10/08/2020 Unique Estates Галерия

Bononia Estate възражда стари винени традиции

Бонония Естейт е производител на висококачествено българско вино, като концентрира силите си в типичните за Северозападна България бяло вино и розе и в по-леките и ефирни червени вина. Собствените лозя на семейната изба се намират между селата Гомотарци и Кошава, в област Видин на брега на река Дунав и към днешна дата се простират върху 1.500 дка. Тероарът и климатичните особености на района подсказват, че акцентът тук са белите сортове. Около 600 дка са засадени със Совиньон Блан и Шардоне, а други ‚бели представители‘ са Траминер, Вионие, Верментино, Ризлинг и Пино Гри. От червените сортове присъстват Сира, Пино Ноар, Каберне Фран, Каберне Совиньон и, разбира се, местният сорт Гъмза.

Българската винарска изба има много интересна и любопитна история, която е като пътешествие през вековете, тъй като наследява и обединява традициите на 3 века. През ХIХ век на мястото на избата е била създадена една от първите пивоварни в България от унгареца Виктор Олингер, който пък след това взема решение да я превърне във винарна. Неслучайно, регионът е с едни от най-старите винени традиции в България, като тук отваря врати първото лозаро-винарско училище в страната непосредствено след освобождението, в чиято сграда в момента се помещава Военният клуб на града. Само на 15 км от гр. Видин се намира полуостровът Златният Рог, носещ името си от плодородието на земята – точно там са засадени лозята, през средата на които преминава 23-тият меридиан!

В портфолиото на Бонония Естейт присъстват 4 бранда – Гомотарци, Истър, O ля ля и Бонония Естейт, като името Гомотарци идва от с. Гомотарци, до което се намират масивите, а пък Истър е елегантна серия от висок клас вина, носеща името на долното течение на река Дунав.

Скоро на мястото на някогашната пивоварна ще отвори врати впечатляващ винарски комплекс, който като за начало ще разполага с 21 хотелски стаи, ресторант, дегустационни зали, пура бар, СПА зона, ‘infinity pool’ и тераси с изглед към река Дунав. Част от хотела е старата пивоварна, реставрирана и запазена заедно с подземните си коридори. През последните месеци се планира и разширение, което ще включва тенис кортове, мини голф, терасовидни алеи, втори по-голям ‘infinity pool’ с бар, както и площадки за провеждане на различни мероприятия. Винарната и хотелската част са само на 15 м от брега на реката. Планирани са турове около лозята, риболов, дегустации на яхта, АТВ-та, различни лични и бизнес събития, а също и много други екстри, които да добавят към безкрайните удоволствия, подготвени за бъдещите гости. Проектът ще бъде постоянно разширяван в бъдеще и създателите му вярват, че ще ги надживее многократно.

Вижте повече ТУК.

Разгледайте статията в дигиталния брой на списанието ТУК.

Top