17/02/2020 Силвана Василева Галерия

Уикенд за хедонисти в Будапеща

Още от времето на римляните, които решават да се установят в района заради неговите термалните извори, преди повече от 2000 години, Будапеща наследява вековната склонност към преследване на красотата и добрия начин на живот. Днес, посетителите на унгарската столица имат удоволствието да се наслаждават на това богатство в нейните изискани хотели, ресторанти и кафенета. Преминала през немалко превратности, Будапеща е един от най-красивите европейски градове, който продължава да се развива и да ни кара да се наслаждаваме на живота.

Ето няколко от местата в града, които задължително трябва да намерят място в списъка на всеки посетител хедонист:

New York Café

За да разберете истински хедонизма на Будапеща, прекарайте повече време в нейните изискани кафенета, носещи патината и блясъка на Австро-Унгарската империя. Унгарската столица е известна със своите традициите в кафе-културата си и това красиво място през годините изиграва важна роля в оформянето й като емблематична притегателна точка за писателите и поетите в Будапеща от години. С високите си тавани, извиващи се колони и бели покривки, това със сигурност е едно от най-забележителните места в града, на което можете да си поръчате кафе.

Построено в италиански ренесансов стил, с искрящи полилеи, спускащи се от високи тавани, украсени с ефектни стенописи, New York Café прилича повече на пищен дворец, отколкото на място, където можете да си поръчате парче торта. Това е едно от най-старите кафенета в Будапеща, отворено преди повече от 125 години. В менюто са представени традиционни унгарски десерти, включително около 16 вида торти, но храната не е причината, заради която всички идват тук. Кафенето е атрактивно най-вече заради великолепната си атмосфера.

Историята на това привлекателно туристическо място започва през 1894 г., когато Нюйоркската животозастрахователна компания отваря европейската си централа в Будапеща и решава да построи кафене точно в сградата. Собствениците му са имали намерение да създадат „най-красивото кафене в света“ и са се стремяли да постигнат точно това. В последствие, през 2001 г., групата Boscolo придобива сградата и започва петгодишен проект за реставрация, ръководен от креативните архитекти Маурицио Папири и Адам Тихани. Основната сграда е превърната в луксозен хотел, а кафенето, разположено на приземния етаж, е напълно възстановено в предишния си бляскав вид.

Gerbeaud

С украсените си с позлата стаи и изящен интериор, Gerbeaud е известен като епицентър на социалния живот на Будапеща, от век и половина насам. Това „сладко“ място в сърцето на града продължава да глези гостите си със своите уникални сладкиши от 1858 г. Следвайки духа на основателите си, тортите и красиво опакованите подаръци се правят ръчно от най-висококачествените съставки, черпейки вдъхновение от богато минало на мястото. Сервирането на топли ястия в Gerbeaud не е нещо необичайно, въпреки че е по-малко известна глава от неговата история. Павилионът Royal Gerbeaud е открит в градския парк от Емил Жербо през 1896 г. През 2019 г. бившият ресторант се обединява със сладкарницата Gerbeaud и в менюто му влизат много топли ястия. Освен световноизвестната торта "Добош" или солената торта с кайсии и фъстъци, там можете да си поръчате също гулаш, виенски шницел и още много основни ястия.

Párisi Passage Caffe and Brasserie

Parisi Udvar в Будапеща е най-новият луксозен петзвезден хотел в Европа, отворил врати през юни 2019 г., след четири и половина годишен ремонт, след който тази иконична сграда е трансформирана и модернизирана. Отворена за първи път през 1912 г. като централата на Belvaros Savings Bank, тя се нарежда сред най-красивите сгради в града. Местната група за управление на недвижими, луксозни имоти Mellow Mood Hotels успява да възроди ренесанса на изоставеното сдание за нейните нови собственици в Абу Даби, които не спестяват нито цент в процеса на реновирането й.

Германският архитект Хенрик Шмал облицова екстериора с 250 000 зелени плочки Zsolnay и смесва различни стилове, включително венецианска готика, ренесанс и ориенталски елементи. Интериорът е дело на унгарски дизайнер и може би е още по-приказен.

Parisian Court в сградата е с двойна височина на тавана, който е украсен с цветни витражи и шестоъгълен стъклен купол, красиви мозаечни плочки, балкони, фини детайли и множество ар ново скулптури. Някога той е служел като пасаж за 32 магазина в приземния етаж на сградата, но сега пам е настанена красивата рецепция и ресторант на хотела.

Този Lounge Club със своя щедър атриум, оригинални зелени плочки и витражи е абсолютно зашеметяващ. В Párisi Passage Caffe and Brasserie, сред неповторимата атмосфера на Пасажа на великолепната сграда, през деня сервират унгарски деликатеси и първокачествено кафе. Безупречно проектираното място вечер се превръща в оживен бар, в който се сервират иконични коктейли до късно вечерта.

Pierrot Café & Restaurant

В бивша пекарна от 13-ти век в стария град на Будапеща, изисканата трапезария с унгарски акцент на Pierrot привлича впечатляващ списък от знаменитости, сред които Антъни Хопкинс и сър Роджър Мур. Това е елегантен, спокоен и много приятен ресторант, управляван от няколко поколения семейство ресторантьори.

Илона Жидай и нейният съпруг Петър често обикаляли замъка Буда в началото на 80-те години. Двойката ценители на хубавата храна и пътуванията се развълнува при новината, че помещението на партера на улица „Фортуна“ се отдава под наем. През осемдесетте години те отварят там ресторант, който истински предизвиква любопитството на градския елит. Това се дължи на факта,че се случва по време на социализма, когато ресторантите са под управлението на държавата. Pierrot бързо се превръща в любимо място на художници и дипломати. Днес, ресторантът е включен в червения пътеводител на Michelin от 2005 г. и през 2011 г. е наградени с 2 отличия от Gault Millau.

Déryné

Шикозен, секси, космополитен, но истински местен – Déryné отваря врати на уличен пазар, далеч от туристическите тълпи, в сърцето на тих квартал в Буда през лятото на 1914 г. От тогава това е мястото, в което можете да видите много известни хора и да пиете кафето си с тях. Художници, писатели, филмови звезди, дизайнери, балерини, богатите и известните споделят пространството с местните тълпи и туристи на чаша кафе, коктейл, ястие и доза декадентската магия, която обитава пространството на това иконично място от тогава.

Déryné почти никога не се затваря. Това оживено кътче на града привлича хедонисти, ценители на хубавата храна и интересни млади хора със своя чар, атмосфера и страхотна кухня. Там може да се отбиете за сутрешно кафене, закуска, обяд, следобеден брънч, вечеря или коктейли до късно. За да може хлябът и кроасаните им да са винаги свежи и хрупкави, в бистрото има дори собствена пекарна.

Ако искате да се смесите с местните, докато се наслаждавате на изискан коктейл на бара, порция хайвер и стриди, сервирани върху ръжен тост и да слушате култови парчета от грамофона на пулта, то това изглежда е вашето място.

Top