05/02/2019 Силвана Василева Галерия

Тайната градина на един парижки покрив

Високо над големите витрини на елегантния бутик на Hermès, разположен на rue Faubourg Saint-Honoré 24, където през 1880 г. Charles-Émile Hermès премества работилницата за седла на баща си, и за пръв път започва да се занимава с търговия, се намира изискан, малко известен рай, който гледа към покривите на централен Париж.

Всяка пролет този оазис от зеленина събира пчелите в града с уханието и цветовете си, които контрастират на сивкавите парижки покриви и хладната осанка на Айфеловата кула. Шумът от трафика по-долу остава някъде далеч, заменен от песните на двойка пойни птици, които гнездят в ябълковото дърво в градината през лятото.

„Jardin sur le toit“ (просто „Градина на покрива“) е изисканият частен рай на семейство Hermès и творческият екип, който работи в старите ателиета на компанията, разположени под него.

"Градината, която е точно над кабинета ми, е моят кът, в който отивам да чета или да си почивам през лятото. За мен тя е мястото, където мога отново да се намеря", казва Жан Клод Елена, парфюмерист в Hèrmes.

И разбира се, jardin sur le toit е удоволствие за сетивата, със своите пастелно-розови и бели рози, градински чай, розмарин, хибискус, глог, магнолии, лилии и ябълковото дърво, всичко това отгледано с любов от Ясмин, градинарът на Ермес. "Тази градина е моят живот, моето призвание ", казва тя, която има късмета да намери най-хубавата работа в Париж, когато пристига в компанията преди повече от 20 години.

Самата градина обаче е там много преди да се появи Ясмин. Създадена е с доста по-скромни цели, от непринудените почивки на творческия екип на компанията. Подобно на повечето френски семейства през Втората световна война, семейство Ермес започва да разчита на продуктите, които добива чрез обработка на собствената си земя. След освобождението на Франция градината на покрива постепенно се превръща в уютно и приятно място за почивка, каквото е днес.

Jardin sur le toit е толкова скъпа за Hèrmes, че през 2011 г. компанията създава специален парфюм, посветен на уникалния си парижки рай. Подходящо наречен „Un Jardin sur le Toit“, парфюмът не пресъздава само аромата на розови пъпки, зелена ябълка, влажна почва и магнолия, но и радостната атмосфера на едно градинско парти. Като това, което, носът, който стои зад аромата, г-н Жан Клод Елена, организира в същата тази градина на покрива по повод лансирането на аромата.

Уви, до тайните на тази градина са допускани само избрани личности. За нас Jardin sur le toit остава като извор на вдъхновение и мечтано място, което да се посети…Някога.

Top