11/09/2018 Силвана Василева Галерия

С дъх на лимони - между Амалфи и Капри 

Тюркоазени води, аромат на жасмин и цъфнали лимонови дървета - започваме лятото с едно пътешествие до крайбрежието Амалфи и остров Капри. В миналото дестинацията е била магнит за художници, интелектуалци, естети и писатели. Привличал ги е вдъхновяващият пейзаж, мекият климат и свободния начин на живот. През 50-те и 60-те години красивите гледки и живописните градчета в залива изкушават богатите и известните и превръщат мястото в декор на легендарни кино продукции.

Отправна точка в нашата обиколка е Соренто – очарователен крайбрежен град с чудесни гледки към залива Неапол, богата история и емблематични ресторанти и хотели.

Ппрепоръчваме La Tonnarella – бивша резиденция на прочута италианска фамилия, която е превърната в малък бутиков хотел със собствен плаж, градина и разкошна тераса. Всеки детайл от мебелите, декорацията и пъстрите настилки на пода, напомня атмосферата на аристократичен дом с история.(www.latonnarella.com)

В историческия център на града е друга прочута благородническа резиденция, превърната днес в петзвезден хотел - Palazzo Marziale(www.palazzomarziale.com). С още повече разточителство е сътворен хотел Bellevue Syrene (www.bellevue.it). В неговата Villa Pompeiana и ресторант La Pergola се провеждат едни от най-красивите сватбени церемонии по крайбрежието. Там си заслужава да се отбиете дори само за обяд или чаша Bellini.

Малко по-надолу, на рибарския залив, е “Da Emilia” - любимо място за обяд на София Лорен, която често отсядала там, докато снимала филм в града. Непретенциозен семеен ресторант, на повече от 50 години, където трябва да опитате прясната паста с морски дарове и платото антипасти с фантастични маслини.

Следва „перлата” на крайбрежието Амалфи - бляскавият Позитано. Въпреки богатото си културно и историческо наследство, мястото се свързва повече с шикозните бутици, плажове с излежаващи се знаменитости и невероятни хотели, подредени сред разноцветните фасади на склона. От тях препоръчваме Le Sirenuse ( www.sirenuse.it )и Il San Pietro di Positano (www.ilsanpietro.it) – заради интересната им семейна история, изключителен дизайн, луксозна атмосфера и фантастични гледки.

Da Adolfo в Позитано е популярен ресторант, до който се стига с лодка от пристанището. Тя ще ви отведе на малкия плаж, където приготвят прясно уловена риба по местни рецепти.

Стигаме до друго историческо градче по крайбрежието - Амалфи. Препоръчваме да разгледате величествената катедрала от 11-ти век - „Свети Андрей“, с пищните барокови орнаменти в интериора, както и да се разходите в малките улички града. На площада пред храма е Milleunaceramica di Anastasio Maria, откъдето можете да си купите чудесна керамика, изрисувана от местни художници.

Като говорим за керамика, най-впечатляващото място, до което стигнахме по цялото крайбрежие, бе магазинът и фабриката на Паскал Сорентино в Равело - следващата спирка по завоите на Амалфийското крайбрежие. Керамичното изкуство на Ceramiche dárte – Pascal (www.ceramichedarte.com) присъства в домовете на знаменитости от цял свят, посетили „градът на музиката“. Всеки детайл върху масите, сервизите за хранене, кашпите за цветя или декоративните предмети в магазина са изрисувани ръчно от художниците в ателието на фабриката или от самия Паскал, който е основал компанията преди 30 години.

Разгледайте и Villa Rufolo, която се извисява на 365 метра над Тиренско море. Нейните градини и тераси често са място за концерти на открито по време на популярния летен фестивал "Равело". Villa Cimbrone е заобиколенa от друга известна градина, която си заслужава да се види ( www.hotelvillacimbrone.com).

От хотелите в града препоръчваме също Hotel Villa Maria и разкошния му ресторант (www.villamaria.it), както и Hotel Palazzo Sasso (www.palazzoavino.com).

Изкуство на местни автори има на всеки ъгъл в артистичния град, но ние се спряхме на : La Bottega di Villa Maria (Boutique Carla) – www.labottegadivillamaria.it, както и на галериятаThe Petit Prince Group Art Gallery Ravello (www.gruppopetitprince.it).

От ресторантите препоръчваме Restaurant Rossellinis или Trattoria Da Cumpa’ Cosimo - любимо място за местните, с почти легендарен статут, благодарение на Джаки Кенеди, която често е обядвала там по време на престоя си в залива.

По нейните стъпки се качваме на ферибота за Капри - впечатляващо парче варовик, разположено в Тиренско море. Там лятото разцъфва с аромата на лимонови градини, цъфнал жасмин, свежи средиземноморски борове и кипариси. От хълма се откриват наистина магически гледки към малките му заливи и разкошните градини на резиденциите по склона.

Luxury Villa Excelsoir Parco (www.excelsoirparco.com) е сред местата, които препоръчваме да отседнете. Заради гледката, зеленината и елегантността, с която е поднесен лукса в тази средиземноморска резиденция.

Restaurant da Paolino е мястото, където можете да вечеряте. Под натежалите с лимони дръвчета се сервира пресният улов от залива, поднесен с най-висококачествения зехтин на Frescobaldi. Виненият лист е изумителен. (www.paolinocapri.com)

По съвет на опитните пътешественици от Conde Nast Traveler, потърсихме L’Altro Vissani, но попаднахме на новото място, което прочутият шеф на ресторанта е отворил близо до площада в Капри. Дженаро Амитрано?Gennaro Amitrano поднесе лично седем степенното си меню, което бе съчетал с изключителни местни вина.

Lo Scoglio delle Syrene на Marina Piccola Capri е ресторантът на малкия плаж на острова. Пресни стриди, морска супа и кралски скариди са ястията, които препоръчваме да опитате, докато се излежавате на частния им плаж на скалите.

La Capannina и Mammá са други места на острова, в които храната, виното, гледката и атмосферата също си заслужават.

Както в бляскавия Позитано, така и в центъра на Капри, можете да се отдадете на чудесен шопинг. Повечето световни брандове от висок клас имат магазини на острова, но това, което наистина си заслужава са ръчно изработените „сандали Капри“, които ще моделират по крака ви в някоя от работилниците около Piazzetta или бижутата от корали и скъпоценни камъни на местни автори.

За да се насладите на Капри напълно, трябва да се качите и на лодка. Препоръчваме ви частен тур с www.capriboatexperience.com до прочутите скали Faraglioni или до някой от малките частни плажове с ресторанти, до които може да се стигне само по вода.

До острова и залива Амалфи се пътува с директен полет от София до Неапол и с ферибот. Май е чудесен месец, ако искате да се насладите на великолепните цветове на дивите цветя и растителността на Капри и Ривиерата. Морето е още хладно, но въздухът е свеж и спокоен. През септември вечерите са балсам, водата все още е топла и витае усещане за лекота и блаженство. Красотата на природата, хубавата храна и способността на местните да спират времето с “нищо правенето” си, превръщат мястото в любимо, незвисимо от сезона.

Hotels:

 www.latonnarella.com

 www.palazzomarziale.com

 www.bellevue.it

 www.sirenuse.it

 www.ilsanpietro.it

 www.villamaria.it

 www.palazzoavino.com

www.hotelvillacimbrone.com

www.excelsoirparco.com

Good food:

La Pergola

Da Emilia

Da Adolfo

Restaurant Rossellinis

Trattoria Da Cumpa’ Cosimo

www.paolinocapri.com

Gennaro Amitrano Ristorante

Lo Scoglio delle Syrene

La Capannina

Mammá

Art and ceramics:

www.ceramichedarte.com

www.labottegadivillamaria.it

www.gruppopetitprince.it

Milleunaceramica di Anastasio Maria

Boats:

www.capriboatexperience.com

 

 

Top