03/10/2018 Силвана Василева Галерия

Старите майстори на Боян Радев в Двореца

Националната галерия представя 91 живописни произведения от колекцията на Боян Радев. Картините на едни от най-големите български имена в изобразителното изкуство са изложени в залите на Двореца. Платна на автори като Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Давид Перец, Бенчо Обрешков, Елиезер Алшех, Илия Петров, Султана Суружон, Кирил Йорданов, Иван Ненов и много други са събирани в продължение на десетилетия от спортиста. Част от тези изключителни платна се показват за първи път пред широката публика.

Големите спортисти остават в историята със спортните си постижения. При Боян Радев те са безспорни – два златни медала от Олимпийски игри ( Токио, 1964г.; Мексико, 1968г.) и многократно световен шампион в класическата борба. С воля и постоянство, той успява да завоюва не само спортните си успехи, но и да създаде една от най-добрите колекции в България.

С изложбата на тези уникални платна на стари майстори, Боян Радев отбелязва 50-годишнината от втория си златен медал, от Олимпийските игри в Мексико през 1968г.

Можем само да си пожелаем повече ценители на българското изкуство като него. Тогава то би имало по-голям шанс да бъде съхранено и предадено на поколенията напред.

Можете да се насладите на изложбата в Националната галерия, на площад „Княз Александър I”, до 11.11.2018г.

Top