12/05/2020 Лора Петрова Галерия

Весела Илиева: Приемаме настоящата ситуация по-скоро като възстановяване на баланса, а не криза

Пазарът на имоти продължава да бъде динамичен и стабилен, въпреки всички промени, които настъпиха. Имотът остава най-сигурната инвестиция в дългосрочен план и именно затова много клиенти, се ориентират към такова вложение на парите си. Когато пазарът отново възвърне нормалните си темпове, тези жилища ще донесат дивиденти на собствениците си и решението им сега е напълно обосновано и мотивирано.

Значително нарасна търсенето, както и предлагането на имоти под наем. Прибиращи се българи, пренасочващи се от покупка към наем, като за предпочитане остават затворените комплекси. Наблюдаваме също увеличено предлагане на висок клас имоти на достъпни цени и по-голяма гъвкавост при договарянето от страна на наемодателите. Някои собственици предлагат жилищата си едновременно под наем и за продажба, като приоритетно търсят наематели. Активност не липсва и наемните цени запазват нивата си почти без промяна. Преобладават засилени търсения на еднофамилни редови къщи, със собствени дворове и контролиран достъп. Все повече от купувачите избират извънградски имоти за свой нов дом. Те им дават едновременно уединението в полите на Витоша, както и бързия достъп до оживения център на София. Наемателите са по-уверени в решенията си и търсят стилно обзаведени функционални апартаменти и къщи под наем, които да удовлетворят изискванията им. Ориентират се главно към завършени имоти, в които са важни детайлите, които да отговарят напълно на техния характер и начин на живот. Най-високо е търсенето на къщи с двор, в районите около София за период от 3 до 6 месеца.

Днешният купувач търси простор и светлина. Предпочитани са имотите с дворове, с красиви гледки към града и планината. Наблюдаваме активност при семействата с две или повече деца, както и милениал поколението, които държат на функционалността и удобството. Все повече от съществено значение стават технологичните възможности, които жилището предлага. Наблюдава се засилено търсене на нови апартаменти в модерен стил, в които не е живяно, разположени в представителни сгради с отлично поддържани общи части. Някои от купувачите избират имоти със завършен интериор, готови за нанасяне, а други предпочитат да обзаведат жилището си изцяло по свой вкус и се спират на имотите ново строителство. Интересът се запазва и при аристократичните имоти, както и паметници на културата, заради тяхната достолепност и история.

Към днешна дата данните показват, че запитванията от мотивирани купувачи продължават. Въпреки това се регистрира спад от близо 70% в броя на регистрираните купувачи в сравнение с месеците преди въвеждането на извънредното положение. Купувачите са преразгледали бюджета си и са в очакване на най-доброто предложение, а именно имоти с атрактивни цени.

Ако за цялата изминала 2019 година отстъпките в луксозния сегмент средно са били 5-10%, то сега наблюденията показват, че сделки се сключват, ако цената се намали с 10-20%.

Анализите на данните от предходната криза показаха, че немотивираните в началото на кризата продавачи продадоха през 2018 г. имотите си на ценови нива от 2008 г. Продавачите, които отказаха да продадат през 2009 г. с 10-15% отстъпка, продадоха през 2010 г. с 30% отстъпка.

След повече от месец от началото на извънредното положение, целият екип на Unique Estates се адаптира максимално ефективно към случващите се промени. Продължаваме да работим с пълна сила и взимайки всички необходими предпазни мерки за нас и нашите клиенти.

За да бъдем максимално информирани, обменихме идеи и практики с нашите доверени партньори от Luxury Portfolio International. Представители на членовете на мрежата споделиха насоките на компаниите си по време на извънредната ситуация и как се е променила работата им напоследък. Всички ние вървим в една посока и сме единодушни в становищата си, че положението ще се нормализира до няколко месеца, като дотогава трябва да бъдем обективни и оптимистични. Следим пазара отблизо, за да даваме навременна и точна информация за актуалните тенденции. Поддържаме връзка както помежду си, така и с клиентите си.

Провеждаме онлайн обучения, които са ефективни и планирани правилно. Колегите са концентрирани и получават полезни нови знания. Използват времето да подобряват работата си и да придобиват солидни умения. Тези дискусионни срещи ни усъвършенстват много в професията и са необходима практика за всяка развиваща се компания.

Необратимо и в бизнеса с недвижими имоти навлезе виртуалната реалност и видео разходките при огледите, чатботове, заснемане с дронове, електронно отдалечено подписване на документи, видеоконсултации между брокери и клиенти. Беше даден силен тласък за дигитализация в имотния сектор и различни технологични решения, които ще доведат до позитивни ефекти в дългосрочен план. С внедряването им, успяваме да запазим интереса на голяма част от мотивираните купувачи и продавачи, които в момента реално не са се оттеглили от пазара, но са поставени в положение на изчакване. С помощта на тези технологии, в бъдеще ще можем да спестяваме време и средства на нашите клиенти. Вярваме, че тази тенденция ще се запази и след преминаването на извънредното положение.

За разлика от предишната криза, хората днес имат повече спестявания и не очакваме пазарът да се промени осезаемо. Необходимо е време ежедневието ни да се нормализира и да погледнем в перспектива. Днешните клиенти все още са стресирани от случващото се, защото то е непознато за всички нас. Задачата на успешните агенции за недвижими имоти, е да се погрижи за бюджета на клиента по най-ефективния начин с нужното внимание и рационалност. Този период на съвземане не определяме като спад на цените, а по-скоро време за размисъл, правилно разпределяне на капитала, успокояване на хората и начертаване на новите цели в дългосрочен план.

Вижте статията в imoti.net.

Top