25/02/2019 Ралица Стоянова Галерия

Николай Григоров - Един човек на града

Николай Григоров е човекът зад едни от любимите ни места в София - „Ракета ракия бар“, „Спутник“, „Космос“ и „Фабрика дъга“. По образование е инженер. Преди да се захване с ресторантьорския бизнес е работил в IT сектора. Николай признава, че двете занимания са коренно различни. Обединява ги единствено ентусиазмът, с който подхожда към тях. Очевидно е от хората, които запалят ли се по нещо го превръщат не просто в хоби или професия, а в начин на живот. В свободното си време се отдава на активни спортове – кайт сърф през лятото и ски и сноу кайт през зимата. Харесва свободата и хармонията, които му дават тези дейности. В същото време, в разрез с тази динамика, практикува йога, в която намира спокойствие и баланс.

Поводът да се срещнем с Николай е богатата му колекция от ракии. Казва, че интересът му към напитката се е зародил много преди да отвори едноименния бар. Когато навършва пълнолетие, опитва традиционната гроздова ракия. Започва да получава подаръци под формата на различни ракиени сортове - млади или отлежали в различни години. Запознава се с богатото разнообразие от вкусове от различни краища на България и съседни страни. Това събужда желанието му да обедини цялата тази палитра от традиции на едно място, на което повече хора да имат възможността да се докоснат до ритуала на дегустиране на българската ракия. Решава да я възроди отново като актуално питие сред модерните, градски хора. Така се ражда идеята за „Ракета ракия бар“.

Николай попълва непрекъснато своята колекция. Обича сам да открива нови сортове като посещава различни кътчета в България. Харесва му да се запознава лично с хората, които правят ракия, да поговори с тях за това как отглеждат суровината за напитката, имат ли богата реколта тази година, какви трудности срещат и, ако решат, да разкрият някоя тънкост. „Занаятът се предава най-добре от уста на уста и от поколение на поколение. Историята го е доказала“, казва Николай. Сред най-ценните сортове в колекцията си ракии отличава Royal Amber, „Дамяница“, „Културна“, „Троянска сливова“ 25 г. и „Ракета Медена“.

Top