25/06/2016 Ралица Стоянова Галерия

IKEA открива свой собствен музей

Музеите за модерно изкуство могат да ни изненадат с какви ли не експонати, но едва ли някъде сте виждали витрина с кюфте, забодено на вилица... засега. На 30 юни IKEA открива свой собствен музей, където любимият артикул от ресторанта на мебелната верига ще заема почетно място. Музеят се намира в шведския град Елмхулт, на 500 км южно от Стокхолм, на мястото, където е бил открит първият магазин на веригата през 1958 г.


Сетове интериори, характерни за всяко десетилетие от съществуването на IKEA, са подредени в гигантски хартиени кутии. Музеят съдържа 20 000 експоната, като само 20% от тях са били налични в момента на съставянето му. Останалите е трябвало да бъдат купени наново от eBay, търгове и битаци. С тежката задача се заела Теа Дейвид, която направила списък с всичко, произведено от IKEA някога. Най-трудни за откриване се оказали стъклена лампа по дизайн на Тапио Виркала и един „скучен килим от 80-те“, по думите на Дейвидсон, за който ѝ се наложило да отиде до Стокхолм. Сред експонатите са „легендите“ на IKEA – диванът Klippan и библиотеката Billy.

Музеят пази артефакти от историята на компанията, основана през 1943 г. от Ингвар Кампрад. В началото той се занимава с търговия на дребни стоки - химикалки, чорапи, часовници, самобръсначки и подобни. IKEA започва да продава мебели през 1948 г. с цел по-голяма печалба. Желанието на Кампрад - хората да си купуват от магазините му не просто една мебел, а всичко, от което се нуждаят за дома, се изпълнява и до днес. Когато влезете в IKEA, всичко е така добре подредено и уютно, че ви се приисква да пренесете в дома си цялата стая, до последния детайл, нали?

Един от експонатите в музея, символизиращ ранните бизнес начинания на Кампрад, е кутия за цигари, в която е събирал парите от продажбата на риба, която сам е уловил. Едва ли тогава младият швед си е представял, че на 90 години ще бъде мултимилионер, притежаващ 368 магазина в 40 държави.

Историята на Кампрад и IKEA обаче далеч не е вълшебна приказка. През 2011 стана ясно, че основателят на мебелния гигант е бил член на шведската нацистка партия. През 2012 г. наяве излезе още един смущаващ факт от историята на компанията, а именно, че през 70-те и 80-те години е склонявала към принудителен труд политически затворници от Източна Германия. През 2012 г. IKEA е обвинена в сексизъм, защото с фотошоп изтрива женските образи от каталога си за Саудитска Арабия. Артефакти от тези събития не са изложени в музея, разбира се.

Вместо това, мениджърът му Клоек Малмстейн казва: „През годините сме посетили милиони домове, сега е време на върнем жеста и да поканим гости в нашия дом“. Е, добре дошли в рая на скандинавския дизайн!
 

Разгледайте на: http://ikeamuseum.com/en/

Top