26/11/2018 Силвана Василева Галерия

Фондю край огъня - споделено зимно удоволствие

Когато сте в Швейцария, особено през ски сезона, няма как да не опитате местното емблематично зимно блюдо – класическото фондю със сирене. Това популярно швейцарско ястие събира хората заедно, така както само добрата храна, топлината и уюта на един дом могат да направят в студените зимни дни.

По същество „фондю“ е ястие, приготвено от разтопено сирене, сервирано в общ съд – фондю пот - върху преносима печка (réchaud). Съдът е нагрят със свещ или спиртна лампа, като кремообразната смес се консумира чрез потапяне на хляб в него, с помощта на дълги вилици. „Фондю“ е популяризирано като швейцарско национално ястие от Швейцарския съюз на сиренето (Schweizerische Käseunion) през 30-те години на миналия век, след което намира свои почитатели и в Северна Америка, през 60-те години на 20-ти век.

В последствие, с термина "фондю" се обобщават и други ястия, в които храната се топи в общ съд с гореща течност. Такива са шоколадовото фондю, в което плодове или сладкиши се потапят в разтопена шоколадова смес, както и fondue bourguignonne, в което парчета месо се топят в горещо масло или бульон.

Наименованието „фондю“ произлиза от френската дума fondre, което означава „топя се“. Подобно на много от откритията, това ястие се появява в резултат на практическа необходимост. Изолираните алпийски селяни, които пасат своите стада по склоновете на планината, се изхранват основно със сирене, вино и хляб, за да издържат по време на дългата зима. Често сиренето, което е направено през лятото е доста сухо в края на годината. За да използват втвърдените парчета и стария хляб, с който разполагат, швейцарските пастири разтопяват сиренето с вино, като нагряват сместа. След което топят късове от хляба в топлата, кремообразна течност и се наслаждават на вкусно и питателно ястие. Швейцарският район Neufchatel се бори за титлата „родно място“ на класическото фондю от сирената Gruyere и Emmenthaler. Тази комбинация и до сега е основата за оригиналното швейцарско блюдо.

От откритието му, до днес ястието извървява дълъг път, като получава различни имена. Вече са популярни варианти на фондю с ниско съдържание на мазнини и различни комбинации от сирена и продукти.

Ако попитате швейцарците къде може да се опита най-доброто фондю, най-вероятно ще ви отговорят – у дома. В родината на това вкусно ястие винаги можете да намерите готови фондю миксове от вече настъргани сирена и подправки, които да забъркате вкъщи.

Ако нямате готова смес, можете да се снабдите с необходимите продукти и да си приготвите сами автентично швейцарско фондю. Предлагаме ви рецепта, която препоръчваме от първо лице:

Време за подготовка : по-малко от 30 минути

Време за готвене : 10 - 30 минути

Продукти:

· 1 скилидка чесън, разрязана на половина

· 290 мл бяло вино

· 1 чаена лъжица лимонов сок

· 225 г. настъргано сирене Ементал

· 225 г. настъргано сирене Грюер (твърдо швейцарско сирене със силен аромат)

· 1 чаена лъжица царевично брашно

· 1 супена лъжица кирш (черешова ракия)

· хрупкав хляб, нарязан на кубчета (за потапяне)

(Може да добавите щипка индийско орехче и смлян бял пипер за вкус накрая.)

Приготвяне:

1. Към настърганите сирена добавете царевичното брашно и кирш, като ги разбъркате добре.

2. Намажете вътрешността на фондю пота с половинките чесън.

3. Добавете виното и лимоновия сок и загрейте течността, без да я оставяте да заври. Понижете температурата и постепенно добавяйте сирената, докато се разтопят, като разбърквате добре сместа през цялото време, без да я оставяте да кипне. Когато получите хомогенна и гладка кремообразна смес, добавете щипка индийско орехче и малко смлян бял пипер на вкус.

4. Използвайте специалните вилици с дълги дръжки, за да потапяте хлебните кубчета в готовото фондю.

Ястието се комбинира най-добре с изстудено бяло вино – за препоръчване швейцарско, kirsch (черешова ракия) или горещ чай. Всичко останало би довело до проблеми с храносмилането, които биха развалили това кулинарно удоволствие.

Трябва да се внимава и при потапянето на парчетата хляб в сместа, защото според легендата, тези, които изпуснат храна в пота, трябва да целунат човека, който седи до тях, или да платят цялата сметка.

Насладете се!

Top