23/12/2018 Силвана Василева Галерия

Един ден около Коледа с Мира Лазарова

Коледа е топла и уютна. Ухае вкусно и събира хората заедно. В навечерието на този хубав празник гостуваме в дома на Мира Лазарова, главен редактор на нашето списание Unique Estates Life. И както традициите в това семейство повеляват, по Коледа тук ухае на печени дюли, ароматни сладкиши и чай от вербена с подправки. Нашият редактор Силвана Василева разказва за един вкусен ден, в който Мира приготви традиционните си коледни сладки.

Мира Лазарова е пословична с взискателността към себе си и средата, която обитава. Създава красота във всичко, което прави и притежава умението да обживява пространства, да възпитава вкус единствено с присъствието си. Домът й е топъл, мек, като кашмира, кадифето и коприната, с които можете да я видите да се обгръща. Усещането е за едно непретенциозно, същевременно специално място. В него има много изкуство, като всяка вещ разказва интересна история. Масата е подредена с изящен порцелан. Кристални декантери и ароматни свещи са аранжирани в сребърен поднос. Фини играчки от стъкло висят на клонки бор, хвойна и евкалипт. Ароматът им се смесва с този на канела, кардамон, десертно вино и портокалов ликьор, с които Мира е приготвила сладкиша с круши и печените дюли на масата.

„Тези дни винаги очакваме много гости“, разказва Мира. Приятно им е да посрещат приятели и близки, които понякога се появяват напълно неочаквано. Ето защо домът им винаги e зареден с готови вкусни неща, които Мира традиционно приготвя по Коледа. Едно от тях са фантастичните печени дюли, които е набрала от градината във ваканционния им дом. Приготвя ги с десертно вино (Марсала или с Порто), канела и малко мед. Поднася ги с орехов сладолед или този с шам фъстък на Coppa della Maga. Другото й любимо нещо, което прави тези дни е микс от печени ядки с подправки. Обича нетрадиционните комбинации – в случая пресен розмарин с канела, черен пипер и сол, с които ги изпича. Това смесване на аромати и вкусове е нещо, с което Мира обича да експериментира в кухнята. Рецептата, която е избрала за коледните си сладки тази година е именно с подправки. И двата вида, които приготвя пред нас са с маслено тесто. В едните добавя кардамон, сол Maldon и черен пипер, а в другите – сурови ядки. Тестото се оформя на красиви къщички, елхи, ангели и падащи звезди. А тя разказва за ритуалите около приготвянето на трапезата за Бъдни вечер, големия коледен обяд в дома и приятелите, които се отбиват привечер.

Подаръците за близките си избира много преди да е настъпил празничния сезон, за да се наслади на процеса, без да натоварва празника с напрежение. Във всичко което прави, влага много внимание и лично отношение. През декември се опитва да работи повече от дома си, макар че излизането на броя на списанието винаги е свързано с много срещи и работа в различни точки на града. За нея е важен баланса между времето, прекарано в офиса и дома. Отделя особено внимание и на социалния си живот, контактите с приятели, партньори и колеги. Търси вдъхновение в нещата, които се случват по света и срещите си с интересни хора. Самата тя е истинска муза за хората, които работят и общуват с нея.

„Дните около Коледа са запазени за семейството и най-близките ми. Опитвам се да прекарвам възможно най-много време с децата си, които се прибират за празниците. Новата година посрещам заедно с мъжа в живота ми. Традициите се спазват и това са чудни дни“, казва тя с усмивка.

Мира сподели с нас и рецептата за тези вкусни коледни сладки. Но за да ви се получат, съветвам ви, към списъка с продукти прибавете още коледния джаз, топлината и любовта на един дом като този.

Благодарим й за този чуден ден, за топлината и вдъхновението.

И нека Коледата ви е вкусна и вълшебна!

Коледни сладки с подправки:

Съставки:

125g масло, на стайна температура

60 грама златна пудра захар, плюс допълнително за поръсване

150g обикновено брашно

1ч.л. черен пипер, фино смлян

Семена от 8 зелени кардамонови шушулки, ситно смлени

Щипка сол

Приготвяне:

Загрейте фурната до 190 ° C / с вентилатор – до 170 ° C /. Разбийте маслото и захарта в миксер или на ръка. Прибавете брашното, последвано от подправките и щипка сол.

Месете тестото докато се хомогенизира и го оформете на топка. Увийте я във фолио и я сложете в хладилника за поне 15 минути.

Поставете пергамент върху тавата за печене. Разточете масленото тесто на 1 см дебелина и оформете сладките в желаните форми. Поставете ги върху хартията за печене в тавата. Поръсете с малко захар, след това поставете във фурната за 10-15 минути. Изпечете до бледо златист цвят. Изчакайте да изстинат и се насладете.

ТУк можете да видите и видео към материала:

https://youtu.be/pUhbJeclHWM

 

Top