04/02/2019 Краси Генова Галерия

Фото око

Най-големият колекционер на африканско изкуство Жан Пигоци събира спомени в изложба

През лятото на 2017 г. фондацията „Луи Вюитон“ в Париж представи първата голяма експозиция африканско изкуство, създадена изцяло от безценни притежания на един от най-големите колекционери в световен мащаб и прочут светски лъв – Жан Пигоци. Разпознаваем във всяка компания, заради забележителната осанка – висок е над 1.93 см, щедрия смях и любопитните очи, които прекосяват всяка зала с изумителна скорост и щателност. Пигоци е папарак с ранг на артист, защото не дебне звездите в засада, а ги снима, докато се наслаждават на красивото му имение на френската Ривиера, с басейн, който дава името и на артистичната изложба „Парти край басейна“, която се откри в мюнхенската галерия Immagis.

Ако трябва да се представи в цялата си пълнота и значимост, визитката на Жан Пигоци трябва да включва и – пръв приятел на Джулиан Шнабел и Алекса Ниеделски, редовен посетител на прочутото „Студио 54“ и предпочитан домакин за летните ваканции на Боно, Мик Джагър и покойния Хелмут Нютън. Всъщност първата изложба с кадри от басейна и вилата на Жан Пигоци във Франция се представиха именно във фондацията „Хелмут Нютън“ в Берлин. Приживе майсторът на еротичната фотография е бил сред любимите събеседници на Пигоци, чийто артистичен прякор сред най-обичаните му приятели е „мечокът“. Дебютът му като фотограф започва с фотоапарат - подарък от баща му – създател на култовия автомобил Simca. Благодарение на иновативния си баща, Жан Пигоци получава не само любимата Laica, с която не се разделя и до днес, но и едно солидно наследство, благодарение, на което има уникалния шанс да пътува по целия свят и да притежава колекция африканско изкуство, на която благородно завиждат няколко световни музея и частни колекционери, сред които и близкия му приятел Мик Джагър. Първата си сериозна фотография, в типичния за Пигоци стил ала папарацо, прави през 1973 г., когато на парти в Харвардският университет има шанса да снима красавицата Фей Дънауей. Което ми напомня, че от голямата визитка на Пигоци небрежно съм пропуснала един важен елемент – ценител на женската красота. Светските хроникьори, например, знаят, че когато Жан Пигоци се появи на някое парти, трябва да се следи с повишено внимание накъде е насочена камерата му, както и коя е красавицата в обятията му. Страстта към долче вита Пигоци усвоява в рамките на следването си в Харвард, откъдето развива тотална зависимост към партитата, красивите жени и кубинските пури. В колекцията му от архивни кадри, включени в изложбата в Мюнхен, са Стив Мартин, Джон Белуши, Джули Кристи, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Грейс Джоунс, Род Стюарт и един от най-близките му приятели – вокалът на ирландската група U2 – Боно. Нарича ценното си притежание „визуален дневник“, в който основните играчи са все близки на сърцето му хора. Издава, че най-честият декор на тези срещи е прочутата вила Доран, която се намира в покрайнините на Антиб, южна Франция, построена по поръчка на баща му Хенри от прочутия италиански архитект и продуктов дизайнер Еторе Сотас, в далечната 1953 г. От юни до септември вилата се превръща в оазис за приятели, почитатели и бизнес партньори, които споделят страстта на Пигоци към живота и всичко красиво в него. Затова не е чудно, че именно там припламват любовните пламъчета между Мик Джагър и Карла Бруни, които преживяват едно незабравимо любовно лято във вилата на Пигоци. Пак там, бягство от папараците и суетата, отвежда любимката на Пигоци – актрисата Кейт Бланшет. Между другото, негов съсед е бизнесменът Роман Абрамович, но хората свързват Антиб само с прочутия музей на Пабло Пикасо, къщата на Никола де Стал и Жан Пигоци. Съдба. Не, въпрос на вкус.

„Имал съм много незабравими срещи, но тази, за която винаги съм мечтал е с любимеца ми Хауърд Хюз. Харесва ми как е живял сам, на борда на любимите си самолети, с любимите момичета, а от друга страна е бил истински парти маниак. Много близо до това, което съм аз!“.

Top