30/07/2020 Лора Петрова Галерия

Средносрочните наеми навлизат все по-смело на пазара

Какво определи налагането на услугата за средносрочни наеми?

Тази услуга навлиза все по-смело на пазара, най-вече в корпоративните среди. Unique Estates работи активно за популяризиране на направленията краткосрочни и средносрочни наеми, а именно наем на имоти за период между 1 и 6 месеца. Ние осигуряваме съдействие на нашите наематели и наемодатели за поддръжка, техническо обслужване и допълнителни услуги в полза на страните. Те са главно при наемодателите, които не живеят в страната,  но биха искали техните имоти да бъдат обгрижвани; както и при наемателите, за които контактът с един човек, който да обслужва всички техни задължения, е от голяма полза. Unique Estates има специално създадено звено Управление на имоти и проекти, за услуги в тази посока с опитен мениджър в лицето на Надя Драгомирова.

Как се промени пазарът в луксозните и корпоративни наеми по време на извънредното положение?

Пазарът на недвижими имоти, както всяка индустрия, беше изненадан от внезапното настъпване на извънредното положение. Въпреки първоначалната шокова ситуация, много от клиентите, и от двете страни, останаха активни на пазара. В началото огледите бяха виртуални, заради общата пазарна несигурност.  Ограниченията във възможността за пътуване забави временно динамиката на пазара, особено при корпоративните клиенти.

Въпреки, че огледите на място бяха ограничени, интересът към имотния пазар не липсваше. В момента част от сделките, които  се случват, започнаха по време на пандемията и са резултат от постоянния интерес и общите усилия на всички участници на пазара. Интересното е, че той се съвзе почти мигновено, сега се стабилизира и връща почти в началните си нива. Бизнес имотите и по-конкретно офис площите бяха най-засегнати. Очаквам там интересът да се повишава в по-дългосрочен план. Има увеличен интерес за наеми от клиенти, които продават свой имот и е нужно да се релокират, докато закупят нов.

Очакваме уникалните луксозни имоти, добре позиционирани ценово, да генерират значителен интерес. Пазарът на наеми остава в силни позиции.

Какви типове имоти търсят днешните клиенти?

Наблюдава се по-високо качество на предлаганите имоти в страната. В ситуация, която се очакваше по-ограничено търсене, проактивните наемодатели се заеха с повишаване качеството на своите имоти, особено в конкуренция с тези, които бяха предназначени за краткосрочно наемане, чрез платформи за онлайн резервации, някои от които сега се преориентират.

Тъй като хората прекарваха дълго време в дома си, той се превърна в истински фокус за комфорт. Започнаха да се търсят имоти, които могат да го предоставят, дори и в по-високи ценови нива, наем на къщи, по-големи апартаменти, с тераси, зелени площи, паркови пространства, къщи с басейни. Интересът се повиши при наемане на къщи за средносрочен период при завишени ценови нива, с изискване за по-краткосрочен наем, което компенсира наемодателите в дохода за сметка на периода. Наблюдава се засилено търсене на имоти под наем за българи, завръщащи се от чужбина, както и имоти под наем на във ваканционния сегмент.

Какво очакват наемателите и какви компромиси са склонни да направят наемодателите?

Изискванията на наемателите варират в зависимост от личните нужди и приоритети,  в изискванията за комфорт и дом. Взаимните договорни отношения винаги са ключов фактор за отношенията, които се създават между наемател и наемодател. Тук ролята на опитния консултант е да балансира тези отношения още в зародиша им. Препоръчвам използването на консултант при наемане или отдаване на имот, както за изграждането на този баланс, така и за правилната преценка на клиентите в търсенето, респективно предлагането. Консултантът има широк поглед върху пазара, процесите и винаги може да бъде в полза и на двете страни.

Промениха ли се нивата на наемите? Как?

Първоначално се наблюдаваше тенденция за намаляване на  наемните нива предимно от хора, които решиха да се възползват от ситуацията и предоговорят текущите си наемни нива. Някои от наемодателите бяха склонни на компромиси в този период, а с разхлабването на мерките и възстановяване на възможността за пътуване, пазарът се активизира отново.

Как се провеждат огледите днес? Навлязоха ли достатъчно виртуалните разходки или хората все още предпочитат да разгледат жилището на живо, с необходимите мерки?

Дигиталният маркетинг стана ключов инструмент. Използваме активно Viber, Face Time, Zoom срещи, виртуални турове, заснемане на видео обиколки за имотите в помощ на на огледи и срещи. Нищо не може да замени огледът на място, и в момента, с премахването на рестриктивните мерки, активизирането на пазара се вижда. Изискванията за социално дистанциране наложиха някои нови правила при осъществяване огледите на място, например струпването на хора в затворени пространства. Естествено, всички тези изисквания се спазват заради безопасността както на брокерите и на клиентите.

Какви са предизвикателствата пред имотния пазар в този сегмент?

Трудно е да се прогнозира как пандемията би рефлектирала върху пазара в по-дългосрочен план. Въпреки това, като пряк участник, за момента съм оптимист по отношение на имотния пазар. Пазарът на недвижими имоти в страната е в един от най-силните си периоди за последното десетилетие, като голяма част от енергията, търсенето и предлагането е все още активно. С окончателното разпускане на мерките, дейностите се активизират. Недвижимите имоти винаги са били сигурният подход за инвеститорите в условия на несигурност, както и желанието и усещането за дом, никога не е имало по-голямо значение от сега. Несъмнено „Cash is the king“ – хората със средства за инвестиция, или такива с достъп до финансиране ще бъдат в изключително добра позиция за договаряне на добра сделка. За тези, които са решили да отложат своята инвестиция до края на пандемията, конкуренцията в търсенето ще се увеличи. Инвестицията в недвижими имоти е добра алтернатива на фондовия пазар.

Вложенията предполагат  актив, който би могъл да се използва и генерира доходи по различен начин – задържане, продажба, отдаване под наем или обитаване – в зависимост от личните нужди. Едно е сигурно - хората винаги ще се нуждаят от място, където да живеят, създават спомени и сбъдват мечтите си. Ние сме тук за тях.

 

Зара Котева
Мениджър Луксозни и корпоративни наеми
zkoteva@ues.bg    |   +359 885 331 148

Вижте целия текст в дигиталния брой на списанието ТУК.

Top