13/01/2020 Силвана Василева Галерия

Крис Дийц: “Луксозният имот днес трябва да предложи по-здравословен, чист и балансиран начин на живот.“

Unique Estates изпрати 2019 година с откриването на своя нов модерен офис в столицата, както и с представянето на новите лица в търговския си екип. Специален гост на компанията по този повод в София бе Крис Дийц, вицепрезидент глобални операции в Leading Real Estate Companies of the Word и Luxury Portfolio International. След пресконференцията пред медиите и участието си в предавания по няколко български телевизии, Крис Дийц се срещна с нашия редактор Силвана Василева, за да разкаже повече за тенденциите в индустрията и това какво се променя в представата за луксозен имот днес.

Последното ви посещение в София бе преди две години. Какви промени забелязвате в компанията от 2017 година до сега?

Изключително удоволствие е за мен да видя колко успешно работи и се развива Unique Estates. Неведнъж съм давал компанията за пример по отношение на маркетинга и брандинга пред всички членове на международната мрежа. Новият офис на компанията е наистина фантастичен! Впечатлен съм също от корпоративния сайт, който е на изключително високо ниво, в сравнение с останалите партньори в мрежата. Бих казал, че Unique Estates е една от най-добре представените в това отношение компании от тези, с които работим в Luxury Portfolio International. Вижда се, че зад всичко стои добре обмислена идея, която е представена успешно и това много ме радва.

Разбирам, че наскоро компанията разширява търговския си екип значително. В LPI вярваме, че зад успеха на всяка компания стоят хората, които работят в нея. Видно е, че Unique Estates привлича все повече качествени професионалисти, което е важен показател за позициите на компанията на пазара. Забележително е, че този растеж и покачване на нивото са стабилни във времето и компанията постоянно вдига летвата пред своите конкуренти на пазара.

Какво се промени и какви са тенденциите, които се очертават на глобалния пазар на луксозни недвижими имоти?

На първо място това са технологиите и начина, по който се отразяват на бизнеса с недвижими имоти. Компаниите в сектора трябва да се адаптират към новите реалности, иначе биха отпаднали от пазара. Всичко се променя много динамично, затова трябва да се работи с няколко хода напред, като се предвиждат от сега пазарите и типовете клиенти, които ще бъдат таргетирани в бъдеще, техните нужди и търсене. Променя се много и ролята на консултанта. Предстоят много предизвикателства в това отношение за всички в индустрията. Unique Estates показва впечатляващо развитие в тази посока.

Пътувате много по света. Какво се промени в представата на хората за лукс и луксозен имот в последните 2-3 години?

Да живеем природосъобразно, екологично, устойчиво – това са тенденции, които се забелязват и в сферата на недвижимите имоти. Все повече инвестиции се правят във ваканционни домове, разположени в близост до природата. Така собствениците диверсифицират портфейла си с имоти и залагат на по-качествената среда за живот. Архитектурата, използваните материали и концепцията за интериора на съвременния луксозен дом е съобразена с изискванията за устойчивост и екологичност. Заможните клиенти днес са много информирани и осъзнати в това отношение. Те търсят характеристики в имота, които наистина да допринесат за едно по-качествено обитаване. Това се отнася до всички параметри, свързани със здравословния, чист и балансиран начин на живот. Виждаме все повече зеленина и естествени материали в пространствата, както и технологии, които подобряват качеството на водата и въздуха. Търсят се жилища, в които има по-голям достъп до дневна светлина и различни фитнес и уелнес съоръжения. В кухните се появяват мини градини с билки и зеленчуци, отглеждани в самия дом. Уелнес индустрията набира популярност на световния пазар на жилищни имоти и тук не говорим само за СПА центровете, а за всичко, което е свързано с приближаването на съвременния човек до природата и по-хармоничния и „зелен“ начин на живот.

Изглеждате като човек, който обича това, което прави. Какво ви мотивира в ежедневната ви работа?

Сферата на недвижимите имоти е много интересна материя. Наблюдавам различни пазари, пътувам до всички точки на света. Това, което ме зарежда най-много е контакта ми с хора от различни култури и нации. Срещам толкова интересни персонажи, които имат уникални качества и умения. Повечето от хората в тази сфера работят с много емпатия и чувство. Това общуване, всички тези интересни истории – лични или професионални, ме обогатяват и зареждат много. Много харесвам енергията и начина на общуване в страните от Югоизточна Азия. Това е нещо, което липсва на Западния свят. Там получаваш усмивка и поздрав без да има конкретна причина и хората са по-отворени и приятелски настроени.

 

Top