22/01/2019 Unique Estates Галерия

Ново арт пространство в центъра на София

Близо девет години след като създаде Галерията за модерно изкуство в София, Деница Атанасова-Гергова изненадва с ново арт пространство. Замислен и представен като Център за култура и изкуство, новият арт център заема като име адреса, на който се намира в столицата - OBORISHTE 5 - Gallery and Hall.

Арт пространството, което се помещава в сградата на бившето Музикално училище, е с амбиции да се превърне в активен център за култура и изкуство и да продължи в духа на предшественика си в това отношение – Галерията за модерно изкуство. В периода на съществуването си, в залите на галерията, Деница Атанасова-Гергова и екипът й организираха изложби, представящи творчеството на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, сър Питър Блейк, Хънт Слонъм, Марк Куин, Анди Уорхол и Деймиън Хърст. Благодарение на близкото приятелство помежду им, в София гостува и внучката на Пикасо – Даяна Пикасо.

За откриването на новото пространство, планирано в началото на ноември, Деница Атанасова-Гергова организира изложба на американския художник Стивън Уилсън. „Дълги години цялата сграда и уникалната и салонна зала са били занемарани. Новият проект ще върне това културно наследство на София. Нашата идея е залата да се превърне в център за култура, в събирателно място на отлични артисти, творящи във всички жанрове на съвременното изкуство“, представя стратегията си Деница Атанасова-Гергова.

Минало свършено

Сградата на ул. „Оборище“ №5 е построена в началото на 20-ти век, за да бъде Институт Opera Italiana Pro Oriente (“Италианско дело за изтока”), с основна цел разпространението на италианския език и култура. Първата копка прави лично папският нунций Ронкали - бъдещият папа Йоан XXIII. В сградата има и католически параклис. По-късно става дом на Музикалното училище в София. Салонната зала се слави като една от малкото акустични зали в града.

„Проектът е да развием и наложим OBORISHTE 5 - Gallery and Hall като място, където публиката и артистите се свързват. За целта ще изготвим активна културна програма, включваща музика, танци, литература, кино, мода и изобразително изкуство, както и представяне на иновативни идеи и проекти. Бихме искали да приобщим публиката към ценностите на нашето съвремие“, коментира Деница Атанасова-Гергова.

В амбициозните й планове е и идеята да се организират публични събития, както и събития само за членове на галерията. „Желаем да има абонаментна програма за редовните ни посетители. Ще се организират изложби, театрални и музикални изпълнения, лекции, четения и др. Ще положим усилие за развитие на програми като уъркшопове и ателиета, които да осигуряват достъп до изкуството и на най-малките. Салонната зала ще бъде и отдавана под наем за частни събития и вечери, корпоративни приеми, семинари и други.“

OBORISHTE 5 - Gallery and Hall разполага и с още една зала в сградата, където ще се помещава перманентна изложба на Галерията.

Top