10/04/2019 Силвана Василева Галерия

По света с Unique Estates – Весела Илиева в Маракеш

Пътешествията на екипа на компанията често ни отвеждат до едни от най-екзотичните места по света. Такава е и дестинацията от последното пътуване на Весела Илиева, Управляващ партньор в Unique Estates - древната столица на Мароко, Маракеш.

До града на приказките от „1001 нощи“ я отвежда пътешествие с група приятели. Маракеш е основан през далечната 1062 г. Разположен е в подножието на величествените планини Атлас, и е последният голям град на цивилизацията югозападно от планината, преди пустинята Сахара, която се простира отвъд южните ѝ склонове. Маракеш е известен още като „розовия град“ заради преобладаващия керемидено-розов цвят на сградите там.

Весела е впечатлена от историята, местните традиции и колорит на това място. Медина е „старият град“ - историческият център на Маракеш и на традиционната търговия и занаяти в Мароко. Тук са разположени ориенталски пазари, жилищни квартали с криволичещи улички, забележителната голяма джамия Кутубия и Кралския дворец. Много от традиционни стари къщи в Медината са реставрирани от европейци и местни собственици и днес са превърнати в луксозни сгради с вътрешна градина, басейн, фонтани и тераси на покривите. Част от тях са очарователни бутикови хотели, които съчетават модерния дизайн с ориенталски разкош.

Друго интересно място, което посещава Весела е площад „Ел-Фна“, който е обявен за паметник на ЮНЕСКО. Намира се в центъра на Медината на Маракеш и е една от най-големите туристически атракции днес. Прочут е с множеството сергии, с дресьорите на кобри и маймуни, жонгльори, въжеиграчи, танцьори, певци, оратори, разказвачи на истории и приказки и други местни артисти, които очароват туристите.

Само на няколко крачки от площада е хотелът, в който отсяда компанията на Весела. „Royal Mansour Hotel в Маракеш е вълшебно място! Всеки детайл от интериора, архитектурата, градината и цялостната атмосфера там те потапят в магията на Мароко. Един истински дворец, създаден в духа на Ориента“, разказва Весела.

Друго място, което я очарова е ботаническата градина Jardin Majorelle. Разположена по протежението на централен воден басейн, градината съдържа стотици видове екзотични растения и птици от цял свят. Отворена е за посещение през 1947 г., като през 1980 г. собствеността преминава в ръцете на Ив Сен Лоран и Пиер Берже. Там именитият дизайнер твори едни от най-красивите си колекции в цялото си творчество.

Благодарим на Весела за това приказно пътуване до града от „1001 нощи“!

Top