04/10/2018 Силвана Василева Галерия

Сейнт Мориц - тайно убежище на съвременни архитектурни шедьоври

Разположен в швейцарските Алпи, известният планински курорт може да се похвали с някои от най-смелите архитектурни проекти, създавани от великани като сър Норман Фостър.

Щом се насладите на идиличните пасища, ливади и крайбрежието на езерото Сейнт Мориц, ще откриете, че звездното градче има много други достойнства, отвъд фантастичните си гледки. Години наред центърът на долината Engadine е една от най-горещите точки през зимните месеци в света, по чиито първокласни ски писти и емблематични нощни клубове могат да се срещнат знаменитости от цял свят. Освен популярните холивудски лица и топ модели, Сейнт Мориц успява да привлече и редица значими архитекти и дизайнери, които оставят своят отпечатък в швейцарското градче. Сър Норман Фостър е един от най-големите фенове на града, но има и други проекти на архитектурни таланти от световна класа, които си заслужава да отбележим. Ето някои от любимите ни.

quattro BAR

Този високопланински бар е кацнал високо над Сейнт Мориц в Корвиля. Разположен на повече от 8000 фута, ексклузивното пространство е построено от Audi (да, автомобилната компания) като маркетингов инструмент за системата Quattro, която задвижва всички колела. Създаден като модерна интерпретация на традиционната алпийска ски писта от Steiner Sarnen Schweiz AG, които проектират сградата, а Schmidhuber оформя интериора.

Chesa Futura

Издута като балон, форма заимствана от традиционните швейцарски жилища, Chesa Futura е сграда, проектирана от Норман Фостър, която отразява архитектурните особености на региона. Независимо от съвременния си вид, сградата е облицована с дървен материал, който е един от най-старите строителни материали и е издигната над хълма, за да се предотврати натрупването на сняг върху нея. Chesa Futura, или „къщата на бъдещето“ на местния език Romansch, гледа към езерото отдолу.

The Murezzan

Друг проект на Foster + Partners, който съчетава търговски с жилищни площи. След реставрирането на двете съществуващи сгради - Albana Hotel (1907) и Posthotel (1908) -Foster + Partners създават нов комплекс, който все още се опира на традиционната алпийска архитектура. Архитектите използват първоначалните планове на сградата за възстановяване на оригиналните нео-готически прозорци и пропорциите на пространството.

Ovaverva

Този мащабен развлекателен комплекс съчетава уелнес и гастрономия с дейности на открито и търговски площи, всичко, представено в една красива форма. Проектирана от Bearth & Deplazes и Morger + Dettli, сградата трябвало да бъде светла и приветлива, като същевременно да се вписва естествено с природния пейзаж на Сейнт Мориц. От остъкления басейн се открива разкошна гледка към гората, а стаите за релакс на четвъртия етаж гледат към парка Kurpark и прохода Maloja.

Culm Country Club

Известно е, че архитектът, награден с Pritzker, Норман Фостър е фен на Сейнт Мориц, но най-новият му проект в града е истинска любовна история. Фостър и неговият екип поемат общата реновация на 110-годишния Eispavillon в Kulm Park, част от историческия петзвезден Kulm Hotel. Eispavilon е ключов за зимните олимпийски игри през 1928 и 1948 г., които се провеждат в Сент Мориц и отново поставят мястото в светлината на прожекторите през 2017 г. като домакин за световното първенство по ски. Днес, благодарение на изобретателността на Фостър, посетителите на Kulm Country Club могат да се хранят на слънчевата тераса на стилния нов ресторант, докато други се наслаждават на прилежащата естествена пързалка.

Parkhaus Serletta and St. Moritz Design Gallery

Повече от паркинг пространство, Parkhaus Serletta в Сейнт Мориц е и дом на Галерията за дизайн в града. В повече от 30 осветени стъклени витрини са представени произведенията на различни автори, подредени по продължението на пешеходен коридор, който води до езерото Св. Мориц. Колекцията е отворена за публиката 24 часа в денонощието.

Олимпийски стадион Сейнт Мориц

Когато Ролф Сакс купува олимпийския стадион "Сейнт Мориц", малцина знаят какво ще стане с прословутата сграда, която по това време е пред разруха. Използвайки местен бор и камък, иконичният дизайнер на мебели я възстановява и я превръща в свой ваканционен дом. "Чувствам се дълбоко свързан със Сейнт Мориц. Мислех, че това е икона, която трябваше да запазим абсолютно, затова реших, че ще я превърна в свой дом", казва той.

Top