09/05/2019 Мира Лазарова Галерия

Studio 7 Group: "Приемаме нашите ученици не просто в класовете, а в сърцата си"

Философията на Peak Pilates е да приемаме нашите ученици не просто в класовете, а в сърцата си

Нашата история започва в един прекрасен софийски апартамент. Там се срещат героите й - Йолана Анчева и Татяна Стоянова. В интервюто ги наричам Йоли и Таня, защото от няколко години съм част от техния клуб Studio 7 Group. Те ме убедиха, че това е моето място, а системата “Пилатес” е моят спорт.

Създателят й германецът Джоузеф Пилатес нарича своята техника “Контролоджи” и тя е точно това: холистична тренировка, която изисква осъзнат контрол и на мускулите, и на дишането. В резултат системата от упражнения развива изключително майсторство във владеенето на собственото тяло. Повече от 100 години методът на Джоузеф Пилатес трансформира начина на живот на милиони последователи по целия свят.

Как започна всичко и защо избрахте именно системата “Пилатес”?

Йоли:

Аз много исках да спортувам, но не исках да ходя на фитнес. Представях си, че ще ми е най-удобно вкъщи и докато търсих треньор, срещнах Таня. Започнахме с две тренировки седмично, после, след като видя как се храня, ми каза, че трябва да тренираме три пъти. Деликатно нанесе корекции в хранителния ми режим. Станахме близки, защото срещите ни станаха четири. Хареса ми нейния метод, много изометрия, пилатес на земя, завършила съм висша математика и уважавам интелигентните системи за трениране. Постепенно напредвахме и Таня започна да ми разказва за един изключителен уред, който аз тогава не познавах. Обясни ми, че все още никой не го е внесъл у нас, защото е скъп, изисква сериозно подготвени хора и инвестицията не се връща бързо.

Започнахме да мислим къде и избрахме мястото, където сме и до днес - на улица “Шести септември”. Трябваше да работим в жилищно пространство и оттам дойде концепцията. Индивидуалните тренировки и възможността всеки да е сам със своя инструктор, бяха водещи. Стартирахме точно преди пет години. Близките ни, както и някой наши приятели, бяха доста скептични.

Таня:

Никой не ни вярваше тогава, приеха го като авантюра. Ние, обаче, бяхме убедени в ползата от такива занимания даже не можехме да повярваме, че ще бъдем първи. Но аз вече познавах доста хора в спортните среди и имах своето обяснение - повечето откриваха подобни зали и гледаха на тях като на бизнес проект. Докато ние имахме съвършено друга гледна точка и тя беше реалната полза от такава тренировка. Нашата цел не беше да вкараме колкото се може повече хора и бързо да върнем инвестицията си, а постепенно да убедим клиентите си, че всичко, което правят е много важно за здравето им.

Направихме първата крачка за България и започнахме да работим с уреда реформър, много след като в света това беше съвършено разработена система, която доказва ефекта си всеки ден.

Йоли:

Наясно сме, че това не е обикновена тренировка, тя е скъпа, предпочитат я интелигенти хора, защото изисква концентрация, мислене, добра координация. Щадяща е, няма травми, което е много важно за всички, за които начинът на живот и бизнесът не позволяват да се възстановяват дълго.

Таня:

Много важно е, че при тренировка на реформър, практически няма възрастови ограничения. Вече всички искат да бъдат в отлична форма, независимо от годините си, и този уред е изключително подходящ за това. Има един затворен кръг - когато човек се обездвижи си създава физически проблеми от това, особено, когато е на по-сериозна възраст. В същото време представете си колко са местата, където могат да тренират хора на по-сериозна възраст или с травми?

Другото ни важно предимство е възможността да обгрижим всеки, именно затова хората, които предпочитат такъв вид общуване ни намират. При нас няма конвейр. Ние се интересуваме как човек се усеща, от какво има нужда.

Йоли:

Скоро наша клиентка, която управлява голяма компания, реши, че ще спортува заедно с целия си екип, след месец се върна при нас и каза: “Искам при вас, защото тук винаги някой ме чака”.

Как успяхте да създадете кръг от толкова интересни жени?

Таня:

Аз съм треньор от много години, макар по образование да съм текстилен инженер, конструирала съм дрехи. Винаги съм била спортист, от дете. Израстнала съм в Сливен, където има много силна школа по колоездене, състезавах се до юношеска възраст. Интересно е, че спортът победи, а текстилът остана хоби. Вечер, след работа, започнах да водя курсове по каланетика, която тогава беше много популярна, разбира се аеробика, след курс при Йорданка Благоева. След пет години реших, че няма как да продължа така и завърших Спортната академия, защото смятам, че трябва да имаш образование за това, което правиш. Държах много акцентите оттук нататък да са здравето и масовият спорт. Междувременно менажирах фитнес центрове и бях треньор. Инженерството много ми помагаше, защото математиците мислят различно. Пътувах в чужбина на обучения, на спортни изложения и така опознавах разнообразните начини, по които всеки може да спортува. Защото хората са различни. И ако искаш да си успешен трябва да предложиш нещо, което ще бъде важно, ценно и полезно за много хора. Когато услугите в нашата сфера постепенно започнаха да стават low cost, аз започнах сериозно да обмислям как да продължа, за да може всеки да се чувства обгрижен в своя спортен център и той да не е място само за избрана група. Забелязах също, че пилатесът никъде не се разви в истинската му същност, така както е измислен от Джоузеф Пилатес. Тогава срещнах Йоли. Обясних й, че повече не искам да правя нещо, което е против моите принципи.

Йоли:

Започнахме. Таня събра кръга от жени, с които беше работила дълги години, някои не беше виждала отдавна, но познаваше от нейни класове, от спортни лагери. Направихме “отворени врати” и ги поканихме да видят какво се случва в нашите зали. Аз поканих целия си приятелски кръг и така от една страна дойдоха хора, които познаваха Таня като треньор, а от друга - мен като човек. И стана шарено, интересно и различно. На всички им хареса, но останаха тези, за които локацията беше удобна и успяха да включат този ангажимент към всекидневните си графици. Те започнаха да канят свои приятели и се случи.

Никога не сме правили реклама, за да съберем хора. Но има радост и подкрепа от нашите последователи. Разрастваме се - отворихме второ студио на улица Добруджа, направихме класове по водна гимнастика в хотел Sense и така се създаде Studio7 Group: Studio 7 Pilates, Stidio 7 Functional Studio 7 Acqua. Работим по-скоро като клуб, в който членуват хора с общи интереси, култура, усещане за света. Направихме франчайз, искаме да отваряме други студия и обучаваме екипи, изключителен представител сме на уредите Peak Pilates, които са световен лидер в областта. Развиваме се на принципа на снежната топка, натрупваме. Опитваме да подкрепим енергията си с идеи, ентусиазъм, с хора.

На колко години e най-младият ви клиент и на колко най-възрастният?

Таня:

Две момиченца са най-малките - едното е на 14 и тренира по собствена програма всеки ден, другото е на 16. Много е важно отрано да се работи за перфектна стойка и правилна позиция на тялото. Най-възрастната дама е на 82 и дойде при нас с два бастуна. Вече е без тях. Цялото й семейство тренира при нас. Те имат групова годишна карта и също работят по специална програма.

Имаме и една сериозна група, трениращи двойки. Отбелязвам специално, че важна част от нашия екип са кинезитерапевтите, които винаги имат първа дума при случаите, в които откриваме проблем. Тогава се правят тренировки, които са различни от базовите.

Представете си, че реформъра е една рамка. Когато човек легне на нея ние виждаме дали тялото е в правилна позиция, къде има хронични изкривявания, дисбаланси, които в момента не създават дискомфорт, но с времето се превръщат в неразположения. Когато не можем да коригираме с треньорските си умения, се заемат терапевтите ни.

Какво е образованието на вашите треньори?

Таня:

Всички са със спортно образование или са тренирали професионално, имаме едно момиче с икономическо образование, но дълги години е била балерина.

Разкажете ни за спортните ви лагери, не е ли трудно да организираш занимания за сериозни и улегнали хора?

Йоли:

Лятото е период, когато повечето от клиентите ни не са в града и ние се опитваме да правим нещо различно и интересно. Започнахме преди две години, в момента сме в погготовка на третия и искаме да излезем извън България. Като в един истински клуб искаме да ни е интересно в него, всеки да се чувства специален. Винаги в началото на септември се събираме за спортен лагер в Ахелой, в чудесен затворен комплекс на брега на морето. В програмата залагаме триразови дневни тренировки, със специално хранене и различни лекции. Полезно, интересно, а и всеки се връща в много добра форма. Нищо не е задължително, всеки си решава какво е неговото занимание.

Таня:

С нас винаги има масажист, който се грижи всичко да е наред, изготвяме специално меню, без да е фанатично, просто балансирано. Идват най-различни хора и е много забавно. Представяте си като се събират хора между 20 и 60 години и какво се случва. Програмист на 22 и лекарка на 68 години, например: става интересна симбиоза на характери и темперамент. Тренираме сериозно, но на собствен плаж и еуфорията на групата на изгрев слънце е много ентусиазираща.

Йоли:

Хората вече ни се доверяват, защото видяха, че ние се готвим сериозно за всичко, зад което заставаме. Качествено и интензивно запълваме толкова ценното за всеки време. Има добронамереност и разбиране. Стремим се всекидневно нашите инструктори да бъдат изключителни учители и посланици на системата Пилатес.

Още информация на: pilates.studio7.bg

Top