03/08/2018 Unique Estates Галерия

Как да обзаведем апартамент за успешно отдаване под наем

За да бъде по-атрактивен имотът за наемателите, собствениците трябва да спазят някои правила в обзавеждането и декорирането му.

Когато хората търсят имот под наем има два основни критерия, по които правят своя избор: локацията /ако е удобно да се придвижват до местоработата си, определена детска градина, училище или университет/ и интериор. Изискванията на наемателите вече са високи и всеки очаква да живее в удобен и уютен апартамент.

Наемодателите, от своя страна, държат да получат по-висок наем. Когато един имот не се намира в някой от предпочитаните квартали, местоположението му няма как да се промени. За да бъде по-атрактивен за наемателите, собствениците трябва да спазят някои важни правила в обзавеждането и декорирането му.

Порталът за имоти Domaza подбра някои от основните акценти в експертните съвети на професионалистите по интериорен дизайн от Holiday@Home.

Цветовете

Дали ще боядисвате стени, ще лепите тапети или ще претапицирате канапето, много внимавайте с цветовете, които ще изберете. Предпочитанията на хората са различни и това, че на вас ви харесват зелено или лилаво например, не означава, че те ще допаднат и на наемателите ви. За това е най-добре да избирате по-универсални и ненатрапчиви нюанси за стените, като шампанско, екрю или свтлосиво. Повече смелост може да приложите в дамаската на меката мебел, но пак е добре да бъдете неутрални – тъмно кафяво, тъмносиньо, графитено или черно канапе, е едно от най-практичните решения – създават контраст в стаята, а същевременно се поддържат лесно.

„Ако смятате, че по този начин апартаментът ще е твърде семпъл, можете да внесете цветни нотки с декорацията – пердета, вази, възглавници, настолни лампи и  картини ще освежат интериора и същевременно лесно могат да бъдат прибрани или подменени от наемателите, ако не им допадат“, коментира Димитрина Тодорова, управител на фирмата за интериорен дизайн.

Мебелите

В никакъв случай не обзавеждайте апартамента, който ще отдавате под наем със старите мебели от дома на баба ви или тези, които сте изхвърлили от собствения си дом. Макар и наематели, ако имат право на избор, всички ще изберат по-модерния интериор. Не е задължително обзавеждането да е луксозно и скъпо – в много магазини има изгодни промоции и оферти, които позволяват в рамките на до 1000 лв., например, да се купят ново канапе, четири стола и скрин. Същото важи и за спалнята, дори с включен матрак.

„Скучните мебели винаги могат да бъдат освежени с декоративни възглавници, калъфи за столове или интересни чаршафи и шалтета. В случай,че жилището ви е малко, подбирайте мебели с двойно предназначение - маса с функция ниска и висока, диван - спалня, както и наблягайте на светлите цветове. Важно е да се направи подходящ подбор на цветовете и десените в декора за всяка стая. Спалнята, например, трябва да предразполага към почивка и спокойствие, за това подходящите нюанси са синьо, розово, светло лилаво и универсалните – шампанско, праскова, пясъчно бежово. Ако стаята е малка, най-добре се спрете на бялото“, добавя Тодорова.

Изборът на цвят в декора за детската стая е много по-лесен, ако се ръководим от пола на детето. В случай, че отдаваме жилището под наем, няма как да знаем това и тя трябва да е еднакво подходяща за момче и момиче. Експертите на Holiday@Home препоръчват цветовете на земята. Комбинацията между топло кафяво, успокояващо бежово и свежо  зелено създават усещане за уют и досег с природата. Друг вариант е съчетанието на светло синьо, жълто и бяло.

 „Друга стая, на която трябва да обърнем особено внимание е холът. В повечето случаи, той се явява комбинация „три в едно“ - едновременно е мястото, където почиваме вечер пред телевизора или с книга в ръка; трапезарията ,в която се храним и кухнята, в която готвим. Понякога, в допълнение е и работен кабинет. Подходящи цветови решения в декора за него са синьо, зелено, оранжево, жълто и тъмно лилаво. Част от тях създават усещане за повече светлина, а други - за изисканост и енергия“, споделя специалистът.

Банята

Санитарните помещения не трябва да изглеждат мръсни и амортизирани. Ако нямате възможност за подмяна на плочките, то има алтернативен вариант – PVC панели, които се монтират много по-лесно и бързо, и нямат толкова фуги т.е. по-лесни са за поддръжка и подмяна. Освен това, в старите апартаменти се срещат т.нар. „излети мивки“. Това е недопустимо за един съвременен дом.

Димитрина Тодорова казва още: „Постарайте се да прикриете максимално много всички тръби и маркучи в банята и тоалетната. Ако е възможно, нека да е с кофраж, ако не – отпуснете въображението си и прибегнете до декорации. Пъстри килимчета за баня или стилни поставки за сапун и четки за зъби ще допринесат за доброто впечатление на бъдещите наематели“.

Кухнята

Кухненски шкафове, хладилник, печка и фурна, абсорбатор и пералня – това са абсолютно задължителни елементи от обзавеждането на апартамент под наем. Ако имате по-стари шкафове, поинтересувайте се как е най-удачно да ги освежите според материала, от който са направени. Дали ще ги пребоядисате, лакирате или облепите с фолио и ще подмените дръжките – във всички случаи ще изглеждат по-добре от преди.

„Кухнята също е място, в което могат да бъдат поставени интересни и полезни декоративни елементи. Интересни бурканчета за подправки, прибор за сол и пипер във формата на кученца или стилен сет кухненски прибори – вариантите са много и различни. Но и в тази стая трябва да не се прекалява с детайлите, за да не се създаде обратен ефект от прекалено многото форми и цветове“, добавя експертът.

Настилките

Няма как да знаете дали наемателите ви ще имат деца или не, дали ще поддържат чистота или не. За това е най-добре да се спрете на подови настилки, които се почистват лесно и са устойчиви. Не прекалявайте с килимите, защото събират много прах, цапат се лесно и се почистват трудно.

Top