28/11/2018 Силвана Василева Галерия

„Енис Хаус“ на Франк Лойд Райт е на пазара

Емблематичната къща „Енис“ на Франк Лойд Райт е официално на пазара за внушителните 23 милиона долара. Уникалната резиденция е построена от легендарния архитект през 1924 г. и е била предназначена за търговеца Чарлс Енис и съпругата му Майбъл. От тогава къщата има богата история на загубени битки срещу капризите на природата.

През 2011 г. имотът е закупен от милиардера Рон Бъркли за 4.5 млн. долара. Той реставрира основно къщата, както разходите по възстановяването й възлизат на почти 17 милиона долара, за да се поправят щетите от земетресението през 1994 г. и проливните дъждове през 2005г..

„Енис“ е най-голяма от къщите, построени с релефни блокове на Франк Лойд Райт в Лос Анджелис. Кацнала на върха на хълма в квартал Лос Фелис, тя е сред най-добрите примери за архитектура, повлияна от цивилизацията на Маите в страната. „Енис“ се издига поетапно, с повече от 27 000 блока, разположени на бетонна платформа, укрепена с подпорна стена. Бетонът - комбинация от чакъл, гранит и пясък от района – е излят ръчно в алуминиеви форми, за да се създадат блокове с размери 16 "х 16" х 3,5 ", които след това са вградени заедно със стоманени конструкции.

Дизайнът се основава на древните майски храмове, като неин изявен детайл е релефната украса на блоковете, вдъхновена от симетричните релефи и архитектура в района Puuc и Uxmal (град от древната цивилизация на Маите).

Къщата се простира на 560 квадратни метра и разполага с четири спални и три бани. Състои се от две структури: основна жилищна част и отделена зона с гараж и помещения за гости на върха. „Енис“ е впечатляваща със своята сложност – екстериорът се състои от повече от 27 000 гравирани гранитни блокове, подредени така, че да изглеждат сякаш се издигат от древни руини. Вътре интериорът е не по-малко впечатляващ: дълга вътрешна лоджия с мраморен под свързва множество жилищни помещения, които имат същите релефни блокове като екстериора, съчетани с геометрични оловни стъкла и подове от твърда дървесина. Фасадите на южната и северната стена на къщата са облицовани с прозорци, за да прониква повече естествената светлина в дома. Трапезарията напомня обемите на катедрала, с висок таван, камина и великолепно оформен прозорец, от който се разкриват изумителни гледки към центъра на Лос Анджелис. Просторната всекидневна е подобна, отново с висок таван, с мозаечна камина и няколко колони, изработени от добре подредените гранитни блокове. Кухнята е покрита с черно-бели плочки. Библиотеката е уютна и светла, с много прозорци. На по-ниско ниво в къщата е разположена отделна стая с извит бар и открита камина. Всяка от баните в този дом е с различен дизайн. В задната си част къщата има множество стъклени врати, които се отварят към широка тераса с малко езеро и голям басейн, който вероятно е бил добавен някъде след 1940 г., когато имотът е закупен от Джон Несбит.

Както при всички жилищни сгради, изградени с релефни блокове на Райт, „Енис“ има свой уникален знак. Във вградените блокове се откроява дизайн, който прилича на стилизирана буква "G". Това може би е алюзия към масонския орден, към който принадлежи Чарлз Енис, чийто организационен символ е бил компас с буквата "G" по средата, с което се поставя Бог в центъра (б.а. “God”в превод - “Бог”).

Поради уникалния си облик къщата е използвана като декор в много филми, реклами и телевизионни предавания, включително „Мълхоланд Драйв“, „Човекът ракета“, „Хищникът 2“,“Ченгето от Бевърли Хилс 2“, „Бъфи: убийцата на вампири“, „Час пик“, „Блейд Рънър“ и др.

В проучване на Лос Анджелис Таймс през декември 2008 г, „Енис Хаус“ е определена за една от десетте най-впечатляващи къщи на всички времена. Тя е със статут на историческа забележителност и културен паметник в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ.

Top