а просто ще му се наслаждаваме като един Марчело и една Анита в днешно време. Ще се изкачим по "Виа Венето" до портите на пищните градини" Боргезе" и ще се отбием при "Хари". Бляскав и изискан Harry's Bar посреща истинските  познавачи на хубавия живот още от деня, в които Федерико Фелини решава да заснеме сцена от емблематичния си "La Dolce Vita" там. Едно питие в пиано бара ни връща към очарованието на 60-те. Поръчваме "Росини" и се настройваме за следващата порция филмов блясък. Годишният филмов фестивал в Рим е през октомври. Програмата е интересна, а по червения килим със сигурност ще дефилират много знаменитости. 
Порция култура и забавление е и фестивалът на изкуствата Roma Europa, който също се провежда през есента. Вдъхновяващ микс от съвременен танц, театър, музика и филм в различни точки на града от септември до ноември.
На магнетичния площад "Навона" ще можете да се насладите не само на божествените скулптури на Бернини, които се къпят във Фонтана на четирите реки, но и на няколко красиви опери, които ще се случат там в първите дни на октомври.
За още по-голяма наслада, опитайте божественото тирамису в Tre Scalini. Ресторантът се е настанил пред емблематичния бароков фонтан още през 1815-та година. Джулия Робъртс не би го пропуснала!
Ако не останете за оперните арии, оттам, през малките търговски улички, с десетки магазинчета и кафенета се насочете към 138-те стъпала на Площад Испания. Свежестта на есента ще ви подкани да се отбиете за чаша чай в Babington's Tea Rooms - точно от ляво на красивите стълби. Чайната е с този адрес от далечната 1893 година и днес предлага изключителна селекция от над сто вида чай. Само за ценители.
По пътя към следващата хедонистична дестинация, в посока Piazza del Poppolo се отбийте в парфюмерийния рай - магазинът с нишови аромати на Фредерик Мал. На барокова вълна сме, а "Портретът на една жена" е описан от парфюмериста като барокова симфония, в която е балансирал изразителните аромати на пачули, роза, мускус и канела. "Чувствената красота" от олфактивният екстаз продължава и нататък към входа на градините Боргезе над площада. Преди това обаче, длъжни сме да ви въведем в друг любима територия на лукса. 
Усмихнат мъж, облечен с фрак повдига цилиндъра на главата си за поздрав и отваря вратите на Hotel De Russie, за да ни въведе в тайните градини под самата Вила Боргезе. Това е летният подиум на коктейл бара и изискания ресторант на хотела. В тази частна градина на великолепната сграда в стил Ар Деко поръчваме "Белини" - свеж нектар от сочни праскови с мехурчета от висококачествено шампанско. Следобедният аперитив тук се е превърнал в ритуал за изисканите италианки от различни поколения и ние с радост се присъединяваме с "Cin Cin"!
За вечеря се отправяме към друго "звездно" място - Antica Pesa. Елегантният ресторант с фрески на известни художници е разположен в артистичния квартал "Трастевере" и посреща знаменитости от цял свят от 1922 година насам. "Ресторантът на звездите" е отворен само за вечеря и за него ви е нужна предварителна резервация. Усилията си заслужават.
На сутринта можете да се отправите към великолепната Вила Д'Есте в Тиволи, известна с терасовидно разположените си ренесансови градини и изобилието на фонтани. Гледката от склона е пленителна, особено през есента.
Ако не ви се пътува извън града, можете да се разходите и сред 226 - акровите градини Боргезе - да се повозите с лодка, да почетете под сянката на старите дървета или да разгледате великолепната експозиция във Вила Боргезе. Най-добрите скулптори на Бернини са изложени именно там. Наблизо е и Националната галерия за модерно изкуство, както и Globe Theatre, където през есента играят Шекспировите "Ромео и Жулиета".
Вечният град ни очаква. Стягаме се за чудесна "Римска ваканция" през есента.
 
Top