11/02/2018 Силвана Василева Галерия

Часовник, задвижван от светлина и сянка в “Серпентиновия павилион” през 2018-та

Танц между отражения, вода и геометрия ще превърне летния павилион на лондонската галерия “Серпентин” в двор със завладяваща атмосфера.

Мексиканският архитект Фрида Ескобедо е обявена за тазгодишен дизайнер на “Серпентиновия павилион”, временния летен проект, който се издига всяка година пред едноименната галерия в лондонския Хайд Парк. Павилионът, който ще бъде отворен от 15 юни до 7 октомври, е известна туристическа атракция и една от най-престижните архитектурни поръчки в света, която се разглежда като надежден предвестник за това кои са нововъзникващите международни таланти в архитектурата.

38-годишната Ескобедо е най-младият архитект, на когото е поръчвано заданието за проекта и също така първата жена, която го изпълнява след Заха Хадид, която проектира първия павилион през 2000г. В кариерата си Ескобедо печели много награди за своите дизайни, част от които представя на Архитектурното биенале във Венеция (2012г. и 2014г.), Архитектурното триенале в Лисабон (2013 г.), в Чикаго, Лондон и Ню Йорк.

Тя бе избрана от Ханс Улрих Обрист, художествен ръководител на галерия “Серпентин” и Яна Пейл, главен изпълнителен директор, заедно с архитектите Дейвид Аджей и Ричард Роджърс, като съветници.

Проектът за павилиона на Фрида Ескобедо представлява частично затворен вътрешен двор, с триъгълен басейн и решетъчни стени, изработени от британски сиви циментови керемиди, което е препратка към перфорираните стени, характерни за традиционната мексиканска архитектура. Огледалната повърхност на извития навес на конструкцията и плиткият басейн ще представят атмосферното взаимодействие на отражения, вода и геометрия, което ще превърне дизайна на Ескобедо в часовник, задвижван от светлина и сянка. Според едно изявление, оста на павилиона реферира към "Началния меридиан", глобален маркер на времето и разстоянието, установен през 1851г. в Гринуич.

“Проектът изразява една концепция, която следваме от самото начало на нашата практика, а тя е да изразим времето в архитектурата чрез креативно използване на материали и форми от ежедневието. За Серпентиновия павилион добавихме материалите на светлината и сянката, отражението и пречупването, превръщайки сградата в часовник, който отбелязва моментите от деня, “ разказва архитект Ескобедо.

Очакваме с нетърпение тазгодишното архитектурно събитие в Кенсингтънските градини в Лондон.

Top