15/08/2018 Силвана Василева Галерия

Евелина Костакева - сред облаците на Митикас

За старши консултант Евелина Костакева 2017-та бе поредната успешна в професионален план година. През първите месеци на 2018-та тя продължи с високи резултати в работата си за Unique Estates, но успя да изкачи и други върхове. За усещането да покориш най-високия връх на планината на боговете - Олимп и родния – Вихрен, разказва тя в интервю пред Силвана Василева.

Какво е чувството да си на 2918 метра над морското равнище?

Да, Митикас е точно толкова висок. Успях да го изкача в началото на Юни, като през Юли преодолях и Вихрен, с неговите 2914 метра. Усещанетоg е завладяващо и пристрастяващо. В планината се събираш с едни от най-чистите хора. Там се срещаш и с най-истинската част от себе си. Там горе намирам баланс и мир наистина, нещо, което е невъзможно тук в мръсотията и какофонията на ежедневието. Слизам от всеки връх преродена! Не е въпроса в това да си направиш снимка или да се похвалиш. Там егото се смалява, важни са други неща.

Ти спортуваш много, дисциплинирана си в работата си и си изключително активен човек. Изисква ли подобно начинание предварителна подготовка?

По принцип, да, добре е да разполагаш със задължителния списък минимум, но това е когато тръгваш сам. Когато си с група, нещата са различни. Винаги има кой да ти услужи с нещо, което си забравил, ти пък връщаш жеста с друго. Затова, особено на нови места, обичам да съм с група. Обикновено тръгвам с почти напълно непознати хора, което прави изживяването още по-пълноценно. На Витоша обаче мога да тръгна сама и то по всяко време. Щом усетя нужда да се успокоя, да си изчистя главата и да се балансирам, там съм. Истински късметлии сме в София с това богатство, разположено на 20 минути от центъра.

Какъв е опитът ти с планините до сега? Как би сравнила изкачването на двата върха?

Изкачвам планини от дете. Моят дядо, най-уникалният мъж, който някога съм познавала ме запали и водеше със себе си почти всяка събота и неделя. Обожавам Родопите, но няма планина в България, която да не съм посетила. Ако трябва да сравнявам, Митикас е малко по-труден технически в последната си част - от Скала до самия връх. Там се препоръчва обезопасяване, което аз не използвах, тъй като нямам страх от височини, точно обратното. Вихрен има три маршрута за атака, като аз съм минавала по два от тях - царския и също през Джамджиев ръб. Вторият е по-екстремен, което ми допада. В комбинация с Кончето в един ден, дават чудесна доза здравословен адреналин.

Имаш ли конкретни планове за други подобни изживявания, които ти предстоят и какви са те?

Не съм скроила грандиозни планове. Този месец ще си почивам активно по плажовете в Ситония и Амулиани. За Септември имам организация за красотите на Стара планина - Райското пръскало и връх Ботев. По-нататък, за есента, имам идеи за Алпите, живот и здраве.

Top