21/02/2018 Силвана Василева Галерия

1000 Museum на Zaha Hadid Architects - една от най-очакваните сгради тази година

Заха Хадид промени завинаги света на архитектурата с радикалния си дизайн и модерни революционни идеи. Познаваме иконичните й сгради, които приличат повече на скулптури, отколкото на постройки. Таланта, дързостта и оригиналността на британския архитект с иракски корени продължаваме да откриваме и след смъртта й, в новите проекти на архитектите от студиото й Zaha Hadid Architects. Нейният почерк и архитектурен език четем във флуидните форми и ефирност на един проект, който ще бъде завършен през декември тази година. Това е 66-етажната, супер луксозна кула на булевард “Бискейн” в Маями, срещу “Museum Park”, с изглед към залива и Маями Бийч.

Името на архитектурното студио, рядко стои зад изграждането на твърде високи постройки. Въпреки безпрецедентния си мащаб, сградата носи почерка на Заха Хадид. Бетонният екзоскелет структурира периметъра на кулата в мрежа от спускащи се линии, които интегрират страничното закрепване в линиите на структурната опора. Колонните линии в близост до основата се извиват и се срещнат в ъглите, оформяйки стабилен тунел, устойчив на силните ветрове в Маями.

С конструкция, изнесена в периметъра, вътрешните подови плочи са почти без колони, което улеснява максимално евентуални промени в разпределението на площта. Подвижните, извиващи се линии на екзоскелета предполагат всеки следващ план на пода да е малко по-различен от последния. На долните етажи терасите заемат ъглите, а на горните са вмъкнати в чупките на конструкцията.

На последните два жилищни етажа е разположен двоен пентхаус, а по другите нива са разпределени 83-те жилища с различни размери. На последния етаж има воден център, зона за отдих и място за събития. Партерът помещава търговско пространство, както и няколко етажа за паркиране. Кулата е обградена от басейни и градини.

Отговорният директор на проекта от студиото Zaha Hadid Architects, Крис Лепин, обяснява че структурата на сградата трябва да се разглежда отгоре надолу, като една непрекъсната течна рамка. Заха Хадид винаги е обичала експериментите в своите проекти, които провокират въображението. Така и тази кула представлява едно изследване във високите конструкции, при което се проследява флуидния архитектурен израз, съответстващ на инженерната структура за цялата височина на конструкцията. Акцентът е върху изразяването на динамиката на структурата в интегрирано цяло, с което се избягва изграждането на типичната кула, която е поставена на основата си.

Вместо просто да облицоват стоманена рамка, архитектите проектират експресивна форма, която може да бъде използвана повторно, докато кулата се изгражда. Бетонът ще бъде боядисан така, че завършената му повърхност да е и архитектурното покритие. "Много иновации идват в начина, по който изграждаме формата. Разглеждаме различни решения", продължава Лепин. Зад екзоскелета архитектите създават нагъната, кристална фасада, която да контрастира с твърдостта на екзоскелета. Отражението на слънцето ще осветява по много красив начин стъклото в конструктивната рамка.

Без съмнение този луксозен жилищен комплекс ще се превърне в една от иконичните сгради в Маями.

Top