12/04/2018 Силвана Василева Галерия

Mastaba - най-новият проект на Кристо ще плава в езерото Серпентин от 19 Юни

След като преди две години накара 1,2 милиона души от цял свят да ходят по водите на италианското езеро Изео, роденият в България, Христо Владимиров Явашев, се отправя към Обединеното кралство с 7 506 барела. Най-новото произведение на артиста отново ще бъде поставено във вода. Този път плаващата конструкция ще е в езерото Серпентин, в лондонския Хайд парк.

Това е неговата първа голяма британска творба: огромен стек от 55-галонови барела, които ще се издигнат на височина 20 метра от повърхността на водата. Тази нова скулптура ще се нарича Мастаба. "Мастабата е много древна форма", обяснява Кристо. “Произхожда от Месопотамия, от времето, когато хората са се премествали от селата в градовете. Била известна като форма на пейка, поставяна пред първите градски месопотамски домове. По-късно тя се свързва с гробниците на фараоните. Това е трапецовидна призма, чиито стени са винаги под 60 градуса спрямо хоризонта,“ обяснява той. Освен че е с 20 метра височина, лондонската Мастаба ще бъде 30 метра широка и 40 метра дълга. Скулптурата ще лежи на плаваща платформа, изработена от кутии от полиетилен с висока плътност, закрепени към дъното на езерото. Барелите, поставени на върха и на двете й наклонени стени, ще бъдат боядисани в червено и бяло, докато краищата на тези, които ще са на двете й вертикални стени, ще бъдат боядисани в червено, синьо и лилаво.

На въпроса дали това е алегория за зависимостта на Запада от петрола, обвинение в това, че замърсяваме планетата или и двете, Кристо отговаря: "Не мога да обясня моето изкуство. Всичко, което правя професионално, е ирационално и безполезно. Аз правя неща, които нямат никаква функция - освен може би да носят удоволствие." За проекта в Лондон няма да има билети, резервации и собственици. Той ще принадлежи на всички, докато не изчезне. Това ще е забележителност за няколко месеца,“ споделя артиста. Кристо и неговата съпруга Жан-Клод, с която си сътрудничат 35 години до смъртта й през 2009 г. винаги са създавали временни творби. "Артистите - и най-вече архитектите - търсят постоянство", казва той. "Аз не. Харесва ми да не оставям нищо. Това изисква кураж."

Артистичната двойка често работи с барели заради скулптурния им ефект и ниската себестойност. На въпроса дали Лондонската Мастаба е съвместен проект, Кристо отговаря : “Да, формата на мастаба е нещо, върху което работихме заедно от години.” Докато творбата е изложена, в галерия “Серпентина" ще има представяне и на рисунките и колажите на Христо и Жан-Клод, включително тези за дългосрочния им проект за още по-голяма Мастаба, на 100 мили извън Абу Даби. За тази Мастаба, която ще включва 410 000 барела и ще бъде постоянна, двойката е договаряла с шейховете и е търсела съдействието на френските външни министри и бившия американски държавен секретар Мадлин Олбрайт. Досега не е получена "зелена светлина", но това не спира Кристо да говори оптимистично за проекта. "Той ще бъде на височина 150 метра. По мое мнение, това ще го направи 11 метра по-висок от Великата пирамида в Гиза. Отпечатъкът на мастаба ще бъде с размерът на Ватикана в Рим. Нищо в света никога не е било построено по този начин. Ще бъде като Айфеловата кула в пустинята,” казва Кристо.

Христо и Жан-Клод са в Серпентина, Лондон, от 19 юни. Лондонската Мастаба ще бъде завършена до юни.

Top