06/08/2019 Силвана Василева Галерия

Клиентите на Unique Estates - Васил Йовчев

Той е изключително интересна личност, която с удоволствие ви представяме.

Срещаме се в град Сливен, където той живее и работи. Посреща ни в подножието на природен парк „Сините камъни“, в модерен жилищен комплекс, с прекрасно озеленен парк и чудесни гледки към планината. Васил Йовчев инвестира в една от най-красивите местности в града, с идеята да създаде нов, по-висок стандарт и качество на живот в Сливен. „Туида Гардънс“ е мащабен проект, който той приема като своя мисия, защото желае да създаде нещо стойностно за града, който истински обича.

Другата страст, на която е посветен животът му е бизнесът с килими. Тя съчетава стремежа му към красивото в живота и желанието му да прави хубави неща за града си. Сливен е известен с богатите си традиции в текстилната промишленост и килимарството. Килими от „Декотекс“ красят почти всеки български дом от 1962 г. насам. Заводът е наследник на фабриката за килими, основана през далечната 1909 г., като днес в него се произвеждат над 1000 килима дневно, голяма част от които са предназначени за външния пазар. „Декотекс“ е една от малкото останали фабрики в Европа, които продължават да произвеждат машинно тъкани килими. През годините производството преминава през различни преустройства и се адаптира спрямо актуалните световни тенденции и търсенето на килими с различна структура, дизайн, цветове и материали, от които са създадени. 

„Красивият килим е произведение на изкуството. Той създава уют.“ казва Васил. Удоволствие за него е да срещне истински ценители на качествените килими. Те търсят такива, които са изработени от 100% вълна, с висока плътност, богат класически дизайн, при който се използват стари рисунки, понякога на 2500 години, наследени още от древните перси. Такива килими наистина са непреходни и ще се ценят винаги.

В срещата ни Васил Йовчев ни разказа още много интересни истории, свързани с пътуванията му по света. Работил е с партньори на всички континенти, освен Африка, и е успял да продаде български килими дори на майсторите в Кашмир. От Индия е изкупувал материала юта, който се използва в изработката на килими. При недостиг на българска вълна, необходима за производството, той е снабдявал завода в Сливен с тази суровина от Австралия. Черпил е знания и вдъхновение от майстори килимари от цял свят. 

По коридорите на фабриката виждаме рисунки на талантливи художници от училището в града, които се използват при дизайна на килимите. „В производството се спазват предаваните през годините традиции в дизайна и усещането за цветовете, така че те да са по-близки до хората,“ разказва той. Впечатлява ни килим с богата текстура, на който са изобразени стадо овце. За него Васил разказва, че е изработен в период, в който е имало недостиг на сурова вълна в светъл цвят. Тогава създават този дизайн, в който използват тъмна и светла, небагрена вълна, смесена в различни нюанси. С този килим успяват да впечатлят много партньори и клиенти, с които се срещат на едни от най-престижните изложения по света.

В последните няколко години Васил Йовчев, заедно със своите бизнес партньори, се ориентира към инвестициите в недвижими имоти. Освен в изграждането на „Туида гардънс“,  инвестират и в имоти в столицата. Споделя още, че по традиция, винаги търси партньори, в чието лице вижда истински професионалисти. „Купуването на един имот не е проста работа. Това е събитие, което не се случва често в живота и изисква едно сериозно отношение. Работата на посредника при сключването на подобни сделки е изключително важна.“ казва той.  Така Васил се обръща към Unique Estates. Офисът на компанията и организацията на работата в него му вдъхват доверие и спокойствие, че е попаднал на правилното място, сред истински професионалисти. 

Там среща консултант Даниела Тонова. Тя го спечелва с професионализма си, доброто познаване на пазара, подхода и специалното си отношение към клиента. Успява да го очарова със своето присъствие и комуникативност. Даниела намира точната сграда, която отговаря напълно на търсенето му с инвестиционна цел в София. Спечелила е доверието му и Васил смята да продължи да работи с нея, и компанията й в дългосрочен план. Държи много на постоянството, професионализма и спазването на високи стандарти в бизнеса. Щастлив е да си партнира с компания като Unique Estates.

Васил Йовчев е изключително интересен събеседник. Интересува се от теми, свързани с изкуство, култура и дизайн и често подкрепя различни културни събития в града си. Напоследък се вълнува от темата „философия“. Разказва за последната си страст да препрочита Платон, Фройд, Аристотел, Спиноза и Цицерон.

Той обича да пътува по света, да опознава различни култури и народи, да черпи вдъхновение от всичко, с което животът го среща. Харесва много Австралия и екзотиката на Латинска Америка. И все пак, не мисли, че би заменил България с друго място. Обича страната си.

Благодарим му за удоволствието от тази среща и му желаем успех в бъдещите начинания.

Top