Как да зарадвате гостите си със семпла храна
Какво по-приятно от вкусен брънч, сервиран върху дървени дъски, придружен от компанията на добри приятели? Предлагаме ви няколко идеи как да комбинирате вкусовете, за да усетите истинска наслада от храната:
Хляб
Крекерите, препеченият хляб или ядките са задължителен елемент. Хрупкавата текстура прави продуктите на дъската по-балансирани. Не забравяйте някои безглутенови опции, ако сервирате за повече хора. Ароматният хляб на масата винаги предразполага да се чувстваме уютно и у дома си.
Месо
Добра идея са прошуто, пеперони и хубава шунка. Разбира се, може не всеки от гостите ви да консумира месо, но не можете да минете без него. И ако се притеснявате за всички нитрати в сушеното месо, изберете колбаси от биоферми или невтвърдени варианти като пуешкия салам. Подходящи вина са шардоне, совиньон блан, ризлинг и пино ноар.
Плодове и ядки
Праскови, грозде, сливи, круши, нар, кестени, орехи са добре дошли. Не се колебайте да експериментирате и да включвате цитруси и дори и сушени плодове. Те са естествен източник на фибри и антиоксиданти и имат благоприятно действие върху организма.
Сирене
От кремообразни до средно меки и твърди сирена – всеки вид, който изберете, се комбинира чудесно с всичко останало на дъската. Подберете микс от сирена като моцарела от пълномаслено мляко, отлежал чедър, бри, пармезан, ементал, фета. Не забравяйте, че сирената с различни форми, текстури и цветове стоят по-добре едно до друго, отколкото еднаквите.
Нещо мариновано или саламурено
Маслини, кисели краставички, артишок, люти чушки са отличен избор. Може не всички от тях да са ви любими, но са необходимият акцент във всяко плато.
Шоколад
Едва ли са много хората, които отказват шоколад. А бадемите, покрити с шоколад ще доставят истинско удоволствие.
На дървената дъска направете полукръг, който да започва с най-мекото и да приключва с най-твърдото сирене. Уверете се, че оставяте достатъчно място между сирената, а тях ги нарежете така, че да има и от коричката, и от вътрешността на конкретния вид. В оставащото пространство в средата сложете плодовете- грозде, нарязани на половина смокини или на фини и тънки полумесеци ябълки. Точно до тях се погрижете да стои сосиера, в която да има мед, сладко от кайсии, боровинки или малини. В горния десен ъгъл сложете нещо хрупкаво - крекери с неутрален вкус, хрупкави и прясно изпечени резенчета хляб, домашно приготвени брускети. В долния ляв сложете ядки, като орехите са най-добрият избор. Можете да добавите и карамелизирани бадеми или каквото е по ваш вкус. Това ще придаде изтънченост и ще зарадва всички ваши гости.