26/08/2019 Силвана Василева Галерия

5-те най-добри дизайн дестинации за септември 2019 година

На прага на есента отделяме внимание на събитията, свързани с дизайна, които се провеждат в началото на септември. Традиционно месецът е изпълнен с разнообразни изложения и седмици на дизайна в различни точки на света. Ако, все пак, трябва да избирате от местата, които си заслужава да посетите, бихме препоръчали пътуване до Париж, Лондон, Монреал, Хелзинки или Чикаго. Всеки от тези градове ще бъде домакин на знаково събитие, което трябва да присъства в календара на всеки, който се вълнува от темата „дизайн“. Най-трудната част в избора всъщност ще бъде къде да не отидете.

Париж

Септември е много активен месец в Града на светлините. Седмицата на модата в Париж (23 септември - 1 октомври) ще следва Парижката седмица на дизайна (6–15 септември). Основното събитие, разбира се, е Maison&Objet. Тази година темата на панаира ще бъде „Проектиране за революция на работното място“, с площ от 1000 квадратни метра, посветена на дизайнерски идеи за офиси и работа.

Лондон

Лондонският панаир на дизайна, който привлича 29 000 посетители годишно, се завръща тази есен като едно от знаковите събитията на Лондонския фестивал на дизайна. Тази година изданието ще представи 550 изложители от 40 страни, включително Перу, Полша и Обединените арабски емирства. Освен това, известната галерия Saatchi ще бъде домакин на „I-MADE“, изложба, фокусирана единствено върху италиански дизайн, куриран от Джулио Капелини, който говори пред AD PRO за проекта.

Монреал

Очаква се около 20 000 посетители да посетят Монреал за 31-ото издание на Salon du Design de Montreal, което се провежда на 12-14 септември. Около 300 изложители ще покажат най-новите си и най-добрите продукти в осем тематични пространства.

Чикаго

Септември е голям месец и за Чикаго. На 19 септември Чикагското биенале на архитектурата ще се завърне за своето трето издание с безплатни публични изложби, мащабни инсталации и други събития. Експо Чикаго - най-важният панаир на изкуствата в града - ще се състои по същото време на Navy Pier. Феновете на архитектурата е добре да планират също посещение и в Чикагския архитектурен център, в неговия нов дом - сграда на Mies van der Rohe, която е с изглед към реката. СAC предлага съвместни пропуски с отстъпка до Биеналето по архитектура и Експо Чикаго, с възможност за добавяне на един от известните си пешеходни турове. Ако отидете, отделете си време да посетите Robie House на Франк Лойд Райт и Unity Temple, които наскоро бяха обявени за обекти, защитени от ЮНЕСКО, като част от световното културно наследство.

Хелзинки

Въпреки че все още стои в сянката на Копенхаген и Стокхолм, финландската столица постепенно се очертава като лидер в северния дизайн. Седмицата на дизайна в Хелзинки започва на 5 септември и продължава до 15-ти. Тази година Helsinki Design Awards ще почете финландския дизайн с акцент върху устойчивостта и екологичните решения на климатичните промени.

Top