06/01/2019 Силвана Василева Галерия

Офисът през 2019

Офисният дизайн никога не е играл по-съществена роля в успеха на бизнеса, както днес. С всяка изминала година се въвеждат нови технологии и иновации в офисните пространства по света. Този постоянно променящ се пейзаж води до интересни възможности за експериментиране с дизайна на работното място.

Иновациите са част от всяка успешна бизнес стратегия. През 2018 г. видяхме тенденции в дизайна на офиса, които се фокусираха върху иновативния дизайн на работното място и творческото използване на работните пространства. Тенденциите на 2019 г. се основават на все по-голямото внимание, което има щастието на служителите и клиентите. Фокусът е върху всичко, което е зелено. В тази свръхконкурентна бизнес среда, привличането и запазването на най-добрите таланти е ключов двигател за успеха.

Ето и някои от тенденциите в дизайна на офис пространствата за 2019 година:

Пространства, предназначени за различни активности и преживявания (Experience Driven Spaces):

Консуматорски ориентираната икономика вече отстъпва мястото си на икономиката на преживяванията. Тенденцията включва множество характеристики, всички от които засягат аспектите на „човешкия потенциал“ и оптимизацията на пространството, като се приоритизират „прежижяванията“ на служителите на работното място. Пространствата, предназначени за „преживяванията “ са важни, защото спомагат развитието на цялостното здраве, култивирането на щастието, изграждането на общността и повишаването на морала за всеки в компанията. Такива могат да бъдат: зони за медитация, йога студиа, пътеки за ходене, стени за катерене, масажни студиа, еспресо и коктейл барове, зали за игри и спорт, театрални и музикални сцени, зони за почивка и други.

Пространствата за съвместна работа

През 2018 година, пространствата за съвместна работа бяха много популярни. Тази тенденция се запазва, като в новите офиси стените се спускат и позволяват на компаниите да споделят едно и също пространство, ресурси и понякога дори талант. Дизайнът е подчинен на стремежа към максимално сътрудничество, креативност, гъвкавост и насърчаване на новаторски идеи. Споделените пространства се развиха отвъд технологичния сектор и сега се интегрират в бизнес с всякакви форми и размери.

Характеристиките им включват : офис дизайн с отворен план; динамични, многофункционални зони за срещи; технологични ресурсни пространства; неконвенционални творчески пространства, много стъкло, растения и зеленина; преносими разделители за стени и мебели; много пространство на бюрото / без кабини ; удобни дивани и столове; еспресо барове.

Среща на старо и ново:

Това е тенденция, която инжектира нов живот във фантастични стари сгради с вековни традиции и история. Тази обещаваща вълна на преустройства води до повторно отваряне на нови бизнес паркове в области, които преди това са били лишени от активна дейност. Пространства като стари рибарски кейове, фабрики за месопреработване, изоставени производствени предприятия и складове заживяват втори живот.

Тези „стари нови” пространства обикновено съчетават непреходната красота на старите сгради с модерни мебели и декор. Авангардни технологии се вграждат в грубата, сурова естетика, за да се получат иновативни, но нетрадиционни пространства. Техният дизайн носи усещането за бъдещето, като същевременно запазва присъщата си връзка с миналото.

За подобни пространства са типични: стари и закалени повърхности; гладки текстури; занаятчийството на стария свят; акценти от модерен дизайн; стъкло и метали; килим или стенни покрития с абстрактни дизайни; модерно обзавеждане и офис оборудване.

Втора природа:

Тази тенденцията е свързана с повишаване ролята на растенията и биофиличния дизайн, в пространствата, в които работим и обитаваме. Тя вече е твърдо вградена във философията на проектирането и дизайн културата, наша „втора природа“. Биофилната конструкция и растенията се превърнаха в стандартни практики, които ще продължат през вековете като необходимост. Те ще са също толкова важни в концепцията за дизайна, както са прозорците или стълбищата при проектирането на сградите.

Всичко от офис сгради, до хотели и големи търговски центрове, добавя живи стени, растения, дървета или цветя към техните вътрешни и външни пейзажи. Тенденцията в полза на вътрешната зеленина, както видяхме миналата година с тенденцията на биофиличното проектиране, се е развила от модна вълна до почти необходимост в проектирането на пространствата. Това е и доказателство, че архитектурните и интериорни рамки на проектите за местата, които обитаваме продължават да се развиват по нов и фантастичен начин. Проектирането на работното място най-сетне ще е съобразено с нуждите на работещите в офис сградите.

Но какво е биофилен дизайн ?

Биофилен дизайн, в основата си, използва природата като архитектурна рамка за изграждане на моделите и формите на природата в проектираната среда чрез използването на текстури, модели, естествено осветление и живи растения.

Характеристики на този тренд: WELL сертификати; FitWel сертификати; LEED сертификати; живи зелени стени; растения; естествени материали - биоморфни форми и модели като дърво и камък; естествено осветление; топлинен комфорт и висококачествена вентилация; визуални връзки с природата.

Стени с естествен мъх:

Зелените стени продължават да печелят популярност, тъй като макро тенденцията „Втора природа” продължава да пленява нашето колективно съзнание. Някои по-малки офиси и компании обаче не могат да участват в възраждането на зелените стени. Това често се дължи на обстоятелства, които са извън техния контрол, като конфликти в областта на договорите за собственост, недостатъчно осветление, неподходящо напояване и бюджетни ограничения.

Стените с естествен мъх са чудесна алтернатива за зелените стени. Те са популярни за бизнеса заради разнообразния си дизайн. Интериорният мъх е естествен продукт, който е лесен за поддръжка и спестява разходи. Използва се за изработка на живи пана и картини за декорация на пространствата. Тези стени са създадени с помощта на разнообразни консервирани мъхове, които са подредени в най-различни форми и дизайн.

Ръчно изработени и уникални контейнери:

Според този тренд се очаква компаниите да участват в справедливата търговска практика да закупуват неща, изработени от местни творци, като подкрепят бизнеса на автори, художници и дизайнери в района. В офисните пространства ще се подреждат все повече керамични съдове, тъкани кошници, керамика и ръчно изработени дървени стойки с уникални кашпи за цветя и съдове.

Top