02/10/2018 Силвана Василева Галерия

Регатата Les Voiles de Saint Tropez - игри за напреднали

Грациозни класически яхти, издули платна редом със свръхмодерни лодки, на фона на пасторалния пейзаж на емблеметичното крайбрежие на Сен Тропе. Това е Les Voiles des Saint Tropez и тази година Регатата отбелязва своя 20-годишен юбилей.

Има вечери, в които се раждат страхотни идеи. Като тази на 29 септември 1981 г., когато едно предизвикателство с незначителен спортен интерес, но с цел да защити моряшката чест поставя началото на легендарния Les Voiles de Saint Tropez. Небезизвестната “Pride", елегантната ”Swan 44” на американеца Дик Джейсън и 12-метровата “Ikra”, водена от Жан Лорен се изправят пред задачата да премерят силите си в залива на Сен Тропе. За начална точка на състезанието се обявява подножието на селището, в Tour du Portalet, около знака на Nioulargo, а за финална - емблематичният ресторант "Le Club 55 ", разположен на плажа Pampelonne. “Ikra” изпреварва “Pride” и така, благодарение на спонтанността и ентусиазма на Патрис де Колмонт, в този исторически момент се поставя предизвикателството "Club 55 Cup". И така, от тази регата се ражда едно уникално събитие, което позволява на обикновените състезателни лодки да премерят силите си с престижни макси яхти, изтънчени прототипи, както и с класически лодки с легендарни истории.

Отбелязвайки края на средиземноморския яхтинг сезон, Les Voiles de Saint Tropez разгръща платната си на 29 септември 2018 г. за своето 20-то издание. Близо 4000 моряци и повече от 300 ветроходни яхти ще се съберат в Сен Тропе в началото на есента за интересна програма от състезания и оживени социални събития. По време на седемдневните срещи красив флот от модерни, класически и Wally яхти ще се състезава в няколко ветроходни курса край брега на френската Ривиера, за желания Rolex Trophy.

Сред традиционните яхти, които се съревновават, ще участва селекция от емблематичния флот J Class. Състезанието ще бъде финалът на четирите големи срещи на международното шампионатно съревнование за флота, което се провежда през 2018 година.

Девет от великолепните яхти от клас J продължават да се състезават и днес, включително 39-метровата чартърна яхта ENDEAVOR, 37- метровата "Shamrock V" и 40- метровата чартърна яхта RAINBOW.

Двадесетият юбилей на Регатата Les Voiles de Saint Tropez няма да е единственото знаково събитие, което ще бъде отбелязано в Сен Тропе тази есен. Флотида от приказни яхти Fife ще пристигне в залива, за да отпразнува 130-годишния юбилей на Двора. Освен това ще бъде представен и новият клас "Big spirit of Tradition", в който ще има флотилия от осем до десет големи неокласически лодки, които ще се състезават заедно.

Концерти, изложби и още куп социални събития се очаква да развълнуват посетителите в предстоящото ветроходно шествие в Сен Тропе.

На Les Voiles de Saint Tropez можете да се насладите от 29 септември до 6 октомври, когато е отворено за посетители.

Top