07/04/2020 Силвана Василева Галерия

Стив Тепас - един гражданин на света

С простотата на черните линии, върху балансиращ бял фон, разкривам онова, което стои в мислите и ролите, които хората имат в живота

Стив Тепас е съвременен художник и скулптор. Творбите му са притежание на известни колекционери в цял свят. Роден в Америка, израстнал в Европа и оформил се като творец в Ню Йорк, Тепас създава картини и скулптури, които са израз на преживяванията, които творецът има по време на живота си в различни общности и култури. Отличава се със специфичен почерк, съдава  големи черно-бели картини, в които представя своя поглед върху сложността на човешките взаимоотношения. Неопуризмът на Тепас се базира върху движението, с което свързваме визионерите Льо Корбюзие и Амеде Озанфан. Акцентът е поставен върху силата на простотата.

Г-н Тепас, след успешна кариера в света на модата, вие започвате да рисувате картини и да правите скуплтури. Какво се случи, че променихте посоката?

Всъщност, започнах да се занимавам с изкуство, когато бях на 16. Откакто се помня рисувам, затова не бих казал, че това за мен е нова кариера. Бях изпълнителен директор и криейтив директор на няколко модни бранда, които се продаваха в Япония, САЩ и Европа. Имах наистина успешна кариера в модния бизнес. Това, което истински ме радва обаче е моето изкуство - под тази форма. Картините и скулптурите са нещо, върху което работя с удоволствие всеки ден, независимо дали съм в Лос Анджелис, Амстердам или Форте дей Марми. Това ми дава сили и енергия за живот. Моето изкуство - това съм аз. Единствената разлика е, че сега го споделям със света.

“Приятелство”, “Сила срещу сила”, “Събуди се”, “Хармония”, Предателство”, “Осъзнатост” - това са част от творбите ви. Какво стои зад тези заглавия?

Опитвам се да изразя представата си за това как виждам хората и техните взаимоотношения. Не реалността, а Моята реалност, моята гледна точка за света, която представям красиво. Интересни са ми както междуличностното общуване, така и казуси, които засягат групи от обществото, цели нации и човечеството като цяло. Чрез изкуството си представям своята интерпретация за това, което е светът и начинът, по който хората ми въздействат – добър или лош.

От скоро правите скулптури от мрамор. Какво промени това в начина ви на изразяване като творец?

След работата ми в модния бизнес и  всички къщи, магазини и мебели, които съм направил, да работя в 3D формат бе нещо естествено. Смятам, че с платната си провокирам хората да се вгледат в сложните човешки взаимоотношения по един лесен, достъпен начин. С простотата на черните линии, върху балансиращ бял фон разкривам онова, което стои в мислите, ролите, които хората имат в живота и казусите при общуването им с другите. При скулптурата, зрителят може вече да се разходи около “човека”, да “прочете” мислите му.

Мраморът е необятна вселена от цветове, структура, нишки. Уникалност, която не може да се възпроизведе повторно. От начина, по който е сътворен от природата преди милиони години, до наследството на Западната култура, мраморът носи богата история и това ме респектира. Да пренеса своите линии от платното върху този солиден материал беше голямо предизвикателство за мен. Мраморът, с който работя е от Versilia area - районът, където през XVI - ти век Микеланджело е избирал своите късове от масивите на Mount Altissimo. Вярвам, че това изобилие от красота в един райски кът, несъмнено е въплътено във всички тези изключителни творби, които познаваме. Pietrasanta е силно въздействащо място. Там намерих забележителни творци, хора, които станаха мои учители. Това ме вдъхнови за името на моята картина - “Училището”, която направих на Mount Altissimoе – творба с размери 600/600 см.

Ваши творби са притежание на известни колекционери по света. Какво конкретно ви води в България?

Във Форте дей Марми се запознах с много интересни хора от България. По тяхна покана съм в София вече за втори път. Обсъждаме проекти, в които ще бъде позиционирано мое изкуство - платна и скулптури. Това са частни и обществени сгради, както и открити пространства в София и други градове в България. Харесвам подобни мащабни формати, в които мога да работя с размах. Желанието ми е да създам творби, които да са разположени в емблематични сгради, както и големи скулптури, които да поставя в паркове или музеи.

Top