25/04/2018 Силвана Василева Галерия

Големите малки ресторанти по бреговете на Амалфи и остров Капри

Впечатляващо парче варовик, застанало гордо във водите на Тиренско море - Капри привлича вниманието с красивата си природа от векове. В средата на 19-ти век островът и крайбрежието Амалфи стават магнит за прочути художници, интелектуалци, естети и особено писатели, които са привлечени от вдъхновяващия пейзаж, мекия климат и мечтания, свободен начин на живот. През 50-те и 60-те години локацията привлича богатите и известните и се превръща в декор на емблематични кинопродукции. 

В началото на ваканционния сезон влизаме в иконичния образ на Джаки Кенеди и търсим именно онези малки, непретенциозни места на острова и по крайбрежието на залива Амалфи, където можем да се скрием от суетата на луксозните хотели и звездни ресторанти. Доверяваме се на опитните рецептори на пътешествениците от Condé Nast Traveller и си правим списък с легендарните малки ресторанти, където обичат да се хранят местните.

Започваме с “Da Emilia”, в Sorrento, любимо място на София Лорен, която често отсядала за обяд, докато снима филм в града. Ресторантът е отворен преди повече от 50 години. Непретенциозно място с рустикален чар и гледка към рибарския кей, където можете да похапнете чудна прясна риба.

Продължаваме с “Da Adolfo” в Positano. До ресторанта се стига с лодка, която можете да вземете от пристанището, всеки ден между 10 и 13ч. Ще я познаете по голямата червена риба, с която е маркирана. Тя ще ви отведе на малкия плаж, където  ви приготвят прясно уловена риба и великолепни местни ястия.

“Maria Grazia” е друго тайно кулинарно откритие в малкото селище Nerano, което се намира близо до Sorrento. Ресторантът е отворен през 1901г. и е известен е с платата си с антипасти и специалитета си -  Courgette pasta. 

“Trattoria Da Cumpa’ Cosimo” е любимо място за местните, с почти легендарен статут, благодарение на Джаки Кенеди, която често е обядвала там по време на престоя си в залива. Класически семеен ресторант, разположен на главния площад в Ravello.

В “La Tagliata”, в Montepertuso, Positano, няма меню. Просто се доверявате на гостоприемните си домакини, които ви поднасят каквото са приготвили за деня и всичко се оказва фантастично вкусно.

“Il Ritrovo” е уютно и приятно място в селцето Montepertuso, Positano, кацнало на малък хълм с чудесна гледка към морето и залива. Там ще ви поднесат божествени антипасти и вкусни местни специалитети. Препоръчваме ви “Aqua Pazza” - прясна ципура, приготвена по специална рецепта на готвача на “Il Ritrovo”.

Малките големи ресторанти, които препоръчваме на остров Капри са : “Da Paolino”, “At Mammà”, “L’Altro Vissani”, “La Capannina” и “E’ Divino”.

До острова и залива Амалфи можете да стигнете с директен полет от София до Неапол и ферибот. Май е чудесен месец, ако искате да се насладите на великолепните цветове на дивите цветя и растителността на Капри и Ривиерата. Морето е още хладно, но въздухът е свеж и спокоен. През Септември вечерите са балсам, водата все още е топла и витае усещане за лекота и блаженство. Красотата на природата, хубавата храна и способността на местните да спират времето с “нищо правенето” си превръщат мястото в любима дестинация за милиони посетители, независимо от сезона.

Top